Fii alături de noi
Deja Îmi place!
Dublarea dublelor standarde
Pe timpul cînd în centrul Chievului poporul revoluționar se revolta contra conducerii corupte care a refuzat să semneze Acordul de asociere cu UE, rușii au compus un banc:

„S-au adunat pe Maidan ambasadorii SUA, Franței, Spaniei, Germaniei, Danemarcei, asistentul secretarului de stat al SUA, doi senatori americani, ministrul de Externe al Germaniei, reprezentantul suprem al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, fostul președinte al Georgiei, ministrul de Externe al Olandei, un europarlamentar, ministrul de Externe al Lituaniei, speaker-ul seimului Lituaniei, fostul prim-ministru al Poloniei și un senator din Cehia. Și-au încălzit mîinile deasupra unui butoi de benzină arzînd, i-au hrănit pe protestatarii de pe Maidan cu biscuiți și au acuzat Rusia de amestec în treburile interne ale Ucrainei”.

 

Un fel de haz de necaz rusesc, un fel de zeflemisire a dublelor standarde care la vremea respectivă părea să fie și justificată. Pe urmă însă, Rusia a procedat ca într-un alt banc – un bărbat îi spune unei colege de serviciu: „Toată lumea bîrfește că sîntem amanți și dacă tot nu crede nimeni că-i adevărat, hai s-o facem”.

 

În acest context erotic, acuzațiile occidentale de imixtiune a Rusiei în treburile de alcov ale fostei republici surori se potrivesc cu alt banc la fel de ghiduș: un tip acostează o doamnă la un bar, iar după un pahar două zice că el are un ceas cu proprietăți de aparat Roentgen. Ea îi spune să dovedească aceste proprietăți miraculoase. Tipul zice: iată, de exemplu, acuma dumneata nu ai lenjerie de corp. La care tipa, triumfătoare: ba am, nu mai vede nimic ceasul dumitale. La care el se bate cu palma pe frunte: vai, tocmai am venit din Est și n-am potrivit ceasul cu fusul orar – e înainte cu două ore.

 

O fi bănuit occidentalii că Rusia va acționa ca să echilibreze amestecul lor cu amestecul ei. Ce-i drept, repeziciunea cu care și-a anexat Crimeea nu încăpuse, probabil, în lista de presupuneri a politicienilor vestici.

 

Acum gluma se îngroașă rău de tot și nu prea are elemente erotice jucăușe. Dublele standarde s-au dublat și acum toți se acuză reciproc de toate și toți au dreptate. Occidentul luptă cu Rusia pentru sfere de influență și dominație, pînă la un anumit moment rușii părea că cedează tot ce li se ia de sub nas, iar acum s-au proptit în Ucraina și nu mai vor să facă nici un pas înapoi.

 

Rușii fac acum cam ceea ce făceau și cei care îi acuză, dar își îmbracă acțiunile pragmatice și mercantile în declarații patriotice patetice. Occidentalii își învăluie acțiunile la fel de pragmatice și mercantile în obișnuitele-i mantre despre

democrație și drepturile omului.

 

Între aceste acțiuni și coloanele lor sonore emfatice, niște oameni simpli și mici încearcă să-și trăiască viețile lor prozaice fără război și vărsări de sînge.

 

Dar nu tuturor le reușește să evite utilizarea lor în calitate de carne de tun și de gloată manipulată.

 

Unii luptă în Ucraina pentru niște idealuri inventate, care în curînd, dar, ca de obicei, prea tîrziu, își vor trăda inconsistența.

 

Alții, de prin părți, își aleg cîte o tabără care „are dreptate”, ca să se revolte verbal contra celei care „n-are dreptate”.

 

Între timp, istoria trece indiferentă, călcînd cu șenilele niște destine simple, care vroiau doar să trăiască simpla bucurie a existenței…

18.04.14
Vsevolod Ciornei
îmi place
distribuie
Fii alături de noi!
Top