Fii alături de noi
Deja Îmi place!
Buturuga şi roata
După ce au fost criticate că prea tărăgănează negocierile legate de constituirea coaliţiei de guvernămînt, PLDM şi PD sînt criticate acum că nu au făcut coaliţie cu cine trebuie şi cum trebuie.

Comentariile euroapocaliptice sînt stridente şi panicarde, de parcă Uniunea Europeană a reintrodus regimul de vize pentru moldoveni, ba chiar a început să înalţe un zid de sîrmă ghimpată la Prut. 

 

Sperietoarea comunismului e scoasă de la naftalină şi fluturată în văzduh, toate păcatele reale şi inventate ale liderilor oficiali şi neoficiali ai celor două partide centriste sînt recapitulate sau reinventate. Formatorii de opinie prooccidentali  au acum funesta revelaţie că ţara e la cheremul hoţilor, mafioţilor şi criminalilor, dirijaţi din culise de mîna Moscovei şi de bau-baul universal din Kremlin. 

 

Sînt aceleaşi voci şi megafoane care înainte de alegeri implorau sau somau electoratul să voteze pentru oricare dintre cele trei partide proeuropene care ne-au mai condus din 2009, numai nu pentru socialiştii lui Dodon şi „Patria” lui Usatîi. Pe unde prin luptă dreaptă, pe unde prin eliminarea vicleană a oponentului, cele trei partide au adunat suficiente mandate pentru o majoritate. Dodon a cîştigat doar pe hîrtie, comuniştii au devenit o fracţiune manevrabilă, deci, să jubilăm călare pe vectorul european!

 

Numai că formarea coaliţiilor politice la moldoveni se face greu, durează mult şi e însoţită de zvonuri şi scurgeri de informaţii care o transformă într-un fel de circ amuzant sau dezgustător, în funcţie de percepţie. Ca şi mai înainte, partidul liberal e acuzat de foştii viitori parteneri că a vrut să se întindă mai mult decît îl ţine plapuma şi de aceea a fost dat jos din patul oarecum conjugal.

 

Declaraţiile liderilor liberali nu prea infirmă această versiune - cei care se erijează mereu în slujitori dezinteresaţi ai idealurilor au ţintit şi funcţii înalte, şi posturi mănoase, au pus condiţii asemănătoare mai mult cu mofturile adolescentine. În timpul acestor negocieri, unii comentatori simpatizanţi de-ai liberalilor apelau la zicala despre buturuga mică aptă să răstoarne carul mare. Cînd colo, căruţaşii au ocolit buturuga mică şi au optat pentru coaliţia bipartită, susţinută în funcţie de conjunctură de PCRM.  

 

Şi s-a pornit zarva fanilor buturugii. Au fost reanimate vechile stereotipuri cu Voronin, omul Moscovei şi nici faptul că Dodon îşi duce în excursie la Kremlin toată  fracţiunea pare să nu mai conteze. La fel şi clişeul cu   antieuropenismul comuniştilor, ignorîndu-se faptul că anume din 2005, sub bagheta PCRM, integrarea europeană a devenit scop strategic pentru ţară şi un fel de semi-idee naţională.  

 

Liderii pentru care trebuia să voteze lumea ca să nu vină la putere Dodon cu Renato au redevenit corupţi, urîţi şi insuportabili. Întrebarea este:  dacă PLDM şi PD făceau alianţa cu PL şi satisfăceau toate revendicările imperative ale liberalilor, ar fi fost ei la fel de hoţi şi de mafioţi, sau deveneau deja oneşti, corecţi şi agreabili din toate punctele de vedere? Pentru că se creează impresia că tot europenismul Republicii Moldova este concentrat în fruntea Partidului Liberal, şi dacă liberali la putere nu e, nimic nu e.        

 

Nu că alianţa 2 plus X ar fi una fără de cusur. Dar cînd te vrei în căruţa puterii, nu fi buturugă. Fii roată. Iar dacă insişti să fii buturugă, să ştii că uneori viaţa bate zicalele.

30.01.15
Vsevolod Ciornei
îmi place
distribuie
Fii alături de noi!
Top