Fii alături de noi
Deja Îmi place!
BANI PIERDUȚI | Cum se vinde «aerul imobiliar» în Moldova
De mai mulți ani, Transparency International-Moldova atenționează asupra problemelor dintre companiile de construcții și persoanele care investesc în construcția apartamentelor.

Astfel, unii dezvoltatori imobiliari continuă să profite de lacunele legislative și de naivitatea cumpărătorilor, care nu înțeleg riscurile investiției într-un viitor imobil.

 

Ca rezultat, se produce prejudicierea în masă a investitorilor, practic fără șanse de recuperare a banilor.

 

Transparency International-Moldova atrage atenția asupra problemelor din domeniul construcțiilor spațiului locativ din mijloacele cetățenilor, care s-au agravat în ultimii ani.

 

Peste 30 de companii de construcții au falimentat în ultimii 10 ani fără a finaliza proiectele, ceea ce a dus la prejudicierea investitorilor, mulți dintre ei rămînînd și fără apartamente, și fără mijloacele investite.

 

Practic, fiecare al cincilea bloc locativ monitorizat de Inspecția de Stat în Construcții pe parcursul anului trecut ar fi cu probleme.

 

Astfel, din 454 de blocuri locative monitorizate, la 88 blocuri lucrările n-au început, au fost sistate din diferite motive, nu se execută, sînt abandonate sau conservate.

 

Transparency International - Moldova a efectuat un sondaj cu peste 70 de persoane-investitori ai 13 companii de construcții: „Rom Prim”, „Romanta Plus”, „Locuinţe pentru toţi”, „Supersonic”, „Compromis”, „Melconic”, „Tivali-Com”, „LZ Fruct”, „Vis Urban”, „Altranscon-Grup”, „Galsam Service”, „Neo Mansarde”, „Neoimobiliare”.

 


Investitorii, atrași de proiectele care există doar pe hîrtie.


Aproape un sfert din respondenți menționează că nu s-au informat suficient despre activitatea companiilor de construcții cărora le-au încredințat banii.

 

Ei au aflat despre ofertele companiilor de construcții din publicitate, unde nu existau informații despre activitatea companiei (licență, nr. de înregistrare de stat etc.).

 

Mulți dintre investitori au fost atrași de persoane cunoscute care au fost angajate pentru a promova proiectul.

 

În unele cazuri, au fost prejudiciați chiar angajații întreprinderii de construcție.

 

Aproape jumătate din interlocutorii care s-au adresat la diferite autorități ale statului pentru a le rezolva problemele, nu le-au soluționat.

 

Printre cauze au fost invocate: lipsa prevederilor legale care ar apăra drepturile cetățenilor-investitori și ar responsabiliza companiile de construcții; corupția în domeniul construcțiilor, în special la eliberarea autorizațiilor de construcții, certificatelor de urbanism și darea în exploatare a blocurilor de locuit; schemele criminale ce țin de utilizarea, contrar destinației, a banilor colectați de la cetățeni, vînzarea repetată a apartamentelor. 

 

De asemenea, interlocutorii consideră că patronii unor companii de construcții sînt protejați de demnitari de stat, iar organele de drept nu întreprind destule măsuri pentru a apăra interesele investitorilor.

 


Milioane de euro pentru «aer imobiliar»


Cei 72 de respondenți au declarat că au achitat pentru apartamente, pînă la iniţierea insolvabilităţii companiei de construcţii, circa 2,4 milioane de euro.

 

Majoritatea respondenților achitînd integral banii pentru apartamente.

 

Suplimentar, ei au apelat la avocați, au plătit pentru serviciile lor pe parcursul mai multor ani aproximativ 33 mii de euro.

 

Circa jumătate din respondenți, rămași și fără bani, și fără casă, au fost nevoiți să închirieze apartamente, suma chiriei achitate de ei pe parcursul anilor ajungînd la circa 376 mii euro.

 

Astfel, valoarea totală a cheltuielilor respondenților constituie circa 2,8 milioane euro.

 

Avînd în vedere faptul că pentru a finaliza construcția blocurilor de locuit respondenții vor fi nevoiți să achite suplimentar de la 10% pînă la 50% din valoarea apartamentelor (în funcție de gradul finisării acestora).

 

În opinia respondenților, problemele din acest domeniu ar trebui soluționate atît prin îmbunătățirea cadrului legal, cît și prin tragerea la răspundere a persoanelor vinovate de prejudicierea cetățenilor-investitori.

 

Astfel, este necesară o lege care va reglementa activitatea companiilor de construcții, stabilind inclusiv condiții pentru licențierea activității companiilor, cerințe privind crearea de către companii a unor fonduri de garanție la bănci, efectuarea tuturor decontărilor doar prin bănci¸ asigurarea riscurilor companiilor de construcții de către companiile de asigurare, stabilirea cerințelor față de conținutul publicității companiilor.

 

De asemenea, respondenții propun ca o autoritate publică să supravegheze activitatea companiilor de construcții, în special în ceea ce ține de respectarea termenelor de edificare a blocurilor de locuit.

 

Totodată, respondenții susțin că informarea mai bună a populației despre legislația din domeniu și eventualele probleme pe care le-ar putea întîmpina cetățenii ar putea reduce riscurile investițiilor în construcția locuințelor.

 

Mai mulți dezvoltatori imobiliari remarcă faptul că în ultimii ani cumpărătorii au devenit mult mai exigenți și sînt dispuși să investească în imobile finisate sau cu un grad avansat de finisare.

 

Astfel, dacă sînt verificate documentele și autorizațiile necesare, sînt reduse la minim riscurile pentru investitor sau cumpărător. 

 


Probleme cronice în domeniul construcțiilor


Experții de la Transparency International relevă menținerea unui șir de probleme majore în domeniul construcțiilor de locuințe din investițiile cetățenilor care au adus la prejudicierea în masă a investitorilor.

 

Astfel, cadrul legal în domeniul construcțiilor de locuințe din investițiile cetățenilor nu asigură integritatea mijloacelor investite și executarea conformă a contractelor dintre cetățeni și companiile de construcții.

 

Lipsesc cerințe privitor la capacitatea și calificarea/competența companiilor de construcții de a efectua lucrări în baza contractelor cu cetățenii-investitori.

 

Mijloacele cetățenilor sînt acumulate și administrate direct de către companiile de construcții, fără a fi supravegheate corectitudinea utilizării mijloacelor financiare și executarea lucrărilor de construcții.

 

Lipsesc cerințe riguroase impuse prin lege companiilor de construcții care ar garanta onorarea obligațiilor de edificare a locuințelor.

 

Organele de control și organele de urmărire penală competente sînt ineficiente în prevenirea și combaterea infracțiunilor în activitatea companiilor de construcții.

 

Legislația cu privire la insolvabilitate nu asigură protejarea drepturilor cetățenilor care au încheiat contracte cu companiile de construcții falite, fiind supuși la cheltuieli exagerate pentru administrarea procesului de insolvabilitate, inclusiv obligați să achite și onorarii de succes în favoarea administratorilor de insolvabilitate.

 


Schemele de escrocherie, soluționate anevoios de instanțe


Cazurile de escrocherie în domeniul imobiliar sînt soluționate după o perioadă foarte lungă sau chiar deloc.

 

De multe ori, chiar dacă este demonstrată vinovăția administrației, nu se reușește recuperarea mijloacelor financiare sau valoarea acestora a fost diminuată semnificativ.

 

Cel mai recent caz este cel al întreprinderii „Rom-Prim” SRL, unde directorul, vicedirectorul și șefa secției contracte investiționale au fost condamnați la 10 ani, 9 ani și, respectiv, 8 ani privațiune de libertate în penitenciar de tip închis, după circa 10 ani de la producerea fraudei.

 

Procurorii au constatat că în perioada anilor 2007-2009, cunoscînd că nu îşi vor putea onora obligaţiile contractuale asumate, reieşind din situaţia economică şi financiară precară a companiei, inculpaţii au însuşit, prin escrocherie, de la 43 de părţi vătămate aproximativ 25 milioane de lei sub pretextul construcţiei apartamentelor.

 

Cadrul legal actual nu apără interesele investitorilor - nu sînt prevederi despre capitalul social minim necesar pentru companiile de construcții, despre activele și capitalul necesar pentru lansarea unui proiect de amploare, despre asigurarea răspunderii companiilor de construcții în cazul unor eșecuri, nu există prevederi despre monitorizarea utilizării mijloacelor financiare acumulate de la cetățeni.

 

Transparency International solicită intervenția urgentă a statului pentru a remedia situația dezastruoasă din domeniul construcțiilor de locuințe din mijloacele cetățenilor-investitori.

25.03.17
Saptamina
îmi place
distribuie
Fii alături de noi!
Top
Recente
Top 3 zodii care se îmbogăţesc în septembrie. BANII încep să cadă din cer, peste noapte!
Astrele se aliniaza favorabil, astfel ca pentru cateva dintre zodii se anunta schimbari pozitive in plan financiar. Vor avea parte de surprize placute, conturile lor rotunjindu-se considerabil. Unii vor…
FOTO: Rusii au sapat cea mai adanca gaura in pamant. Ce au gasit AICI ESTE FABULOS
Rusii au incercat un experiment inedit pe Peninsula Kola, administrata de Rusia. Aceasta fasie de pamant este situata in partea europeana a Rusiei, regiunea Murmansk. Peninsula este locuita de laponi,…
SCANDAL uriaş la Nestle: Gigantul elveţian este acuzat că a vândut, în ultimii 10 ani, apă de la robinet sub numele unui brand premium. Frauda este colosală
Nestle, în mijlocul unui scandal uriaş, compania fiind acuzată că a vândut, sub tutela produsului Poland Spring, apă de la robinet, în valoare de 900 de milioane de dolari pe an, în ultimii 10…
DRAMĂ în lumea filmului! A MURIT. Hollywood-ul este în stare de ŞOC
ŞOC la Hollywood! Actorul Sonny Landham, care a devenit faimos după ce a jucat alături de Arnold Schwarzenegger în "Predator", a murit la vârsta de 76 de ani, după probleme de sănătate cu inima.În…
Planta fericirii, cunoscută încă din antichitate pentru beneficiile sale
Planta, folosită din cele mai vechi timpuri ca şi antidepresiv natural, combate stările de depresie, indispoziţie şi pesimism. Datorită compuşilor săi, este şi astăzi una dintre cele mai apreciate…