Fii alături de noi
Deja Îmi place!
Democratura dictacraţiei
Zăpăceală mare pe mapamond şi în ţărişoară în preajma zilei naţionale a intelectualului şi politicianului, 1 aprilie.

Aspiraţiile noastre la Uniunea Europeană ca tărîm mirific al prosperităţii şi siguranţei se sparg ca valurile mării de nişte stînci abrupte de bubuiturile teroriste din capitala comunitară şi gazda sediului statului-major al Alianţei Nord-Atlantice.  Cu toate acestea,  visurile iluzorii îşi păstrează rezistenţa la replica realităţii.  

 

Civilizaţia occidentală rămîne pentru mulţi aspiranţi la altceva decît ceea ce este o icoană a măreţiei, frumuseţii, bogăţiei, culturii, inteligenţei şi farmecului.  Şi, zic aspiranţii, e musai să ne încorporăm în ea, căci altminteri ne absoarbe Rusia cea cruntă, făţarnică, distrugătoare, sîngeroasă, duşmănoasă şi nemiloasă.

 

Pe de altă parte, nostalgicii sovietici şi adepţii apropierii de Rusia cultivă aceeaşi distribuire a epitetelor, doar că schimbă entităţile geopolitice cu locul.  Ideea că şi viciile şi virtuţile sînt distribuite pe glob  cam echivalent nu este acceptată de visătorii de gardă a neamului pentru că ea complică tabloul lumii.

 

Nuanţarea excesivă strică vederea. Unul trebuie să fie bun în toate, altul rău în toate şi de aceea Putin nu are dreptate niciodată pentru că  Rusia a fost imperiu colonial, iar Obama are dreptate întotdeauna şi nici nu vrem să auzim de faptul că ţara lui a fost fondată de coloniştii care au exterminat masiv aborigenimea.

  
Pentru că trebuie să ne dăm cu cineva sau cu ceva, care să vină şi să schimbe ceea ce este aici ca să planteze minunăţiile care cresc pe acolo. Cactuşi în loc de sfeclă de zahăr şi baseball în loc de frigărui la iarbă verde.
Să ne facă cineva vreo revoluţie, după care totul va fi altfel şi să trăim ca fraţi.  

 

Se zice că poeţii şi femeile nu se prea pricep la politică.  La cît de feminizată e politica occidentală acum, n-ai zice, dar chiar şi dacă e doar o excepţie care confirmă regula, Marina Ţvetaeva a formulat o idee la care nu ne-ar strica să ne conectăm creierii: ”Oamenii fac revoluţii pentru ca printr-o modalitate simplă, deşi sîngeroasă, a restructurării exterioare să se debaraseze de nevoia de renaştere interioară. E mai uşor, desigur, să baţi poliţişti şi să arunci în aer miniştri decît să te transformi pe tine însuţi sau cel puţin să fii tu însuţi”. 


Altcineva, examinînd sub alt aspect revoluţiile, a enumerat o sumedenie de oameni bogaţi care au pus la cale rebeliuni şi răsturnări în mai multe ţări ale lumii şi în diferite perioade istorice, ca să ajungă la o concluzie paradoxală la prima vedere: revoluţiile nu sînt făcute de cei flămînzi, ci de cei sătui care au fost lăsaţi pe o zi fără mîncare.

 
Acum se pune la cale alegerea preşedintelui ţării, o idee întîmpinată cu mult entuziasm de multă lume de pe toate sectoarele spectrului politic, dar şi de majoritatea electoratului.  Am găsit parcă o bucată de explicaţie în scrisele unui notoriu ziaris american, David Brooks, care nu e de la Cioca-Boca, ci de la ditamai ”New York Times”: Politicienii sînt prea înclinaţi spre compromisuri, alianţe provizorii şi realism; alegătorii vor să aibă căpetenii  care să se ţină de ideile lor pînă în pînzele albe şi să nu cedeze niciodată în faţa adversarilor.  Ca rezultate, la guvernare ajung tot mai mulţi oameni care nu au experienţa compromisurilor şi de aceea lucrurile merg tot mai rău, şi alegătorii se pătrund de o antipatie şi mai mare faţă de politicieni.  

 

Rezultatul final e lesne previzibil: alegătorilor va putea să le placă permanent doar un dictator charismatic, care îi etichetează ca ”politicieni” pe toţi concurenţii săi. Astfel, democraţia conduce la dictatură. 


Probabil că se referă sugestiv la Donald Trump. Dar care ţară nu-şi are trumpii săi?

 

31.03.16
Vsevolod Ciornei
îmi place
distribuie
Altele
Unirea. Fără vazelină
24.03.16
publicat de Viorel Mihail
Prins în iureșul festivităților consacrate Echinocțiului de primăvară, mai că era să uit de Cinstita unire de la 1918, după care, bat-o poarca, mînce-o caua, ”regimurile anterioare au privit Basarabia… ca o colonie”. Constatarea aparține transilvăneanului Iuliu Maniu, ...
Abrevierile salvatoare
23.03.16
publicat de Vsevolod Ciornei
Delegaţia noastră guvernamentală s-a dus cu mătănii pro-occidentale la Înalta Poartă de la Bruxelles. A făcut promisiunile de rigoare, şi-a asumat angajamentele tradiţionale şi a primit în schimb la fel de tradiţionalele încurajări pentru continuitatea noastră p...
Profitorii și adevărul
19.03.16
publicat de Viorel Mihail
Liderii ucraineni îmbrăcați în cămeși cu uzoare naționale îmi amintesc de dl Iurie Roșca cu cușma din chelcică neagră de miel pe cap.      Nu zic ba, rușii poate că ar trebui să primească una îndărăpt, dar de ce procesul trebuie să decurgă prin...
Ce spun cărțile: frunzele, merele…
13.03.16
publicat de Viorel Mihail
l În numărul trecut, am arătat că economia socialistă a fost una neperformantă, de aceea mai toate fostele ţări partenere fug de ruși. Rușii nu prea înţeleg de ce se întîmplă așa, odată ce mai mult au dat decît au luat. Spre deosebire de Marea Britanie, de Belgia, Fran...
De toate pentru toţi
05.03.16
publicat de Vsevolod Ciornei
Nimic nou sub soare. Guvernarea guvernează, iar opoziţia i se opune. Adepţii guvernării afirmă că ţara are nevoie de stabilitate pentru ca guvernul să-şi îndeplinească nestingherit programul, partizanii opoziţiei – că alegerile anticipate sînt necesare cît mai devreme ...
Fii alături de noi!
Top