Fii alături de noi
Deja Îmi place!
Cel mai proeuropean dintre proeuropeni
Lupta geopolitică se înteţeşte avan în preajma alegerilor locale din capitală. Pentru că la Chişinău nu se votează pentru străzi netede şi curate, transport confortabil şi disciplinat ca în alte urbi banale şi înapoiate.

La Chişinău se votează pentru luminosul viitor european contra invaziei barbare a Rusiei asiatice putiniste. Unii electori inconştienţi, nepătrunşi pînă la capăt de fiorul vectorului european, insistă să obiecteze că în două mandate consecutive simbolul edilitar al proeuropenismului a excelat mai mult prin fraze abstracte decît prin faptele concrete pe care şi le-a plasat pe slogan, dar în polemicile preelectorale aceştia sînt puşi la punct cu promptitudine ca agenţi ai Moscovei care toarnă apă la moara Kremlinului.  

 

Se pare că sîntem aproape de reeditarea obiceiurilor sovietice – pe vremea socialismului dezvoltat care era ultima treaptă a progresului social dinaintea comunismului, omul era catalogat ca inamic al statului  dacă se revolta că nu e pîine la magazin:  în ţara socialismului victorios era de neconceput să nu fie pîine la magazin, iar dacă se întîmpla să nu fie (şi se întîmpla des), faptul trebuia trecut eroic sub tăcere ca să nu turnăm apă la moara imperialismului mondial care vroia să ne submineze. 

 

Sîntem pe aproape. Un fost politician a lansat deja o idee neo-orwelliană. Nu e păcat, zice el, că a cîştigat Usatîi la Bălţi şi Şor la Orhei, păcat va fi dacă ei vor reuşi să facă treabă la cîrma acestor oraşe şi astfel vor da o lovitură dură vectorului european. Sesizaţi fineţea analizei şi grija faţă de popor. Deci, dacă bălţenii şi orheienii vor ajunge să trăiască mai bine în mandatul unor primari care nu se identifică drept proeuropeni, va fi rău, pentru că numai proeuropenii trebuie să înregistreze performanţe. Dar cînd întrebi de ce nu înregistrează proeuropenii performanţe, ţi se răspunde că aceşti proeuropeni nu sînt suficient de proeuropeni pentru că sînt corupţi. De aceea, s-a mobilizat o mişcare constituită din politicieni care n-au ajuns în parlament şi activişti civili care n-au ajuns în funcţii înalte care cer plecarea de la putere a actualilor proeuropeni ca să fie înlocuiţi de proeuropeni mai proeuropeni. 

 

La rîndul lor, actualii proeuropeni din parlament, care n-au reuşit să constituie o majoritate parlamentară clară deoarece cel de-al treilea partener punea condiţii echivalente cu cererea lunii de pe cer pentru a se alia cu ei, declară că după turul doi al alegerilor locale vor relua negocierile şi vor edifica acea coaliţie proeuropeană pe care activiştii organizatori de mitinguri vor s-o înlocuiască cu altă coaliţie, şi mai europeană. Nu ştim dacă ei speră să-i aducă partenerului de negocieri luna de pe cer sau să-l convingă să renunţe la revendicarea ei, dar asta nu contează din moment ce protestatarii solicită plecarea în jos a tuturor actualilor ca să vină viitorii proeuropeni foarte proeuropeni  şi absolut necorupţi. 

 

Competiţia pentru titlul de cel mai proeuropean dintre proeuropeni continuă. Declaraţiile antiruseşti – care mai sonore, care mai sofisticate şi ambigue – sînt, deocamdată, principala manifestare a europenismului. N-ar fi exclus să fie şi unica trăsătură europeană de care să aibă nevoie partenerii noştri occidentali. Să fim solidari cu ei în războiul rece şi pus la reîncălzit cu Rusia. Dacă în toiul bătăliilor retorice avem de pierdut cu embargourile, astea nu-s problemele Europei.  Sînt problemele noastre particulare. Aproape intime. Aşa că nu ne ajută nimeni să le rezolvăm. E suficient să fim supăraţi pe Rusia pentru problemele generate de supărările precedente…

30.06.15
Vsevolod Ciornei
îmi place
distribuie
Fii alături de noi!
Top