Fii alături de noi
Deja Îmi place!
Cine controlează piaţa telecomunicaţiilor din Moldova
Trei companii controlează peste 80% din piaţa comunicaţiilor electronice din Republica Moldova, arată un raport al Agenției Naționale pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației (ANRCETI).

Potrivit datelor ANRCETI la începutul anului 2017, în Moldova erau 314 furnizori activi de reţele şi servicii publice de comunicaţii electronice (telefonie mobilă, Internet mobil, telefonie fixă, Internet fix, difuzare şi retransmisie a programelor audiovizuale, alte activităţi în domeniul comunicaţiilor electronice).

 

Veniturile în scădere abruptă

 

Aceşti furnizori au raportat pentru anul 2016 un volum total de venituri provenite din vânzarea serviciilor de comunicaţii electronice de 6,73 miliarde de lei, în scădere cu aproape 204 milioane lei (- 2,9%) faţă de anul 2015 şi cu peste 60 de milioane lei mai puţin faţă de nivelul din 2014.

 

Recalculată în dolari la cursul mediu de schimb, cifra veniturilor este într-o scădere mai abruptă. Astfel în 2016 veniturile în dolari au constituit circa 336 milioane dolari, în timp ce în 2014 acestea au depăşit 465 de milioane dolari. Astfel în doi ani scăderea a fost de circa 28%.

 

Potrivit ANRCETI, această scădere a fost cauzată de diminuarea vânzărilor pe trei segmente de piață: telefonie mobilă, telefonie fixă, difuzare şi retransmisie a programelor audiovizuale. Astfel, vânzările pe piaţa de telefonie mobilă s-au micșorat cu 4,4% și au totalizat 3,44 miliarde lei, cele de pe piața de telefonie fixă - cu 14% şi au constituit 876,1 milioane lei, iar pe piața serviciilor de difuzare şi retransmisie a programelor audiovizuale - cu 18,9% şi au alcătuit 297,8 milioane lei.

 

 

În același timp, veniturile provenite din vânzarea serviciilor de acces la Internet fix au crescut cu 5,2% și au însumat 1,11 miliarde lei, cele de acces dedicat la Internet mobil (prin modemuri/carduri/USB) - cu 7,6% şi a totalizat 278,7 milioane lei, iar veniturile din alte activităţi în domeniul CE au sporit cu 14,5% şi au constituit 731 milioane lei.

 

 

Continuarea citește aici

 

10.05.17
Saptamina
îmi place
distribuie
Fii alături de noi!
Top