Fii alături de noi
Deja Îmi place!
Buturuga şi roata
După ce au fost criticate că prea tărăgănează negocierile legate de constituirea coaliţiei de guvernămînt, PLDM şi PD sînt criticate acum că nu au făcut coaliţie cu cine trebuie şi cum trebuie.

Comentariile euroapocaliptice sînt stridente şi panicarde, de parcă Uniunea Europeană a reintrodus regimul de vize pentru moldoveni, ba chiar a început să înalţe un zid de sîrmă ghimpată la Prut. 

 

Sperietoarea comunismului e scoasă de la naftalină şi fluturată în văzduh, toate păcatele reale şi inventate ale liderilor oficiali şi neoficiali ai celor două partide centriste sînt recapitulate sau reinventate. Formatorii de opinie prooccidentali  au acum funesta revelaţie că ţara e la cheremul hoţilor, mafioţilor şi criminalilor, dirijaţi din culise de mîna Moscovei şi de bau-baul universal din Kremlin. 

 

Sînt aceleaşi voci şi megafoane care înainte de alegeri implorau sau somau electoratul să voteze pentru oricare dintre cele trei partide proeuropene care ne-au mai condus din 2009, numai nu pentru socialiştii lui Dodon şi „Patria” lui Usatîi. Pe unde prin luptă dreaptă, pe unde prin eliminarea vicleană a oponentului, cele trei partide au adunat suficiente mandate pentru o majoritate. Dodon a cîştigat doar pe hîrtie, comuniştii au devenit o fracţiune manevrabilă, deci, să jubilăm călare pe vectorul european!

 

Numai că formarea coaliţiilor politice la moldoveni se face greu, durează mult şi e însoţită de zvonuri şi scurgeri de informaţii care o transformă într-un fel de circ amuzant sau dezgustător, în funcţie de percepţie. Ca şi mai înainte, partidul liberal e acuzat de foştii viitori parteneri că a vrut să se întindă mai mult decît îl ţine plapuma şi de aceea a fost dat jos din patul oarecum conjugal.

 

Declaraţiile liderilor liberali nu prea infirmă această versiune - cei care se erijează mereu în slujitori dezinteresaţi ai idealurilor au ţintit şi funcţii înalte, şi posturi mănoase, au pus condiţii asemănătoare mai mult cu mofturile adolescentine. În timpul acestor negocieri, unii comentatori simpatizanţi de-ai liberalilor apelau la zicala despre buturuga mică aptă să răstoarne carul mare. Cînd colo, căruţaşii au ocolit buturuga mică şi au optat pentru coaliţia bipartită, susţinută în funcţie de conjunctură de PCRM.  

 

Şi s-a pornit zarva fanilor buturugii. Au fost reanimate vechile stereotipuri cu Voronin, omul Moscovei şi nici faptul că Dodon îşi duce în excursie la Kremlin toată  fracţiunea pare să nu mai conteze. La fel şi clişeul cu   antieuropenismul comuniştilor, ignorîndu-se faptul că anume din 2005, sub bagheta PCRM, integrarea europeană a devenit scop strategic pentru ţară şi un fel de semi-idee naţională.  

 

Liderii pentru care trebuia să voteze lumea ca să nu vină la putere Dodon cu Renato au redevenit corupţi, urîţi şi insuportabili. Întrebarea este:  dacă PLDM şi PD făceau alianţa cu PL şi satisfăceau toate revendicările imperative ale liberalilor, ar fi fost ei la fel de hoţi şi de mafioţi, sau deveneau deja oneşti, corecţi şi agreabili din toate punctele de vedere? Pentru că se creează impresia că tot europenismul Republicii Moldova este concentrat în fruntea Partidului Liberal, şi dacă liberali la putere nu e, nimic nu e.        

 

Nu că alianţa 2 plus X ar fi una fără de cusur. Dar cînd te vrei în căruţa puterii, nu fi buturugă. Fii roată. Iar dacă insişti să fii buturugă, să ştii că uneori viaţa bate zicalele.

30.01.15
Vsevolod Ciornei
îmi place
distribuie
Fii alături de noi!
Top
Recente
Celebra balerină Anastasia Volocikova se mărită iar! De data asta va schimba 14 rochii de mireasă
Prim-balerina rusă Anastasia Volocikova își anunță o nouă căsătorie. Artista de 41 de ani nu a dezvăluit cine îi este alesul inimii, însă a făcut publice detalii interesante despre nunta pe…
Un bărbat UCIS de șoferița unei „Toyota Land Cruiser” stă de două luni la morgă și nimeni nu vine să-l ia. Victima locuia pe str. Muncești din capitală
Un bărbat din Chișinău a fost strivit, în noaptea de 21 iunie curent, de către un automobil de model „Toyota Land Cruiser”, în timp ce traversa șoseaua Balcani din Chișinău în mod neregulamentar.…
Imagini VIDEO cu perchezițiile de la Penitenciarul nr.18-Brănești! Deținuții, descălțați și controlați minuțios
Poliția Republicii Moldova a făcut publice imagini video din cadrul perchezițiilor din dimineața acestei zile, 15 august, efectuate de către angajații Direcției Combaterea Crimelor Grave a Inspectoratului…
VIDEO: Au dansat in aplauzele tuturor. Primul dans al Margaritei Dodon si al proaspatului mire
Dansul mirilor reprezinta unul din momentele cheie ale petrecerii de nunta.Margarita Dodon s-a casatorit saptamana trecuta, iar mirele a fost "tinut in secret" pana in ziua nuntii.  …
VIDEO: Este nevoita sa faca constant shopping. Katalina Rusu poarta o tinuta doar de 2, 3 ori
Katalina Rusu si-a propus sa isi inoiasca garderoba in aceasta vacanta."Sper eu doua saptamani de vacanta sa-mi fie de ajuns, ca sa pot face si shopping. Ce inseamna sa mergi intr-o calatorie in Europa…