Maşina de criptat Enigma, vândută la licitație cu 45.000 de euro
O maşinărie de criptare a mesajelor, folosită de armata germană în Cel de-al Doilea Război Mondial, s-a vândut marți cu 45.000 de euro la o licitaţie organizată de galeriile Artmark din Capitală. Prețul de pornire a fost 9.000 de euro, însă ofertele au crescut rapid, în doar câteva secunde.

Noul proprietar a licitat online, iar la final, vânzarea mașinii de criptare, care poartă numele Enigma, a fost aplaudată de public.

 

Cu o istorie încărcată, aceasta face parte din puținele astfel de piese care nu au fost distruse după cel de-al Doilea Război Mondial.

 

„Enigma a fost principala armă de luptă a armatei germane în timpul celui de-al doilea Război Mondial, în sensul că a asigurat criptarea tuturor comunicațiilor între forțele aliate Germaniei și a dat mari bătăi de cap inamicilor în timpul războiului.

 

Enigma noastră vine de undeva din România, din perioada în care românii au fost aliații germanilor până când s-au întors armele împotriva Rusiei.

 

Când s-a făcut schimbarea au rămas câteva mașinării pe teritoriul românesc,” spune Cristian Gavrilă, expert evaluator Artmark.

 

Maşina de criptat care a fost cumpărată cu 100 de euro de la un târg de vechituri s-a vândut la licitație cu 45.000 de euro.

 

"Colecţionarul a cumpărat-o de la un târg de vechituri. El este un profesor de criptografie şi... ştia foarte bine ce cumpără", a declarat pentru Reuters Cristina Gavrilă, de la Artmark, citată de News.ro. 

 

România a fost aliat al Germaniei naziste până în 1944, când a trecut de partea aliaţilor. Istoricii spun că România ar putea ascunde alte astfel de maşinării de criptat încă nedescoperite, potrivit Reuters. 

 

Luna trecută, licitaţia Christie's New York Books a stabilit un record mondial după ce a vândut online, pentru 547.500 de dolari, o maşină de criptat Enigma din 1944. 

 

Primii autori ai rotorului maşinăriei au fost doi ofiţer olandezi, Theo A. van Hengel (1875-1939) şi R.P.C. Spengler (1875-1955), în 1915.

 

În perioada 1917-1919, americanul Eduard H. Hebern, germanul Arthur Scherbius, olandezul

 

Hugo Alexander Koch şi suedezul Arvid Gerhard Damm au dezvoltat independent rotorul criptografic, care a reprezentat elementul principal în dezvoltarea proiectelor Enigma, şi a celorlalte maşinării de cifrat de după aceasta, potrivit informaţiilor casei de licitaţie Artmark. 

 

Varianta finală a maşinii a fost finalizată în 1932, cunoscută sub denumirea "Enigma I", fiind destinată Armatei Germane.

 

De altfel, toate drepturile de autor asupra acestei maşini şi a celor comerciale au trecut sub autoritatea Armatei Germane, comercializarea acestora fiind aprobată doar de aceasta.

 

La mijlocul anului 1930, Germania a început pregătirile pentru război, sens în care a dispus măsurile necesare pentru realizarea unui număr mare de maşini "Enigma I", destinate Wehrmacht-ului şi Luftwaffe-ului. 

 

Şi o puşcă de vânătoare funcţională Holland & Holland, fabricată în 1933 la comanda şefului Legaţiei Regale a României la Tirana, pentru Regele Carol II, decorată cu aur, confiscată şi modificată apoi pentru Nicolae Ceauşescu s-a vândut cu suma de 32.500 de euro. 

 

În aceeaşi licitaţie, sabia Katana, realizată de maestrul Morikiyo, perioada Muromachi, semnată şi datată, 1558, însoţită de certificat NBTHK, a fost licitată până la 9.000 de euro. 

 

Totalul vânzărilor din Licitaţia de Arme şi Milităria a fost de 133.410  de euro. 

 

În Licitaţia de Artă Postbelică şi Contemporană, care a avut loc tot marţi la Artmark, vedeta sesiunii a fost tabloul lui Ion Ţuculescu, "Toteme căzute", care s-a vândut pentru 60.000 de euro. 

 

Vânzările totale la această licitaţie au fost de 216.905 de euro. 

sursă: digi24.ro
12.07.17
Saptamina
distribuie
Altele
Cetățenii din peste 50 de localități din Moldova nu vor avea pe 11 iulie, curent electric. Iată lista
12.07.17
Pentru mâine, 11 iulie, Red Union Fenosa anunță întreruperi programate ale furnizării energiei electrice menită să contribuie la îmbunătăţirea serviciilor prestate clienţilor.1. Chişinău, sectorul Buiucani: str.  Liviu Deleanu 3/1 - în intervalul de timp &ic...
O televiziune din Moldova a acumulat datorii de 132,6 milioane lei şi a dat faliment
11.07.17
La mijlocul lunii mai 2017 a fost lichidată compania Teledixi SRL, care până în 2016 a figurat ca proprietar al postului TV STS Mega, post ce retransmitea emisiunile STS TV din Rusia.După aproape două luni de la radierea întreprinderii, pe pagina WEB a instanţelor judecător...
Cine este cel mai mare proprietar de pamant in Moldova
10.07.17
La 1 ianuarie 2017 suprafata totala a Republicii Moldova constituia 3.384.600 hectare, inclusiv: 2.499.800 de hectare (73,9%) teren agricole, arata un raport al Agentiei Relatii Financiare si Cadastru (ARFC), scrie mold-street.comPotrivit documentului, statul si autoritatile publice loca...
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, ar intenţiona să preia clubul Tottenham, cu un miliard de lire
10.07.17
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, ar intenţiona să investească un miliard de lire sterline pentru preluarea clubului englez Tottenham, informează, duminică, publicaţia The Sunday Times."Un fond american de investiţii, condus din umbră de Mark Zuckerberg, ia în calcul po...
Prima țară din lume care renunță la banii cash definitiv! Revoluția a început cu interzicerea a 85% din bancnote
09.07.17
Ştirile principale din India ultimelor 12 luni au fost acaparate de proiectuul prim-ministrului Narendra Modi de a interzice 85% din bacnotele aflate în circulaţie. Acesta a pus bazele unei revoluţii la nivelul sistemului economic plănuind să creeze prima societate fara bani cash.&...
Fii alături de noi!
Top
Recente
FOTO: Natalia Gordienko incearca sa dezvaluie subtil sexul copilului sau? Iata detaliile care au trezit suspiciuni
Natalia Gordienko va avea o fetita sau un baietel?Natalia Gordienko a postat pe contul sau de Instagram, o poza cu o fetita care este fericita, insotita de comentariul "Fericita". In acel moment…
Vine sau nu peste noi uraganul din România: Iată ce spun meteorologii moldoveni
Сорванные крыши домов, поваленные деревья, десятки пострадавших и восемь погибших людей – таковы последствия…
COMOARA ascunsă din pachetul de țigări. Toată lumea le aruncă, deși pot câștiga sume URIAȘE
Pentru mulți fumători, foița aurie sau argintie care acoperă țigările într-un pachet este complet inutilă, însă niciunul nu știe că prin aruncarea acestora pierd cel puțin 500 de euro.O…
Membrii trupei DJ Project, răniţi grav după ce un TIR s-a răsturnat peste maşina lor
Membrii trupei DJ Project, Gino Manzotti, DJ Maxx şi Mira, sunt printre victimele accidentului rutier care a avut loc luni, pe DN7, în judeţul Vâlcea, când un TIR s-a răsturnat şi a lovit două…
Neymar încinge spiritele la PSG! Brazilianul, la un pas de bătaie cu Cavani după meciul cu Lyon!
Thiago Silva a evitat o bătaie între Edinson Cavani şi Neymar, după meciul disputat de PSG pe teren propriu cu Olympique Lyon, informează L'Equipe.Conforma jurnaliştilor francezi, Cavani i-a…