Fii alături de noi
Deja Îmi place!
Căci fioros de dulce, pe buza ta cuvîntu-i…
Un om al scrisului, angajat la o gazetă, se deplasa cu trenul spre un oraș de provincie. Acolo avea să se desfășoare un eveniment cultural-patriotic. Urma să ieie cuvîntul și, entuziasmat de importanța momentului, însăilase pe hîrtie o poezie. Așa cum l-a ajuns capul.

Era vară, era cald și în tren, mare nădușală. De la gară, pe uliți numai de el știute, a coborît spre centrul tîrgului, unde trebuia să se producă evenimentul. Era flămînd și obosit, se sufoca de căldură.

 

A ajuns la timp. Își anunță sosirea. Cei din comitetul organizatoric i-au cerut textul cuvîntării. L-au felicitat, i-au strîns mîna. ”Textul e minunat, e plin de vervă, însă îl lăsăm pe mai tîrziu. Necesită să fie rostit în altă ambianță, în prezența unui public elevat”. Scîrbit peste măsură, tulburat de cele întîmplate, omul scrisului s-a întors la București.

 

Flămînd și obosit, sufocîndu-se de căldură…Iar la nici trei săptămîni, omul scrisului a înnebunit de scîrbă. 

 

Afară era o căldură înăbușitoare. Evenimentul: festivitatea de dezvelire a monumentului lui Ștefan cel Mare la Iași. Textul care urma să fie citit: poezia ”Doina”. Iar pe omul scrisului îl chema Mihail Eminescu.

26.05.15
Viorel Mihail
îmi place
distribuie
Fii alături de noi!
Top