Fii alături de noi
Deja Îmi place!
Cuvinte și semnificaţii
Pe vremea lui, René Descartes scria: „Determinați semnificațiile cuvintelor și veți salva omenirea de jumătate dintre erorile ei”. După atîta timp petrecut sărind dintr-o eroare în alta, am putea presupune oarecum filozofic că dacă omenirea ar urma sfaturile înțelepților săi, s-ar debarasa și de cealaltă jumătate a erorilor care o bîntuie. Numai că omenirea insistă să le atribuie cuvintelor semnificațiile potrivite mai mult la interesele de moment decît la rigorile adevărului.

Bunăoară, zilele acestea se împlinesc 15 ani de la bombardarea Iugoslaviei de către trupele NATO. Motivul sau pretextul intervenției era aplicarea de către președintele Miloșevici a forței contra celor care aplicau și ei forța pentru a dezmembra federația. Acțiunile lui Miloșevici au fost declarate inadmisibile, cu consecințele de rigoare. Gîndindu-ne la semnificațiile cuvintelor, vom zice: bine, dacă inadmisibil, inadmisibil să fie. Numai că acum, cînd situația se repetă și guvernul de la Kiev aplică forța contra celor care și ei aplică forța pentru a federaliza – cel puțin – statul unitar ucrainean, înaltele cancelarii opinează (sau decretează?) că puterea centrală deține monopolul violenței și poate recurge la ea pentru a proteja integritatea teritorială a statului. Așa stînd lucrurile, pare destul de logică întrebarea dacă președintele iugoslav nu tot integritatea teritorială și-o apăra în 1999?

 

Ca să nu iasă că doar occidentalii excelează în jonglerii cu semnificațiile cuvintelor, iată și o mostră rusească. Rusia a acuzat și nu a recunoscut independența fostei provincii iugoslave Kosovo ca pe o manifestare de separatism, a suprimat cu armata aspirația la independență a cecenilor, după care a recunoscut independența Abhaziei și Osetiei de Sud și și-a reanexat Crimeea făcînd uneori trimitere la… precedentul Kosovo. Mai mult, după ultima ispravă, cea cu Crimeea, a instituit pedepse penale în Rusia… pentru instigare la separatism!

 

La noi, PLR, un partid care condamnă Rusia pentru că nu e suficient de democratică, a preluat iute ideea rușilor și a lansat inițiativa de a pedepsi penal, și la noi, aspirațiile separatiste. Adică, acuzăm Rusia de sugrumare a dreptului la liberă exprimare, dar îi preluăm practicile pentru a sugruma exprimările care nu ne sînt pe plac.

 

La celălalt capăt al eșichierului politic, liderul PCRM o tot spală în multe ape cu vectorul geopolitic pe care trebuie să se miște țara. După ce, în 2005, a pornit cu mare alai spre UE, s-a răzgîndit după ce s-a pomenit în opoziție, apoi a mai contorsionat un pic vectorul, afirmînd că trebuie să intrăm în UE prin UV, iar recent de tot a ajuns de unde s-a pornit, declarînd că nu-i, nimic rău în integrarea europeană, cu excepția faptului că nu actuala guvernare trebuie s-o înfăptuiască. Care guvernare ar fi mai bine s-o înfăptuiască e din categoria ghicitorilor cu „ghici, ciupercă, ce-i?”

 

Liderul comuniștilor repetă la scara noastră provincială gesturile marilor puteri: după ce a criticat decizia Curții Constituționale despre inadmisibilitatea ca un premier al unui guvern demis pentru suspiciune de corupție să mai candideze la postul din care a fost demis, acum omite – bănuim că din motive de memorie șubredă – cuvîntul „suspiciune” și neagă categoric dreptul lui Filat de a mai rîvni la funcții, chiar dacă ceea ce a urmat după decizia respectivă a CC sfidează logica și stîrneşte rîsul curcilor: premierul a rămas în afara guvernului, iar miniștrii suspectați (deocamdată, fără confirmare în instanțe) de corupție și-au păstrat bine-mersi fotoliile.

 

Deci, ce semnificații au cuvintele? Tare flexibile, ca în declarația unei gospodine: „Îți spun pentru a suta oară că nu-mi place să repet ceva de două ori!”

23.05.14
Vsevolod Ciornei
îmi place
distribuie
Fii alături de noi!
Top