Fii alături de noi
Deja Îmi place!
FOTO: Viorel Gavriluță produce căpșune bio la Căușeni! Cum să reziști zăpezii din aprilie și altor provocări, aflăm chiar de la el
Citim știri despre eroi care escaladează clădiri sau fac alte acte de curaj, iar pentru asta îi venerăm. În Republica Moldova, cei care merită venerați cu adevărat sunt agricultorii - cei pentru care doar Cel de Sus dictează dacă le merge într-un an sau ba. Un Curajos este și Viorel Gavriluță, producător de căpșune din Căușeni.

Într-un interviu acordat revistei noastre, Viorel ne-a povestit cât de greu i-a fost la început, atunci când nu găsea surse de finanțare și nimeni nu vroia să spună, nici măcar pe bani, cum se cresc corect căpșunele. Aflați ce planuri are și cum vede el viitorul acestor pomușoare ale Moldovei.

 

Viorel Gavriluță e căpșunar cu acte în regulă de cinci ani și declară că iubește căpșunele mai mult decât orice fruct sau legumă. De asta probabil nu se desparte de ele decât iarna, pe 2-3 luni, dar și atunci schițează planuri cum să dezvolte afacerea și să crească producția.

 

 

„Am moștenit de la părinți această îndeletnicire, iar pe parcursul anilor, dintr-un hobby și câteva rânduri crescute lângă casă, am reușit să fac o afacere – o afacere cu nume și cu aproape 80 de ari de plantație la moment. Îmi place să le cresc, sunt gustoase și mie îmi plac mult – după acest principiu am grijă de ele și le împart oamenilor cu drag”, ne mărturisește producătorul din satul Copanca, raionul Căușeni.

 

Producătorul a început de la plantarea căpșunilor în câmp deschis, ca apoi să înțeleagă că trebuie să ia măsuri mai sigure de protecție a fructelor și, acum doi ani, a construit sere pe încă 20 de ari. Spune că acestea îi protejează mult mai bine cultura de înghețuri, iar zăpada din această primăvară i-a demonstrat încă o dată că alegerea făcută nu a fost zadarnică.

 

 

„Am pe teren deschis cam 50 de ari, iar zăpada de la sfârșitul lui aprilie, din această primăvară a cauzat pierderi de circa 30% din producție – erau primele flori care trebuia să ne asigure și prima roadă. Așa e, fiecare an se lasă cu experimente și cu pierderi desigur, însă pe an ce trece minimizăm riscurile și căutăm, în special peste hotare, experiențe care să ne facă și mai buni. Nu am studii în pomicultură sau grădinărit, am învățat totul de la zero, am studiat literatura de specialitate și am descotorosit tot internetul la temă”, spune Viorel.

 

Planul lui cel mare este să treacă o bună parte din producție pe sistem hidroponic, în sere. A văzut asta în mai multe țări pe care le-a vizitat în cadrul schimburilor de experiență organizate de Asociația Obștească „Pomușoarele Moldovei”, al cărui membru este.

 

 

„Suntem membri „Pomușoarele Moldovei” și, în scurt timp, am reușit să acumulez multă experiență și informație utilă. Am vizitat Belgia, Olanda, România și Ucraina, făcând un schimb de experiență foarte eficient cu producători de pomușoare de acolo. Seminarele periodice sunt foarte utile, iar recent am fost chiar eu acel care le-a transmis experiența acumulată mai multor producători începători din țara noastră”, ne mai povestește căpșunarul.

 

 Brandul VioBerry, la care familia lucrează deja de cinci ani, a fost botezat abia anul acesta și a beneficiat de un brand book profesionist, realizat ca la carte. Viorel ne povestește că, deși tot anul sunt prinși cu îngrijirea și înmulțirea căpșunilor, doar o lună și jumătate pe an strâng roadă și o vând. Atunci ei dorm doar 3-4 ore pe noapte.

 

 

„Creștem doar o cultură, deci toată grija și atenția este în căpșuni. Doar iarna nu muncim, în rest, sezonul începe în martie și ține până în noiembrie, chiar dacă avem fructe doar 40-45 de zile. Noi facem și răsadul pentru extinderea plantației – asta tot singuri practic am învățat să facem – deci important este să dorești acest lucru, să îți placă, să vrei să muncești”, declară producătorul de la Căușeni.

 

Pentru că mama lui Viorel a lucrat mai mulți ani peste hotare, ei au reușit să obțină finanțare din cadrul programului „Pare 1+1”, însă au recurs și la surse de creditare pentru tineri, pe un termen de 35 de ani. Tânărul spune că doar pentru un ar e nevoie de mulți bani, însă totuși e încrezător – vrea în scurt timp să dubleze suprafața de producție și să ajungă la 1 hectar și jumătate.

sursă: ea.md
19.05.17
Saptamina
îmi place
distribuie
Altele
BĂUTURA made in Romania care CUCEREȘTE EUROPA
18.05.17
Una dintre cele mai consumate băuturi răcoritoare din lume, are o nouă aromă care a fost creată în ţara noastră, iar acum va fi vândută şi în alte ţări din regiune.Coca-Cola a lansat a lansat, la finele anului trecut, în România băutura cu aroma de lămâi...
Doi români au pariat 80.000 de euro pe cel mai popular trend în fitness din lume. Au depăşit deja suta de abonaţi
18.05.17
Florin Darie şi Vlad Lecca, antreprenori cu experienţă în horeca, s-au cunoscut în urmă cu doi ani într-o sală de sport crossfit. Experienţa trăită şi oportunităţile prevăzute pe acestă nişă i-au determinat să parieze 80.000 de euro pe conceptul CrossFit, cea mai popul...
Premieră în cramele unuia dintre cei mai importanţi producători de vin din Moldova
18.05.17
Compania Bucium a lansat în această săptămână primele vinuri baricate. Produsele sunt suma cercetărilor şi investiţiilor din ultimii ani.Noi vinuri roşii înobilate în butoaie de stejar au fost lansate la Iaşi. Compania Bucium, cu o tradiţie de aproape 70 de ani, a...
Firma lui Plahotniuc nu va mai face afaceri pe banii statului
18.05.17
După ce acum 2 ani au dat mână liberă firmelor private de pază în prestarea serviciilor pentru instituțiile și companiile de stat, autoritățile s-au răzgândit. Ministerul de Interne vrea ca acestea să nu mai aibă acest drept, deoarece sărăcesc bugetul. Firma de pază cont...
Doi cercei cu diamante au fost vânduți cu peste 57 milioane de dolari
17.05.17
O pereche de cercei cu diamante s-au vândut la o licitație din Geneva pentru suma record de 57,4 milioane de dolari. Cei doi cercei cu diamante, supranumiţi ”Apollo” şi ”Artemis”, au aproape 16 carate, relatează BBC News.Licitația a fost organizată de casa Sotheby’s,...
Fii alături de noi!
Top