Fii alături de noi
Deja Îmi place!
Doamna Bioxid de Clei
Hoții noștri, da, au devenit miniștri, deputați, pe care îi interesează doar furatul, și nicidecum soarta poporului care i-a propulsat în structurile de vîrf ale puterii. Se pricep doar la furat.

La învățămînt, avem o semialfabetă, care a devenit ministru datorită partajării funcțiilor în alianța de guvernămînt. Școala, școala! i-a revenit liberalilor lui Ghimpu. Și, neavînd  profesioniști, au pus acolo ce-au avut la îndemînă: pe Corina Fusu-Dediu. Bioloagă semidoctă, jurnalist ratat, care n-are idee pe ce lume trăiește și de ce are nevoie școala. 


Pe vremea soveticilor, glumeam trecînd pe lîngă Grădina publică a Chișinăului: ”Voi, moldoveni care acum greblați și săpați prin parcuri! Să țineți minte: rușii au să vă ieie locul atunci cînd vor veni ai noștri la putere”. Gluma-i glumă, însă prin 1990 au venit ai noștri la putere. Sîntem în anul 2017: cine sapă și greblează în prezent prin parcuri? Au nu tot moldovenii? Ați întîlnit vreun rus taxator de troleibuz? Cea mai mare cucerire pe care au obținut-o moldovenii după venirea hoților noștri la putere: majoritatea șoferilor de microbuze sînt moldoveni! 


Hoții noștri, da, au devenit miniștri, deputați, pe care îi interesează doar furatul, și nicidecum soarta poporului care i-a propulsat în structurile de vîrf ale puterii. Se pricep doar la furat. 


Să nu creadă însă cineva că îmi construiesc mesajul de pe poziții xenofobe. Nu, pentru că, de fapt, în Moldova are loc un proces firesc de selecție naturală și pe criteriul profesionalismului. Absolvenții școlilor rusești din Moldova sînt mai descurcăreți și mai bine pregătiți decît absolvenții școlii cu predare în limba moldovenească/română. 


Nu demult, am stat de vorbă cu o fată care venise la noi la redacție să ieie indicii contorului de apă. Am  aflat că la literatură li se predă Tolstoi (”Război și pace”), Bulgakov (”Garda albă”), fata era familiarizată și cu poezia lui Pasternac, a Marinei Țvetaeva, a Annei Ahmatova. Ba chiar citise și sonetele lui Shakespeare în traducerea lui Marșak. Pentru că-i place poezia. Încercați să vorbiți despre literatură cu vreun student de la jurnalistica moldovenească. Rămîi oripilat. Mai toți recunosc: ”Da, nu prea cunoaștem literatura și nici gramatica, însă e vina școlii și a învățătorilor care ne-au predat obiectul.” 


Probabil, nu e nici vina învățătorilor și nici a elevilor. La mijloc e Soros  cu manualele sale, care consideră că școala trebuie să scoată executori, păpuși automate, nu și gînditori. La mijloc sînt searbădele-preasearbădele programe școlare. Pline cu scriitori de mîna a doua, cu scriitorași subțirei de la Chișinău… Noi studiem Conachi, Alecsandri, Negruzzi, Donici, Russo; rușii – Krîlov, Tolstoi, Dostoevskiy, Gogol, Cehov, piscuri ale literaturii universale. Dar cine nu ne permite să substituim ilizibilele Scrisori ale lui Negruzzi cu nuvela clasică a lui Mérimée? Mărunțeii de pe Bîc, o spunem franc: merită să fie aruncați la lada cu gunoi, căci nu-și recunosc țara, dar se bagă (ca trînzul în c…l calului) cu neliteratura lor în manualele țării pe care o urăsc. Rușii au avut pînă dăunăzi un ministru bioxid de clei. Noi pe-al nostru îl mai ținem în acest fotoliu. Pînă cînd?!


Eu îmi iubesc țara și poporul. Știu că pentru țara mea și pentru poporul meu moldovenesc (fără a renunța la tezaurul occidental de cultură și literatură), e absolut necesar ca limba și literatura rusă să revină masiv în programele școlare.

27.04.17
Viorel Mihail
îmi place
distribuie
Altele
Urzind articole, țesînd sugestii
14.04.17
publicat de Viorel Mihail
Ferice de poeți, căci lor li-i dat să-și întoarcă brusc căluțul lor înaripat. ”Bob, glob” sau ”Trei cuvinte viața-ntreagă. Două puncte: Îmi ești dragă”. Pe cînd prozatorul, oh, prozatorul! Are nevoie de loc larg ca să întoarcă înapoi căruța sa cu doi cai. De...
Concursul obiectivelor onirice
13.04.17
publicat de Vsevolod Ciornei
Viaţa politică moldovenească străluceşte prin diversitate paradoxală. În timp ce guvernul susţinut de majoritatea parlamentară îşi reiterează neobosit aspiraţiile prooccidentale, preşedintele statului, ales prin vot popular, semnează cu de la sine putere act...
Cîți ne-români trăiesc în Moldova?
13.04.17
publicat de Viorel Mihail
În 27 de ani de românizare a Moldovei, țara vecină a înregistrat un succes remarcabil: 7 procente dintre cetățeni se consideră români. Prin urmare, în Moldova locuiesc 93 procente de ne-români. Vorba cronicarilor: frați români, scumpi unioniști – rău v...
Rîdem și noi, rîdem ca proștii
11.04.17
publicat de Viorel Mihail
Noi ne tragem dintr-o psihologie a 280 de milioane de oameni. Chiar și cei născuți după 1990 au în sînge acest ser, de n-ar fi așa, un grup de studenți moldoveni n-ar fi sărit în sus de bucurie – fără să știe de ce! - și n-ar fi aplaudat frenetic golul unei echipe ruse...
Istorici, ca fetițe de companie
31.03.17
publicat de Viorel Mihail
Că a fost bine, că a fost rău sub români? - La o adică, puțin ar trebui să-mi pese. Căci, vorba aia adîncă, românească: mama țese, iar capra bese. Au fost și lucruri bune, la care ne-am referit de mai multe ori; au fost și lucruri rele, asupra cărora am stăruit nu doar c...
Fii alături de noi!
Top