Fii alături de noi
Deja Îmi place!
De ce «Stere la a doua înjunghiere»?
Plagiatorii şi beţivanii de la Academie

1. De ce perseverăm, ca nătîngii și pizmătăreții: ”Stere la a doua înjunghiere”, în timp ce niște oameni de bună- credință, de pîrpîlită știință, dragă-doamne, s-au apucat  de-o trebușoară care să îmbujoreze fața cernită a acestei mici țărișoricuțe, precum îi zic ei Moldovei noastre? - De ce? Pentru că plagiatorii și bețivanii de la Academie ne vor prezenta un Stere fals. Aşa cum o fac de pe la 1989 încoace. 

 

Românii l-au falsificat pe Mateevici

 

2. Un singur exemplu: ei, călăreții minciunii și ai paharului, ni-l prezintă pe preotul Alexei Mateevici drept apostol al unionismului. În acest scop, i-au inventat un discurs pe care Mateevici nu l-a rostit, iar cel rostit (Noi vom învăța aici limba noastră moldovenească, bisericească, nu limba franțuzită de peste Prut, nici limba gazetarilor de la București, din care nu înțelegi nimic, "parcă ar fi tătărească".) a fost aspru sancționat de agentul Onisifor Ghibu în memoriile sale. (Între altele, și el, Onisiforel, un mare denigrator al lui Stere.) Pe cînd opera sa, cele trei poezii programatice - ”Limba noastră”, ”Basarabenilor” și ”Unora” - este  profund antiunionistă. 

 

Schingiuitroii de limbă de la Bucureşti

 

3. Sadoveanu și-a scris întreaga operă cu ”sînt” și ”sîntem”, fiindcă acest î de sorginte slavonă îi conferă un farmec aparte prezentului acestui verb. Lucru pe care muntenii nu-l vor înțelege niciodată. Totuși, fiind mai mulți la număr, ei, pe parcurs de cîteva decenii, au reușit să-i desfigureze pe moldovenii de peste Prut, i-au redus la tăcere și, în cel mai banditesc mod, au interzis, prin lege academică, utilizarea sunetului î la scrierea și pronunția verbului a fi la prezent. (”Sunt! и никаких (.)уёв, bizărica mamelor voastre de bolșevici!”)  Le-aș recomanda celor de pe fluviul Dîmbovița să înlocuiască î-ul cu u și în cuvîntul român, ca să se vadă odată și odată cine sînt (de cînd sînt) cu adevărat. De cîte ori computerul în mod automat înlocuiește sînt al meu cu sunt al lor, tot de atîtea ori îi trimit într-un loc pe marii - cît fluviul Dîmbovița - croitori de limbă de la București. 

 

Mai pă româneşte şi mai ţigăneşte: Ciripcău în loc de Cerepcău

 

4. Între altele, știți cum se numește acum satul lui Stere? Nu Cerepcău, cum ar fi firesc să fie moldovenește, dar Ciripcău, curat muntenește. Așa că, din cauza unor bleaghiuri de la Chișinău, oameni total lipsiți de verticalitate, de elementară mîndrie și de bun-simț, astăzi putem scrie așa: Românii basarabeni (nu moldovenii soroceni) din satul Ciripcău (nu Cerepcău) se duc cu găleata la fîntînă (nu cu căldarea, ca la Sadoveanu), acolo se întîlnesc cu niște cumetri (nu cumătri, ca la Creangă și la Sadoveanu), comunică numai prin sunt (nu prin sînt, ca la clasici)… Cumătrul Vasile din Cerepcău e moldovean (nu moldovan, ca cel din ”Miorița”), el mănîncă păpene verde (nu harbuz, ca la Creangă, Sadoveanu și la Botoșăni), păpene galben (și nu zămoși, ca la Sadoveanu). 

 

Cerem scuze de la locuitorii satului Cerepcău. Basarabia, mai urgisită decît o colonie africană

 

5. Nu știu dacă există, dar cred că nu există, vreun studiu care să explice de ce ardelenii s-au integrat ușor în regat, iar moldovenii noștri s-au împotrivit marii Uniri, din care cauză au fost terorizați vreme de 22 de ani. Căci iată ce susținea Omagiatul nostru la numai patru ani de la Unire, în 1922: ”În Africa e cel puțin spațiu, sînt păduri virginale în care populația se poate ascunde… Dar unde ar putea fugi negrii din Basarabia de urgia unei administrații care se zice că i-a mîntuit de jugul rusesc?” Dovada irefutabilă a dihoniei dintre cele două maluri de Prut, în opinia noastră, o găsim în scrierile lui Stere de după 1930 (”Preludii” și ”În preajma revoluției”). Noi, moldovenii dintre Prut și Nistru, imediat după Unire, ne-am simțit străini în România. Românii, simțind asta, au început să ne trateze în consecință: ca pe niște străini, ca pe nişte negri de pe plantaţii. S-a pus în aplicare metoda. ”Ori s-or da, ori or crăpa”. Dar n-am crăpat! 

 

Englezii au creat americani, românii - moldoveni

 

6. Asemenea coliziuni dureroase, de respingere, se produc atunci cînd vorbitorii de limbă engleză, la un moment dat al istoriei, înțeleg că s-au constituit ca popor, ca națiune, și încep să nu se mai supună metropolei, Marii Britanii, în exemplul nostru. Așa au apărut Statele Unite ale Americii. Tot așa ne-am dat sama și noi că am devenit un popor aparte: abia după ce am fost încorporați în Regat. 

 

Ei vor pămînt! – Nu-l vor vedea nici în mormînt!

 

7. În 1991, ne-am recăpătat statalitatea cedată în 1918. Și de atunci au apărut problemele. Din partea cui? – Din partea fraților. 
Ion ILIESCU, în trei rînduri pre­șe­dinte al României, azi președinte de onoare al PSD:
- Basarabia este cel de-al doilea stat românesc pe care l-am sprijinit și-l sprijinim să-și consolideze independența față de fostul imperiu, nu față de România.
Lucian BOLCAȘ, politician, fost lider al  grupului parlamentar România Mare: 
- Basarabia este pămînt românesc.
Victor ROȘU, un român ca mai toți românii:
- Moldovenii de peste Prut sînt atît de puternic rusificați, încît greu, foarte greu se mai poate spera la revenirea lor la un românism autentic. Sînt săraci și troglodiți moldovenii, consumîndu-se între muncă, troc și prostituție, ultima fiind singura industrie rentabilă. ...Dacă vreți să vă simțiți în România ca în inima Occidentului, duceți-vă pe două zile la Chișinău. (...) Vă veți simți dintr-o dată fericit, norocos că sînteți "aici" și nu "dincolo", dar mai ales veți înțelege cu adevărat drama acelor oameni care nu sînt decît alți noi, într-o lume paralelă și anacronică". (Ziarul "Cotidianul")

 

Nu mă voi referi și la alte declarații ale unor oficiali români făcute la Chișinău, fiindcă-s oameni cu mulți copii și nu-i frumos să le iei bucățica de la gură. 

 

Un referendum. Pentru Moldova, mumă. Pentru România, ciumă

 

8. Planurile României față de Moldova noastră sînt clare ca bună ziua și nu face să ne jucăm de-a-v-ați-ascunselea, cum se procedează de pe la 1990 încoace. Ei vor să ne pape. Indiferent de voința populației din ținut, majorităţii căreia parcă i-ai da cu sare în ochi dacă-i zici că nu e moldovan, ci român. Frățiorii de peste Prut, cunoscînd prea bine acest adevăr, fug ca dracul de tămîie dacă încerci să le vorbești de un  referendum. Căci un referendum constituțional privind problema identității le-ar tăia românilor  pofta de pămînturi străine pe decenii și decenii înainte. Tocmai de aceea ei luptă cu spume la gură împotriva desfășurării unui plebiscit în Moldova, care ar arăta că populația țării noastre e profund ”antiromânească”. Amintiți-vă ce sarabandă diavolească a pornit Bucureștiul cînd, în anul 1994, s-a încercat, printr-un referendum, să se afle dacă poporul moldovenesc vrea să trăiască pe veci în casa noastră comună, Republica Moldova.

 

Criza identitară – cancerul netratat al Ţării Moldovei 

 

9. Cred că timpul tutuielilor și al amăgelilor (una fumăm și alta gîndim) s-a cam încheiat. De 25 de ani, trăim într-o harababură dezolantă și într-o continuă hodorogeală agasantă, care ne bagă țara în derizoriu, care surpă orice speranță de bine a populației. (De fapt, acesta este scopul dușmanilor Moldovei: să devină stat eşuat, capturat, furat, frecat și abandonat). În 2014, între Rusia și Occident a avut loc procesul de separare a apelor, de a spune lucrurilor pe nume, de renunțare la "noi ne prefacem că nu vedem ruperea Kosovo din trupul Serbiei, iar voi închideți ochii cînd noi punem mîna pe Crimeea…" Vă dau asigurări: după ce va trece valul de frustrări, relațiile dintre Rusia și Occident vor deveni mai oneste, mai trainice – practice și eficiente. Lucruri similare - îmbunătățiri radicale - s-ar produce și în relațiile Moldovei cu România, dacă clasa noastră politică s-ar încumeta să  organizeze un Referendum constituțional care ar soluționa criza identitară. Criza identitară este cancerul Moldovei, boală periculoasă semnalată și de experți notorii de pe mapamond: americanul George Friedman, directorul Centrului de Analize Geopolitice Strafor, susține că "Republica Moldova traversează o profundă criză identitară". Rusul Evgheniy Mincenko, directorul Institutului Internațional de Expertiză Politică, afirmă că "în această țară nu se va produce nimic substanțial, inovatoriu atîta timp cît elita politică moldovenească nu-și va găsi propria identitate”.) 

 

Aserțiunile celor doi  politologi le-am publicat acum 3 ani în ”Săptămîna”. De atunci și pînă acum nu s-a întreprins absolut nimic pentru a trata boala. De atunci și pînă în prezent s-a schimbat ceva în bine la noi, în Moldova? Ba dimpotrivă! A avut loc Schimbarea în rău. Și tot așa va fi atîta timp cît nu se va administra panaceul numit Referendum constituțional privind soluționarea crizei identitare în Republica Moldova. 

 

Nespălaţi cu ceafa groasă, derbedei cu nas subţire 

 

10. Lucrul acesta ar trebui să-l facă, citez: „elita politică moldovenească”. Problema e alta: avem noi  elită politică? N-aș zice, odată ce scena politică moldovenească e dominată de niște derbedei și niște nespălate, pentru care aflarea în politică e un pretext pentru satisfacerea poftelor sexuale și pecuniare.

28.05.15
Viorel Mihail
îmi place
distribuie
Fii alături de noi!
Top