Fii alături de noi
Deja Îmi place!
Construcţia spaţiului locativ din mijloacele cetăţenilor: cum protejăm investitorii?
În ultimii ani, situaţia în construcţia spaţiului locativ din mijloacele cetăţenilor s-a agravat, peste 30 de companii de construcţii falimentând fără a finaliza proiectele. Mii de investitori în construcţii au fost prejudiciaţi. Mai mulţi dintre aceştia au rămas fără apartamente, dar şi fără banii investiţi. Situaţia deplorabilă din domeniu se explică în special prin faptul că autorităţile statului nu au intervenit pentru a lichida numeroasele carenţe din cadrul legal şi nu au pus la respect „afaceriştii” care aplică diverse scheme pentru a se îmbogăţi din contul cetăţenilor-investitori – arată rezultatele unei cercetări realizate de Transparency International – Moldova (TI – Moldova).

Cercetarea „Construcţia spaţiului locativ din mijloacele cetăţenilor: cum protejăm investitorii?” a avut drept scop elaborarea propunerilor legislative pentru protejarea cetăţenilor-investitori şi reducerea riscurilor la care sunt supuşi aceştia în construcţia locuinţelor. Studiul a avut la bază o serie de activităţi, inclusiv intervievarea persoanelor care au pătimit în urma alocării banilor pentru construcţia apartamentelor, dar şi discuţii în grup cu experţii despre problemele din domeniu şi modalităţile de redresare a situaţiei.

 

Interviuri cu persoanele pătimite

 

TI-Moldova a intervievat 72 de persoane care au pătimit în urma investirii mijloacelor băneşti în 13 companii de construcţii ajunse insolvabile. Potrivit sondajului, fiecare al patrulea respondent nu s-a informat suficient despre activitatea companiei de construcţii căreia i-a încredinţat banii. Cei mai mulţi dintre respondenţi au aflat despre ofertele companiilor de construcţii din publicitate, aceasta însă nu conţine date despre activitatea companiei, cum ar fi licenţa, nr. de înregistrare de stat etc.

 

Cheltuielile persoanelor intervievate pentru procurarea apartamentelor şi achitarea serviciilor avocaţilor se cifrează la circa 2,8 mil. EUR. Dat fiind faptul că, pentru finalizarea construcţiei apartamentelor, respondenţii vor trebui să plătească suplimentar de la 10% până la 50% din valoarea lor, în funcţie de stadiul de construcţie, cheltuielile vor fi mult mai mari.

 

Aproape jumătate din interlocutorii care s-au adresat la diferite autorităţi ale statului pentru a-şi soluţiona problemele nu le-au putut soluţiona din diferite motive: lipsa prevederilor legale ce ar apăra drepturile investitorilor şi ar responsabiliza companiile de construcţii; corupţia în domeniul construcţiilor; schemele criminale ce ţin de utilizarea banilor colectaţi de la cetăţeni contrar destinaţiei.

 

Respondenţii mai susţin că patronii unor companii de construcţii sunt protejaţi de demnitari, iar organele de drept nu întreprind acţiuni pentru a apăra interesele investitorilor. Astfel, unul dintre interlocutorii care a investit banii în compania „Tomailî Argo” a subliniat că e dificil de pedepsit patronul companiei, întrucât acesta are sprijin în Guvern şi în judecată. Alt interlocutor, care a plătit bani pentru apartament companiei „Locuinţe pentru toţi”, susţine că sunt funcţionari ai statului care îl protejează pe proprietarul companiei, că proprietarul a folosit banii pentru construcţii pentru a cumpăra case şi maşini de lux, pentru călătorii şi pentru a investi în alte afaceri, iar la răspundere nu a fost tras deoarece are peste tot relaţii şi a dat mită.

 

continuare aici

sursă: zdg.md
30.04.17
Saptamina
îmi place
distribuie
Fii alături de noi!
Top