Fii alături de noi
Deja Îmi place!
Guvernul pregăteşte marea reorganizare a Moldovagaz
În anii 2017-2018, ar putea să nu mai rămână nici urmă din actualul Moldovagaz, promit autoritățile, iar în loc urmează să apară companii profilate pe transport, distribuție și stocarea de gaze.

Întreprinderea mixtă moldo-rusă Moldovagaz (50% - Gazprom, 35,33% - Guvernul Moldovei, 13,44% - administrația de la Tiraspol, restul de 1,23% - micii acționari) ar urma să fie restructurată în conformitate cu prevederile celui de-al Treilea Pachet Energetic al UE, dar şi legii cu privire la gazele naturale.

 

Restructurare conform cerinţelor UE

 

Nu va fi o simplă reorganizare, ci o restructurare în întregime a pachetului de companii care fac parte din grupul Moldovagaz, promite vicepremierul, ministru al Economiei, Octavian Calmîc, într-un interviu pentru Deschide.md.

 

"Astfel urmează să apară companii profilate pe transportul de gaze, distribuția și furnizarea de gaze. Acum nu avem o astfel de structură. Avem întreprindere-„mamă”, cu un șir de companii-„fiice”, stabilite regional, lucru care urmează să fie reorganizat pe alte principii", afirmă ministrul Economiei.

 

Acesta face trimitere la prevederile celui de-al Treilea Pachet Energetic al UE, dar şi la un pachet de legi, care au fost votate de Parlament în 2016 și care urmează să fie implementate pe parcursul anului 2017- 2018. 

 

Amintim că Republica Moldova s-a angajat în octombrie 2011 să implementeze al Treilea Pachet Energetic al UE, cel târziu până în ianuarie 2015, dar apoi a negociat o amânare până în anul 2020.

 

Acest pachet prevede separarea producerii de gaz de transportul, distribuţia şi stocarea acestuia. Astfel, distribuţia va putea fi făcută de o companie independentă de cea producătoare. Gazprom şi conducerea Rusiei susţineau că al Treilea Pachet Energetic este îndreptat anume contra furnizorului rus de gaze.

 

Imperiul Gazprom din Moldova

 

În prezent însă tot parcursul metanului, de la sonda din Siberia şi până la aragazul sau soba unui consumator din Moldova, este asigurat şi controlat de Gazprom, direct sau prin intermediul Moldovagaz. 

 

Potrivit portalului Rise-moldova, oficial Moldovagaz deţine direct sau indirect 100% din pachetele de acţiuni la 19 companii, inclusiv 12 societăţi de distribuţie a gazelor, a întreprinderii Moldovatransgaz, care se ocupă de gestiunea reţelei de transport a gazelor, dar şi a Flacara Albastră din Chişinău şi IALG din Străşeni, specializate în servicii în domeniul gazier. La rândul ei, Moldovatransgaz este fondatoare a întreprinderii Transautogaz, iar Bălţi-Gaz la Bălţi-Gaz-Montaj și Realexpres-Gaz din Sângerei.

 

Moldovagaz apărea ca fondatoare şi la întreprinderile de distribuţie din regiunea separatistă. În rapoartele anuale din 2008-2009 chiar a indicat că deţine cel puțin 25% în Tiraspoltrangaz, care este fondatoare a şase întreprinderi de distribuţie.

 

De activele din Transnistria se ocupă în prezent Gazprom, care le va prelua în contul datoriilor regiunii. Ce se va întâmpla însă cu activele din Moldova pe malul drept la Nistrului?

 

Citește continuarea aici

22.02.17
Saptamina
îmi place
distribuie
Fii alături de noi!
Top