Fii alături de noi
Deja Îmi place!
De ce nu sîntem ca alţii
În drum spre alegeri, lansatorii de discursuri în spaţiul public se dedau tradiţionalei îndeletniciri provinciale, care constă în retorica interogare „De ce nu sîntem noi ca nemţii, americanii, japonezii etc?” şi patetica exclamare „Ah, de-am fi noi ca ... urmează lista”.

Un celebru mistic oriental le explica eternilor invidioşi că natura este înţeleaptă, deoarece iarba nu-i invidiază pe copaci pentru că sînt mai înalţi ca ea, iar copacii nu invidiază iarba pentru că e mai mlădioasă ca ei. Recenta glumiţă la limita decenţei spusă de preşedintele rus despre condiţiile în care bunica ar fi bunic nu de el a fost inventată şi nu el a spus-o primul. Aceste apeluri la raţiune – fie în formă de parabolă, fabulă sau glumă trivială - se reduc la condiţia de oscilaţii gratuite ale undelor sonore, căci de cînd lumea iarba de pe imaşurile megieşe e mai verde, iar capra vecinului – mai grasă şi mai mănoasă. Chiar şi opţiunea asta geopolitică vehiculată în permanenta campanie electorală moldovenească între Uniunea Europeană şi cea Vamală nu e altceva decît competiţia dintre două iluzii cam la fel de inconsistente: tinerii de toate vîrstele cred că apropierea de UE ne va face la fel ca francezii, nemţii, englezii (ca nivel de viaţă, ordine, curăţenie şi tot ce e bun pe acolo), în timp ce bătrînii de toate vîrstele consideră că încadrarea în sfera de influenţă a Rusiei va resuscita un fel de Uniune Sovietică, adică Moscova ne va da gaz mult şi ieftin pentru că are de unde şi va cumpăra produsele noastre, oricare le-ar fi calitatea, pentru că are unde şi pentru cine. Puţinele argumente economice cu cifrele la mînă nu sînt ascultate aproape de nimeni, pentru că arta manipulării a atins culmi atît de ameţitoare, încît oricare cifre şi procente pot să însemne orice.

 

Ultimele exclamaţii de genul „Ah, de ce nu sîntem ca ...!” vizează în ultimele zile Ucraina, care şi-a ales, duminică, un parlament practic fără opoziţie - toţi sînt proeuropeni, antiruşi, patrioţi, ca să nu zicem naţionalişti, mai pe scurt - un legislativ care va vota într-o veselie tot ce e progresist, democratic şi civilizat pentru Ucraina. Ideea că electoratul opoziţiei a fost timorat de spectacolele cu aruncarea în tomberon a oamenilor politici (aclamată cu entuziasm şi de unii militanţi moldoveni pentru instaurarea democraţiei şi legalităţii), că absenteismul a secerat jumătate din electorat nu este acceptată de cavalerii civilizaţiei pentru că o fi fiind sugerată de televiziunile ruseşti care mint mereu în comparaţie cu celelalte televiziuni care spun întotdeauna doar adevărul pur şi imaculat.

 

Atîta doar că primele activităţi ale Radei chievene demonstrează că noi sîntem ca ucrainenii sau, mai precis, ei sînt ca noi: atunci cînd nu există opoziţie, aliaţii încep să se lupte între ei. Blocul preşedintelui a propus o configuraţie a coaliţiei de guvernămînt, iar blocul premierului n-a acceptat-o şi a propus-o pe a sa. Ba chiar noi sîntem şi mai avansaţi într-ale democraţiei – la noi membrii coaliţiei se tot ciomăgesc reciproc chiar şi în prezenţa unei puternice opoziţii parlamentare. Ce-i drept, aceasta s-a relaxat, crezînd că nu prea are de lucru din moment ce aliaţii i-au preluat sarcina, şi, de plictiseală şi imobilitate, s-a cam dezmembrat şi şi-a subtilizat vigoarea.

 

Unde mai pui că în Ucraina mai e mult pînă departe. Pe timpuri, la Chişinău se exclama „De ce nu sîntem ceceni!”, iar acum puţini dintre exclamatori şi-ar relua tirada despre una dintre cele mai loiale Kremlinului entităţi teritoriale din Federaţia Rusă...

31.10.14
Vsevolod Ciornei
îmi place
distribuie
Fii alături de noi!
Top