Fii alături de noi
Deja Îmi place!
Departe de Europa, departe de Hristos
În limbaj contemporan, Alaric, regele vizigoților, era un terorist, un extremist, un rus expansionist, un vandal din Daish, un descreierat care poseda arma chimică. În anul 410, acest Alaric cucerește Roma. Orașul este devastat, dar cuceritorii nu distrug lăcașele crești ne. Retras la Ravenna, împăratul Honorius se uită la Alaric ca la o bubă neagră care va dispărea cu timpul.

În limbaj contemporan: îl privea pe Alaric ca pe Marine Le Pen, ca pe Geert Wilders, ca pe Alternativa pentru Germania. Însă nu peste prea mult timp istoric, în anul 476, e detronat ultimul împărat roman: Romulus Augustulus. De către cine credeți? – De un alt marginal, de un Geert Wilders, dar pe care îl chema Odoacru. …Și iată așa, după 800 de ani de existență, Imperiul Roman se prăbușește și dispare pentru totdeauna.

 

 În anul 1990 , PIB-ul pe cap de locuitor în Uniunea Sovieti că era de 9200 de dolari. La PIB per capita, URSS ocupa locul 28 în lume. (În prezent, noi, moldovenii, avem la per capita 1726 de dolari; ucrainenii, 2001.)

 

Și Imperiul Roman, și Uniunea Sovietică erau imperii care nu se confruntau cu mari probleme economice. De ce, totuși, ele s-au prăbușit?

 

Experții de la Centrul MRGM ne-au furnizat o explicație plauzibilă, după părerea noastră. Ei susțin că imperiile dispar deoarece dispare motivația existenței lor. Unele îmbătrînesc fără de vreme, altele devin imorale. Depravarea și dezmățul patricienilor romani dădeau peste maluri, depășeau orice limite și vulgul vedea în Alaric un izbăvitor al său, mai ales că acesta, chiar și barbar fiind, era mai moral decît civilizata, dar desfrînata clasă privilegiată a Romei. Alaric cu ai săi începuseră să treacă la creștinism.

 

Crede oare cineva că Uniunea Sovietică era un stat moral atunci cînd burghezia comunistă ne asigura că ”următoarea generație de oameni sovietici va trăi în comunism”? Burghezia comunistă o spunea ca să-și prelungească huzurul și plăcerea, însă toată lumea rîdea de ei și nimeni nu credea în basnele lor. Mai mult, o și ura, pentru că o avea de proastă. Și cînd s-a început zavera de la 1991, nimeni nu s-a ridicat în apărarea imperiului și Uniunea Sovietică s-a prăbușit.

 

Acum cîteva decenii, după grele, chinuitoare și devastatoare îndoieli, am constatat, chiar și am scris, că ”maica noastră, Europa, e bolnavă”. Leagănul civilizației mondiale începe a se strica. Să-și fi împlinit crugul anilor? La ora actuală, europenii ne atenționează tot mai des : ”Nu ne luați cu religiozitatea, că noi nu sîntem religioși”. (Cică, 70% din norvegieni sînt atei.) Noi le răspundem: ”Dacă nu sînteți religioși, înseamnă că sînteți imorali”. Noi nu le cerem europenilor să fi e bigoți, să bată mătănii încît să iasă din biserică cu frunțile însîngerate, noi le spunem doar că dacă Dumnezeu nu e, nu e nici moralitate; permisivitatea e: permisivitate absolută. Poți fi Raskolynikov, Pol Pot, Anders Breivik… Poți să-ți faci calul senator, poți proclama Sodoma și Gomora pe pămînt… Cartea de aur a omenirii e dumnezeiască nu fi indcă e religioasă, e dumnezeiască fi indcă în ea e adunată înțelepciunea multi milenară a omenirii, împreună cu preceptele morale ale umanității de pînă la început de scriere a Bibliei (cca 1400 de ani pînă la Hristos).

 

Europa e tare продвинутая față de noi. Ea nu se vrea a fi religioasă. Înseamnă că și-a pierdut motivația de a fi. Iar imperiile imorale, lucru știut, dispar.

 

IN IMAGINE: SUA, Detroit. Un oraș care dispare. Clădiri ale uzinei Packard, în ruine. Starea urbei nu depinde de bogăția țării. Dispariția imperiilor nu depinde de opulența lor.  

03.05.16
Viorel Mihail
îmi place
distribuie
Altele
Delectări electorale
25.04.16
publicat de Vsevolod Ciornei
Moldovenii vor alegeri. Nu toți, firește, ci doar cei care cred că de politică depinde felul lor de a fi, norocul în viață, parametrii pungii și priza la sexul opus. Ceilalți, mai puțin cultivați și cu orizonturi existențiale înguste, își văd de treabă, care ...
Între patos şi scepticism
21.04.16
publicat de Vsevolod Ciornei
Un poet sovietic afirma că revoluţia are început, dar n-are sfîrşit. Realitatea moldovenească îi dă dreptate, schimbînd vectorul revoluţiei prin desovietizare şi prooccidentalizare.Înainte de fiecare scrutin electoral, revoluţionarii prooccidentali cheamă oamenii de b...
Bicicleta mersului pe loc
18.04.16
publicat de Viorel Mihail
Primăvară. Lelele, lalelele explodează în culori. Primăvara lovește în pisici și în oamenii scrisului. Aceștia din urmă, ca biciclistul: de cum se zvîntează cărările, apasă pe pedale. Uitînd că de fapt, deseori, se află într-o sală de antrenamente. Și că apasă ...
Fondul Adenauer şi suveranitatea
09.04.16
publicat de Viorel Mihail
Un președinte ales de întregul popor trebuie să activeze într-o țară cu regim prezidențial. Fondul Adenauer însă nu e de acord cu asta; Fondul Adenauer știe că, în condiții de haos, miorița Moldova, cu zgarda la gît botniță la gură, va putea ușor s-o țină în pripo...
Ce e rău şi ce e bine…
05.04.16
publicat de Vsevolod Ciornei
De la o vreme s-a relansat în trombă lupta dintre cavalerii unionismului românesc şi gardienii statalismului moldovenesc, cu tradiţionala sacralizare a fenomenelor seculare, căci nici contopirea unor state şi nici independenţa lor nu sînt de natură divină, reprezentînd doar d...
Fii alături de noi!
Top