Fii alături de noi
Deja Îmi place!
Ca musca-n dobă
Victor Osipov. În con­dițiile în care Transnistria trebuie strangulată ca să obligăm Rusia să intervină în regiune, Victor Osipov ar putea fi silit să devină un Herostrat al Moldovei. Însă el trebuie să știe că cei din 1992 au pornit războiul din neștiință. El îl va declanșa cu bună știință. Fiindcă avem acumulată experiența celor două conflicte interne, am fost martorii ororilor din Jugoslavia, azi sîntem martorii grozăviilor din Ucraina... Din cîte știu eu, dl Osipov este un om cumpătat, uneori îmi vine să spun că e cuminte ca o fată mare. De vor face presiuni asupra-i, de vor încerca să-l facă țap ispășitor, de va mirosi a praf de pușcă și bickford-ul va fi aprins, dl Osipov va trebui să-și prezinte demisia. Dar dacă vrea cu orice preţ să rămînă în istorie, n-are decît: Templul zeiței Artemida îi stă la dispoziție.

Intelectuali moldoveni. Foarte receptivi la cele ce se întîmplă în Tîrg: totul a fost lăsat de izbeliște. Pentru că de 8 ani în fruntea lui se află un neisprăvit, un încurcă-lume, care, sara, acasă, caută prin tărîțele din traistă ouăle de pichi pe care Grozavu i le plasează, punctual, în traistă. Mai mult, le acceptă. E un nepriceput, e un nepricopsit, e ca ciulinii Bărăganului cei luaţi de vînt, sărind rotocol…

 

- Să te bucuri și să te tot bucuri de așa intelectuali, - îmi spune prietenul meu care nu e pianist. – Însă numai pîn-aici a mers soldatul, căci după ce-i convingi că avem un sfîrîiac la primărie și simți că te susțin în toate, mai trebuie să le spui: ”Eu știu cu cine veți vota duminică” și ei, veseli, te vor iscodi:: ”Cu cine?” – ”Cu neisprăvitul din centrul orașului”, iar ei te vor privi mirați, întebîndu-te: ”Dar cum de ai ghicit?”

 

Vlad Filat. Zică cineva că timp de 25 de ani n-am ținut la Moldova mea. Iar Moldova mea, prin cei mai de vază granguri politici, mereu m-a trimis într-un loc. Aşa că nu pot fi suspectat de ne-patriotism şi nici scopuri pecuniare nu urmăresc. Vă mărturisesc sincer: de-aș fi trăit în România sau în Rusia, eram mai bine asigurat din toate punctele de vedere. Însă, vorba ceea: dulce e glontele Patriei. Şi îmi iubesc țara, cu toate că mi-e silă, scîrbă de slinoasele apucături ale efemeridelor noastre politice. De 25 de ani, populația țării se simte ca musca-n dobă. Prin urmare, odată ce nu trezesc suspiciuni, de ce nu m-ați crede că atașamentul meu față de Vlad Filat ține de faptul că am crezut și mai cred că el ar putea să  scoată carul Patriei din tină. Însă, la ziua de azi, el se află într-o situație foarte delicată, identică cu cea dintr-o po­ezie pentru copii: ”Nicușor, prostuț băiat, tu de ce n-ai ascultat? ...Tu flămînd și oala spartă și Corina stă înflată…” 

01.07.15
Viorel Mihail
îmi place
distribuie
Fii alături de noi!
Top