Fii alături de noi
Deja Îmi place!
De ce plîng chitarele
În timp ce noi sărbătoream cu voioşie şi înflăcărare la grătare o independenţă care ne-a căzut pe neprins de veste în curte ca un meteorit (deşi acum, peste decenii, mulţi îşi amintesc cu cîtă încrîncenare au luptat pe baricade pentru sinestătătornicie) şi o limbă pe care o vorbim stîlcit şi o scriem cu afişarea unui dispreţ superior faţă de anacronica gramatică, prin alte părţi s-au desfăşurat evenimente nu mai puţin amuzante.

Bunăoară, în Finlanda s-a desfăşurat campionatul lumii de cîntare la chitară imaginară. E un festival tradiţional, cu vechime de vreo două decenii, şi constă în faptul că în timp ce din difuzoare se revarsă un solo la chitară electrică, concurenţii de pe scenă, cu mîinile goale, se prefac că au în braţe o chitară şi că degetele lor ating strunele-nebunele şi scot din ele sofisticăciuni de virtuozitate.  

 

Cred că mulţi dintre noi ticluiau în copilărie impovizaţii la mătură sau lopăţică pe post de chitară, fără să ne treacă prin cap ideea că ar putea exista un campionat mondial între adulţi la fantazări asemănătoare…

 

Anul acesta, campionatul a fost cîştigat de un rus, imprimîndu-i evenimentului aproape obligatorie în ultima vreme tentă politică: întrebat fiind dacă va promova acest sport la el acasă, campionul a răspuns că speră să nu fie arestat dacă încearcă.

 

Un alt concurent, şi el fost campion, a spus că e o experienţă incredibilă "să te porţi ca un idiot în faţa a 7.000 de necunoscuţi". Organizatorul evenimentului s-a declarat încîntat că atîţia oameni au stat în ploaie ca să-i privească pe concurenţi "cum nu fac nimic timp de 60 de secunde".

 

Dacă vreţi să obiectaţi sarcastic că oamenii îşi fac de cap pentru că n-au de înfruntat probleme autentice, mai gîndiţi-vă dacă nu cumva acest festival nu reprezintă un simbol al independenţei noastre pe care o flatăm anual cu flamuri, surle şi ţambale. 

 

Pe scena politică, se perindă periodic nişte inşi care ţin în mîini o putere imaginară şi se prefac că conduc statul. Din difuzoare răsună muzica interpretată ba de prietenii strategici occidentali, ba de partenerii tactici estici. Multă lume stă în ploaie, soare, ceaţă sau vînt şi îi privesc pe concurenţi – spre deosebire de festivalul din Suomi, concertul politic moldav durează de ani de zile, iar unii spectatori sînt într-atît de cuceriţi de persuasiune, încît văd chitări acolo unde nu sînt şi factori politici acolo unde e doar pantomimă.

 

Ba chiar printre spectatori avem şi o opoziţie imaginară care insistă ca inşii care deţin puterea imaginară să coboare de pe scenă ca să urce ei care dispun de puterea cea reală şi palpabilă. 

 

O independenţă imaginară, o econo­mie na­­ţională imaginară cu o permanentă creştere imaginară, o valută naţională imaginară, care există doar raportată la cele reale. Reforme imaginare pe toată linia. Apropiere imaginară de standardele occidentale, care încep să pară şi ele, pe an ce trece, tot mai imaginare. Dar viaţa continuă cu grătare, pahare, maşini în parcare şi de aceea se pare că şi criza economică este una imaginară – de fapt, chiar e imaginară, pentru că nu e noastră, ci preluată angro de la prieteni şi parteneri. 

 

Un festival perpetuu al existenţei imaginare în care s-au amestecat între ei concurenţii, spectatorii, fanii, juriul, martorii accidentali. Probabil că anume acest amalgam uman face deosebirea dintre viaţa noastră moldovenească şi festivalul mondial finlandez la manipularea chitarei aeriene: juriul năstruşnicei competiţii din ţara lacurilor este constituit, totuşi, din chitarişti profesionişti. În celelalte privinţe, vorba cîntecului - ştiu doar felinarele…

22.09.15
Vsevolod Ciornei
îmi place
distribuie
Altele
Mulţumescu-ţi ţie, dragă Românie!
22.09.15
publicat de Viorel Mihail
Există adevăruri pe care trebuie să le spunem. Căci trăim în libertate, nu? Scriind minciuni, am păcătui în fața lui Dumnezeu. De aceea, trebuie să recunoaștem că în ultima vreme, odată cu plecarea lui Băsescu de la Cotroceni (chiar ceva mai înainte), România a început...
Gîndirea defect. De cine rîdeți, dle ambasador?
15.09.15
publicat de Viorel Mihail
Mă postez, probabil, pe un spațiu nemeritat, precum s-a exprimat cîndva un fost turnător sovietic, azi - demnitar de stat moldovenesc în țara vecină și pr'etenă. Dar nu pot lăsa goală această coloniță în lipsa celui care trebuie s-o completeze. Asta-i viața, dragă tu...
Doamna Merkel pregătește vapoarele
11.09.15
publicat de Viorel Mihail
Noi încă la începutul acestui an (a se vedea “Săptămîna” din 16 ianuarie curent) am arătat calea de soluționare a problemei: ţări precum Anglia, Franța, Olanda, Belgia etc. să înapoieze măcar o parte din cele furate fără pic de milă, fără jenă și fără socoteal...
Fii alături de noi!
Top