Fii alături de noi
Deja Îmi place!
De ce trupele rusești trebuie să rămînă în Transnistria
Curtea Constituțională și-a mai dat o dată cu părerea și... pentru a cîta oară! iarăși s-a dat în petic.


Curtea Constituțională nu mai este constituțională încă din 22 aprilie 2013. Și ea știe de ce anume din 22 aprilie 2013. 


Au urmat alte cîteva decizii prin care Curtea Constituțională și-a dat arama pe față. 


Curtea Constituțională nu interpretează Constituția țării, ea a devenit un jucător activ pe scena politică de la noi. Prin deciziile sale, ea apără interesele politice ale altei țări, nu ale Moldovei. Poziția antistatală a acestei organizații nu rezidă în faptul că mulți judecători ai Curții au cetățenie românească, nu. În Moldova există mulți cetățeni cu pașapoarte românești, deși la recensămînt doar 7 procente dintre ei s-au declarat români. Prin urmare, ceva mai a boalelor se as­cun­de în excesul de zel proromânesc demonstrat de flăcăii bătrîiori de la Curte. Prea cinice sînt unele decizii ale lor, ca să-i crezi mari patrioți pe care lumea nu mai poate să-i încapă… Dar nici sînge proeuropean nu prea le curge prin vine.


Acum, să trecem la ultima decizie a Curții, care, în viziunea noastră, ar suna cam așa: ”Sîntem stat neutru, dar dacă-i vorba de NATO, apoi e acceptabil să fii și neutru, și în NATO. În schimb, dacă-i vorba de trupele rusești din Transnistria, apoi sîntem neutri-neutri pînă la atac armat.” 


În vara lui 1992, anul cînd Moldova se afla în Război civil, sîmbetele și duminicile le petreceam la vilă. După asfințitul soarelui, stăteam ore întregi cu regretatul Iuriy Grekov. La cafeaua de sară. Fără să vrem, discuțiile noastre erau condimentate cu cîte un cuvînt indecent: бл..ь! sau: animalele! De ce? Pentru că Istoria filateliei relatată de Iura sau Istoria porcului povestită de mine erau întrerupte de cîte un bubuit de tun. Și tresăream în acele momente, și, furioși, scăpam cîte un cuvînt indecent. 


Știu ce s-a întîmplat atunci. Știu că Anatoliy Lukyanov a pus umărul la declanșarea războiului de pe Nistru. Dar mai știu că proștii noștri, animalele! au căzut în capcana întinsă de ruși. Și trebuia să fim mai prudenți, căci aveam deja experiența călcatului în căcat. Atunci cînd un general rus, Șatalin,  le-a dat cîte un șut în fund bravilor eroi Mirciulică Druc și Ionel Costaș, trimițîndu-i repejor de la Comrat acasă,  să-și spele izmenele lămîietice-plămîietice.

 
N-am ținut cont de acel ”Поход на Юг”. Am vrut să mai încercăm odată plăcerea de a călca, a doua oară, în rahat. În martie 1992. 


Ar fi de neiertat ca, de-acum a treia oară! să ne mai și șuim și să cădem pe spate. Căci țara-i mică și nebuni îs mulți, adică politicieni, care vor striga ca în ‘92: ”Tricolorul e arborat pe clădirea administrației din Tighina!”


Eu țin la țara mea și la liniștea oamenilor ei, de aceea, consider că trupele rusești staționate în Transnistria trebuie să rămînă în continuare acolo unde se află. Că Moldova e o țară mică-mică, dar cu politicieni do-hrena, iar sînge nevinovat de vărsat în pămînt – nu e de unde. 


Trupele rusești vor pleca din Moldova, dar numai după reunificarea țării.

05.05.17
Viorel Mihail
îmi place
distribuie
Altele
Doamna Bioxid de Clei
27.04.17
publicat de Viorel Mihail
Hoții noștri, da, au devenit miniștri, deputați, pe care îi interesează doar furatul, și nicidecum soarta poporului care i-a propulsat în structurile de vîrf ale puterii. Se pricep doar la furat. La învățămînt, avem o semialfabetă, care a devenit ministru datorit...
Urzind articole, țesînd sugestii
14.04.17
publicat de Viorel Mihail
Ferice de poeți, căci lor li-i dat să-și întoarcă brusc căluțul lor înaripat. ”Bob, glob” sau ”Trei cuvinte viața-ntreagă. Două puncte: Îmi ești dragă”. Pe cînd prozatorul, oh, prozatorul! Are nevoie de loc larg ca să întoarcă înapoi căruța sa cu doi cai. De...
Concursul obiectivelor onirice
13.04.17
publicat de Vsevolod Ciornei
Viaţa politică moldovenească străluceşte prin diversitate paradoxală. În timp ce guvernul susţinut de majoritatea parlamentară îşi reiterează neobosit aspiraţiile prooccidentale, preşedintele statului, ales prin vot popular, semnează cu de la sine putere act...
Cîți ne-români trăiesc în Moldova?
13.04.17
publicat de Viorel Mihail
În 27 de ani de românizare a Moldovei, țara vecină a înregistrat un succes remarcabil: 7 procente dintre cetățeni se consideră români. Prin urmare, în Moldova locuiesc 93 procente de ne-români. Vorba cronicarilor: frați români, scumpi unioniști – rău v...
Rîdem și noi, rîdem ca proștii
11.04.17
publicat de Viorel Mihail
Noi ne tragem dintr-o psihologie a 280 de milioane de oameni. Chiar și cei născuți după 1990 au în sînge acest ser, de n-ar fi așa, un grup de studenți moldoveni n-ar fi sărit în sus de bucurie – fără să știe de ce! - și n-ar fi aplaudat frenetic golul unei echipe ruse...
Fii alături de noi!
Top