Fii alături de noi
Deja Îmi place!
BANI PIERDUȚI | Cum se vinde «aerul imobiliar» în Moldova
De mai mulți ani, Transparency International-Moldova atenționează asupra problemelor dintre companiile de construcții și persoanele care investesc în construcția apartamentelor.

Astfel, unii dezvoltatori imobiliari continuă să profite de lacunele legislative și de naivitatea cumpărătorilor, care nu înțeleg riscurile investiției într-un viitor imobil.

 

Ca rezultat, se produce prejudicierea în masă a investitorilor, practic fără șanse de recuperare a banilor.

 

Transparency International-Moldova atrage atenția asupra problemelor din domeniul construcțiilor spațiului locativ din mijloacele cetățenilor, care s-au agravat în ultimii ani.

 

Peste 30 de companii de construcții au falimentat în ultimii 10 ani fără a finaliza proiectele, ceea ce a dus la prejudicierea investitorilor, mulți dintre ei rămînînd și fără apartamente, și fără mijloacele investite.

 

Practic, fiecare al cincilea bloc locativ monitorizat de Inspecția de Stat în Construcții pe parcursul anului trecut ar fi cu probleme.

 

Astfel, din 454 de blocuri locative monitorizate, la 88 blocuri lucrările n-au început, au fost sistate din diferite motive, nu se execută, sînt abandonate sau conservate.

 

Transparency International - Moldova a efectuat un sondaj cu peste 70 de persoane-investitori ai 13 companii de construcții: „Rom Prim”, „Romanta Plus”, „Locuinţe pentru toţi”, „Supersonic”, „Compromis”, „Melconic”, „Tivali-Com”, „LZ Fruct”, „Vis Urban”, „Altranscon-Grup”, „Galsam Service”, „Neo Mansarde”, „Neoimobiliare”.

 


Investitorii, atrași de proiectele care există doar pe hîrtie.


Aproape un sfert din respondenți menționează că nu s-au informat suficient despre activitatea companiilor de construcții cărora le-au încredințat banii.

 

Ei au aflat despre ofertele companiilor de construcții din publicitate, unde nu existau informații despre activitatea companiei (licență, nr. de înregistrare de stat etc.).

 

Mulți dintre investitori au fost atrași de persoane cunoscute care au fost angajate pentru a promova proiectul.

 

În unele cazuri, au fost prejudiciați chiar angajații întreprinderii de construcție.

 

Aproape jumătate din interlocutorii care s-au adresat la diferite autorități ale statului pentru a le rezolva problemele, nu le-au soluționat.

 

Printre cauze au fost invocate: lipsa prevederilor legale care ar apăra drepturile cetățenilor-investitori și ar responsabiliza companiile de construcții; corupția în domeniul construcțiilor, în special la eliberarea autorizațiilor de construcții, certificatelor de urbanism și darea în exploatare a blocurilor de locuit; schemele criminale ce țin de utilizarea, contrar destinației, a banilor colectați de la cetățeni, vînzarea repetată a apartamentelor. 

 

De asemenea, interlocutorii consideră că patronii unor companii de construcții sînt protejați de demnitari de stat, iar organele de drept nu întreprind destule măsuri pentru a apăra interesele investitorilor.

 


Milioane de euro pentru «aer imobiliar»


Cei 72 de respondenți au declarat că au achitat pentru apartamente, pînă la iniţierea insolvabilităţii companiei de construcţii, circa 2,4 milioane de euro.

 

Majoritatea respondenților achitînd integral banii pentru apartamente.

 

Suplimentar, ei au apelat la avocați, au plătit pentru serviciile lor pe parcursul mai multor ani aproximativ 33 mii de euro.

 

Circa jumătate din respondenți, rămași și fără bani, și fără casă, au fost nevoiți să închirieze apartamente, suma chiriei achitate de ei pe parcursul anilor ajungînd la circa 376 mii euro.

 

Astfel, valoarea totală a cheltuielilor respondenților constituie circa 2,8 milioane euro.

 

Avînd în vedere faptul că pentru a finaliza construcția blocurilor de locuit respondenții vor fi nevoiți să achite suplimentar de la 10% pînă la 50% din valoarea apartamentelor (în funcție de gradul finisării acestora).

 

În opinia respondenților, problemele din acest domeniu ar trebui soluționate atît prin îmbunătățirea cadrului legal, cît și prin tragerea la răspundere a persoanelor vinovate de prejudicierea cetățenilor-investitori.

 

Astfel, este necesară o lege care va reglementa activitatea companiilor de construcții, stabilind inclusiv condiții pentru licențierea activității companiilor, cerințe privind crearea de către companii a unor fonduri de garanție la bănci, efectuarea tuturor decontărilor doar prin bănci¸ asigurarea riscurilor companiilor de construcții de către companiile de asigurare, stabilirea cerințelor față de conținutul publicității companiilor.

 

De asemenea, respondenții propun ca o autoritate publică să supravegheze activitatea companiilor de construcții, în special în ceea ce ține de respectarea termenelor de edificare a blocurilor de locuit.

 

Totodată, respondenții susțin că informarea mai bună a populației despre legislația din domeniu și eventualele probleme pe care le-ar putea întîmpina cetățenii ar putea reduce riscurile investițiilor în construcția locuințelor.

 

Mai mulți dezvoltatori imobiliari remarcă faptul că în ultimii ani cumpărătorii au devenit mult mai exigenți și sînt dispuși să investească în imobile finisate sau cu un grad avansat de finisare.

 

Astfel, dacă sînt verificate documentele și autorizațiile necesare, sînt reduse la minim riscurile pentru investitor sau cumpărător. 

 


Probleme cronice în domeniul construcțiilor


Experții de la Transparency International relevă menținerea unui șir de probleme majore în domeniul construcțiilor de locuințe din investițiile cetățenilor care au adus la prejudicierea în masă a investitorilor.

 

Astfel, cadrul legal în domeniul construcțiilor de locuințe din investițiile cetățenilor nu asigură integritatea mijloacelor investite și executarea conformă a contractelor dintre cetățeni și companiile de construcții.

 

Lipsesc cerințe privitor la capacitatea și calificarea/competența companiilor de construcții de a efectua lucrări în baza contractelor cu cetățenii-investitori.

 

Mijloacele cetățenilor sînt acumulate și administrate direct de către companiile de construcții, fără a fi supravegheate corectitudinea utilizării mijloacelor financiare și executarea lucrărilor de construcții.

 

Lipsesc cerințe riguroase impuse prin lege companiilor de construcții care ar garanta onorarea obligațiilor de edificare a locuințelor.

 

Organele de control și organele de urmărire penală competente sînt ineficiente în prevenirea și combaterea infracțiunilor în activitatea companiilor de construcții.

 

Legislația cu privire la insolvabilitate nu asigură protejarea drepturilor cetățenilor care au încheiat contracte cu companiile de construcții falite, fiind supuși la cheltuieli exagerate pentru administrarea procesului de insolvabilitate, inclusiv obligați să achite și onorarii de succes în favoarea administratorilor de insolvabilitate.

 


Schemele de escrocherie, soluționate anevoios de instanțe


Cazurile de escrocherie în domeniul imobiliar sînt soluționate după o perioadă foarte lungă sau chiar deloc.

 

De multe ori, chiar dacă este demonstrată vinovăția administrației, nu se reușește recuperarea mijloacelor financiare sau valoarea acestora a fost diminuată semnificativ.

 

Cel mai recent caz este cel al întreprinderii „Rom-Prim” SRL, unde directorul, vicedirectorul și șefa secției contracte investiționale au fost condamnați la 10 ani, 9 ani și, respectiv, 8 ani privațiune de libertate în penitenciar de tip închis, după circa 10 ani de la producerea fraudei.

 

Procurorii au constatat că în perioada anilor 2007-2009, cunoscînd că nu îşi vor putea onora obligaţiile contractuale asumate, reieşind din situaţia economică şi financiară precară a companiei, inculpaţii au însuşit, prin escrocherie, de la 43 de părţi vătămate aproximativ 25 milioane de lei sub pretextul construcţiei apartamentelor.

 

Cadrul legal actual nu apără interesele investitorilor - nu sînt prevederi despre capitalul social minim necesar pentru companiile de construcții, despre activele și capitalul necesar pentru lansarea unui proiect de amploare, despre asigurarea răspunderii companiilor de construcții în cazul unor eșecuri, nu există prevederi despre monitorizarea utilizării mijloacelor financiare acumulate de la cetățeni.

 

Transparency International solicită intervenția urgentă a statului pentru a remedia situația dezastruoasă din domeniul construcțiilor de locuințe din mijloacele cetățenilor-investitori.

25.03.17
Saptamina
îmi place
distribuie
Altele
Declarație: R. Moldova ar putea avea rezerve uriaşe de petrol şi gaze naturale
25.03.17
Peste 400 de locuri de muncă ar urma să fie create în sudul Republicii Moldova, iar contribuţiile la bugetul statului se vor ridica la peste 500 de milioane de dolariAsta îşi propune compania care va efectua lucrări de explorare a zăcămintelor de petrol şi gaze în ma...
Energia electrică mai scumpă. Au intrat în vigoare noile tarife
25.03.17
В Молдове вступают в силу новые тарифы на электроэнергию. В Monitorul oficial было опубликовано соответствующее решение НАРЭ.Согласно решению, принятому Национальн...
Moldovenilor, bucurați-vă! Înregistrarea automobilelor cu numere străine cu reducerea de 70 procente este posibilă pînă la 1 iunie.
23.03.17
Власти решили продлить срок еще на 3 месяца, чтобы все точно успели.Правительство решило дать водителям еще один шанс — зарегистрировать машины с иностран...
Marea Britanie primeşte LOVITURA de graţie de la UE. Când au votat pentru Brexit, nimeni nu s-a gândit că o să se ajungă la asta
23.03.17
Liderii europeni au avertizat companiile aeriene precum easyJet, Ryanair şi British Airways că vor trebui să-şi schimbe sediul şi să vândă acţiuni naţionalilor europeni dacă doresc să continue să zboare pe rute în interiorul Europei continentale, după Brexit, informează T...
Un singur originar din Moldova, în topul Forbes al celor mai bogați oameni din lume
21.03.17
Boris Mints, 58 de ani, este singurul om de afaceri originar din Republica Moldova prezent în clasamentul Forbes, din anul 2017 al miliardarilor, cu o avere estimată la 1,35 miliarde de dolari.Averea acestuia s-a majorat într-un an cu circa 150 milioane de dolari, de la 1,2 la 1,...
Fii alături de noi!
Top
Recente
VIDEO: Oua incrustate cu pietre Swarovski, vesela de portelan din Dubai si bijuterii din aur, toate astea au fost astazi pe morminte. Cum au fost pomeniti mortii la Soroca
Mortii au fost pomeniti cu lux astazi la Soroca, unde iarna nu si-a facut aparitia zilele trecute. Oamenii care au venit la cimitir au venit cu pungile pline de bunatati si pomene din cele mai alese. Oua…
ACCIDENT CUMPLIT! O familie întreagă a murit, strivită de un TIR scăpat de sub control
UPDATE 18:00 - Bărbatul de 63 de ani, transportat în comă la spital, a decedat.UPDATE 18:00 - Bărbatul de 63 de ani, transportat în comă la spital, a decedat.  …
Lilu e în doliu. O ființă dragă a plecat la ceruri!
Sărbătorile Pascale au lăsat o rană adâncă în sufletul lui Lilu. Jurnalista este în doliu pentru că astăzi dimineață a primit o veste foarte tristă. O ființă dragă sufletului a plecat la…
FOTO, VIDEO: Cu grătare în cimitire de Paștele Blajinilor pentru a-i pomeni pe cei morți!
A fost chef mare astăzi în cimitirul Viişoara din Ploieşti! Grătarele au sfârăit mai ceva ca de 1 mai, iar mesele au fost întinse printre morminte! Este obiceiul rromilor de a sărbători Paştele…
FOTO: Fără extensii de gene, dar tot atât de frumoasă! Cum arată, mai nou, Daniela Burlac
Cu toate că, de ceva timp, nu mai e pe micile ecrane, Daniela Burlac nu încetează să surprindă de fiecare dată cu apariții deosebite. Ba mai mult, reușește să inspire și alte femei prin stilul…