Fii alături de noi
Deja Îmi place!
Firma lui Plahotniuc nu va mai face afaceri pe banii statului
După ce acum 2 ani au dat mână liberă firmelor private de pază în prestarea serviciilor pentru instituțiile și companiile de stat, autoritățile s-au răzgândit.

Ministerul de Interne vrea ca acestea să nu mai aibă acest drept, deoarece sărăcesc bugetul. Firma de pază controlată de liderul PD, Vlad Plahotniuc, este una dintre cele două companii care au încheiat contracte cu statul, suma câștigată fiind semnificativă.

 

Ministerul Afacerilor Interne vrea ca întreprinderile de stat care prestează servicii de pază să asigure în exclusivitate aceste servicii instituțiilor și companiilor finanțate de la bugetul de stat și din bugetele locale. De asemenea, obiectivele care fac parte din sistemul național de asigurare cu energie electrică și  gaze naturale, aprovizionare cu apă și canalizare vor putea să beneficieze de pază doar din partea întreprinderilor de stat.

 

Potrivit reprezentanților Ministerului, cele trei întreprinderi de stat care oferă servicii de stat, Scutul Energetic, Detașamentul de Pază Paramilitară și Servicii de Pază a MAI au acumulat în 2015 venituri în sumă de 187 de milioane de lei dintre care 70,5 milioane de lei au ajuns în bugetul de stat. Anul trecut, cele trei întreprinderi au încasat 166,8 milioane de lei, iar în buget au ajuns 70,5 milioane de lei sau peste 47% din total.

Zeci de milioane de lei nu au mai ajuns în bugetul de stat

 

Autoritățile spun însă că alta e situația în cazul companiilor private. Astfel, cele 24 de firme de pază au câștigat în 2016 venituri de 194 milioane de lei, fiind mai mari față de 2015 când suma era de circa 173 de milioane de lei. Totuși, în timp ce în buget trebuiau să ajungă în 2015 peste 76 de milioane de lei au ajuns doar aproape 28 milioane de lei.

 

Anul trecut, oamenii de afaceri din domeniul prestării serviciilor de pază au achitat impozite de 27,9 milioane de lei, deși suma care trebuia să fie de 76,8 milioane de lei. Potrivit documentului, aceste date arată că veniturile întreprinderilor de pază de stat sunt tot mai mici, iar prejudiciul adus statului de către companiile private bugetului public național este tot mai mare.

 

„Proiectul Hotărârii Guvernului cu privire la aprobarea Listei obiectivelor ale căror pază este de competența exclusivă a întreprinderilor de stat specializate în domeniu a fost elaborat în scopul excluderii posibilității admiterii schemelor frauduloase și tranzacțiilor ilegale de mijloace financiare în cadrul structurilor comerciale și asigurării eficiente a mijloacelor financiare provenite din prestarea serviciilor de pază”, argumentează Ministerul de Interne necesitatea elaborării unei astfel de inițiative.

 

Continuarea citește aici

sursă: moldnova.eu
18.05.17
Saptamina
îmi place
distribuie
Altele
Doi cercei cu diamante au fost vânduți cu peste 57 milioane de dolari
17.05.17
O pereche de cercei cu diamante s-au vândut la o licitație din Geneva pentru suma record de 57,4 milioane de dolari. Cei doi cercei cu diamante, supranumiţi ”Apollo” şi ”Artemis”, au aproape 16 carate, relatează BBC News.Licitația a fost organizată de casa Sotheby’s,...
Fii alături de noi!
Top