Fii alături de noi
Deja Îmi place!
Eminescu și Canalia liberală
Plămădesc acest articol de mai multă vreme. De vreo 25 de ani mă aflu în serviciul acestei țări, și în tot acest răstimp am fost în perdere. Pe cînd alții, cei care au luptat și luptă cu această țară, s-au ales cu de toate. Și cu masă, și cu casă, și cu lovele, și cu tinichele.

Fariseismul, lașitatea și ticăloșia au devenit un modus vivendi la noi în Moldova. Mod de viață pentru pătura suprapusă pe care Eminescu  a blamat-o în repetate rînduri; spre deosebire de clasa pozitivă pe care același Eminescu a cîntat-o și a jelit-o de mai multe ori. 


Vrînd să arăt cititorului cu ce se mănîncă aceste două feluri de bucate – pătura suprapusă și clasa pozitivă – m-am dus repejor în Sanctuarul Eminescu, un compartiment aparte din computerul meu, unde am adunate o mulțime de lucruri interesante despre băietul boierului Gheorghe Eminovici de la Ipotești. Și căutînd ceea ce-mi trebuia prin partea de răsărit a Sanctuarului, am dat de niște articole scrise de Eminescu la "Timpul", gazeta conservatorilor. Recitindu-le, am rămas uluit, uitînd pe dată și de pătură suprapusă, și de clasa pozitivă.  Dar nu-i nimic, citind extrasele de mai jos, dumneavoastră veți înțelege despre ce și despre cine este vorba. 


M-am convins că acea ură în contra trecutului, acea aruncare în apă a tuturor tradițiilor, acel abis creat între trecutul de ieri și prezentul de azi, nu e un rezultat organic și necesar al istoriei române, ci ceva fatidic și artificial. (1882, 8 aprilie).


Tot ce-i în element liberal, e elementul străin care n-a avut timp necesar ori n-a fost în stare să se adapteze caracterului nostru național. Lepădăturile orientului european venite la noi numesc străini pe cei ce scriu și simt românește. (1880, 14 nov.).


Dar sunteți voi români, Dar cu­noașteți voi poporul, Sunteți în stare să pricepeți geniul și înclinările lui? Știți voi românește macăr? Păsăreasca d-lui C. A. Rosetti e limbă? Obiceele de cocote și picpocheți sînt datine strămoșești?

 

Cărțile ce le scrieți, legile ce le croiți, gîndirea și inima voastră, complexiunea voastră fizică și morală, răsărit-au din sîmburii de stejar, ce împodobesc mormîntul lui Ștefan cel Sfînt? De la Seina, din Bizanțiu, din lupanale și spelunci v-ați cules apucăturile politice și morale, nu din istoria și natura neamului nostru. De aceea ați fost ca virusul în organismul viu al nației, de aceea corpul material al nației moare și se putrifică. Pentru aceea voi, paraziți, nu vă puteți aclimatiza, pentru că voi, etnic și moralicește, sunteți străini cu totul de substanța din care e compus neamul românesc.


Nu e rușine că ați uzurpat numele de român, rușine că strămoșii sînt condamnați a purta același nume, cu care drapați corupția și mizeria de caracter?” (1881, 3 iulie).


1. Eminescul  nostru își întoarce mereu privirile spre trecutul glorios, pe care-l considera drept veac de aur. (De-aşa vremi se-nvredniciră cronicarii şi rapsozii.) Care, sinceri să fim, n-au fost nici peste măsură de frumoase și nici peste măsură de glorioase. Din care cauză, a fost criticat de contemporani. Tot lui Eminescu i se mai punea în cîrcă o povară: cică nu iubea progresul (Și cum vin cu drum de fier, Toate cîntecele pier.) 


Fie, acceptăm criticile, dar haideți să vedem ce se întîmplă la ora actuală în lume. Oare nu are loc o luptă aprigă cu canalia liberală, atît de mult detestată de Eminescu la timpul său?  Asta m-a cutremurat pe mine: cît de bine a simțit Eminescu cum vor evolua lucrurile pe eșichierul liberal de la noi și de pe aiurea. Au Soros cu nepoțeii săi din Moldova și de prin lume nu-s exponenții neoliberalismului agresiv care luptă cu tradiția, cu bunul-simț? Au nu strică familia tradițională, nu luptă cu credința creștină, nu încurajează pornografia, obscenitatea, nu consideră Sodoma și Gomora exemple demne de urmat? Au nu ei înmulțesc haosul în lume pentru a duce de vînzare lumea de curmei la iarmaroc? 


Cu cîțiva ani în urmă, dacă citeai articolele lui Eminescu din care am extras citatele, puteai zice că Poetul nostru a cam luat-o razna cu deducțiile sale. Astăzi, cînd vedem că o lume întreagă s-a ridicat împotriva celor care samănă imoralitate pe glob, nu ne rămîne decît să ne minunăm cît de profund a gîndit Eminescu și  cum, intuitiv, a arătat încotro și pînă unde va împinge lucrurile canalia liberală. 


Și poate că rămîneam la cele spuse de criticii lui Eminescu dacă în lume nu pornea procesul invers: revenirea la tradiții, la adevăratele și la perenele valori umane. Ne referim la vînturile  care au cuprins Europa și au ajuns pînă în America. Victoria lui Trump în SUA, Brexit-ul în Anglia, Putin în Rusia, Fillon în Franța, Orban în Ungaria, Klaus în Cehia. Lumea se afla pe buza prăpăstiei morale. Astăzi, aceeași lume face doi pași înapoi. 
Așa că Eminescu încă de la 1880, prin scrisul său, a intuit crima pe care avea s-o comită canalia liberală. 


2. Într-o discuție cu prietenul meu care nu e pianist, am avut îndrăzneala să susțin că, de fapt, partea a doua din Scrisoarea III nu e decît un reportaj din parlamentul României. Și iarăși am rămas înduioșat cînd am găsit o confirmare a presupunerilor mele. Căci:  comparați propoziția din articolul eminescian (De la Seina, din Bizanțiu, din lupanale și spelunci v-ați cules apucăturile politice și morale…) cu cîteva rînduri din capodopera eminesciană: La Paris, în lupanare de cinismu şi de lene, Cu femeile-i pierdute şi-n orgiile-i obscene, Acolo v-aţi pus averea, tinereţele la stos… Ce a scos din voi Apusul, cînd nimic nu e de scos?


Unii deputați și oameni politici de la noi oare nu  seamenă leit cu personajele din Scrisoare? Mișa Ghimpu, Ana Guțu, Corina Fusu-Dediu, Dorin Chirtoacă, Iurie Roșca, Viorel Cibotaru, Val Butnaru, Petru Bogatu etc., etc.  Considere-se ei români ca și Eminescu, dar rămîn, vorba poetului, niște români bîlbîiți cu gura strîmbă, care numai banul îl vînează și cîștigul fără muncă: Alde voi l-au băgat pe Eminescu în mormînt, căci prea v-aţi arătat arama sfîşiind această ţară, prea făcurăţi neamul nostru de ruşine şi ocară.


3. Eminescu a fost un om al epocii sale. Astăzi, nu-i poți accepta na­ționalismul exacerbat și antisemitismul, dar i le poți ierta. Că nu de zile bune a ajuns la asta și nu trebuie să uităm că a lucrat la o gazetă de partid, care lupta înverșunat  cu canalia liberală, care-și completa rîndurile cu elemente alogene. În plus, de multe ori pe omul scrisului îl ia scrisul pe dinainte. Citești ceea ce ai scris și vezi că pe alocuri ai cam sărit peste cal, dar n-ai ce face: păsărica a zburat din colivie. De ce zic că a fost om al epocii sale?  Pușkin n-a fost naționalist exacerbat, sau Dostoevskiy n-a fost antisemit, sau Gogol a iubit evreii? Ei toți au trăit în secolul XIX, secol în care s-au plămădit statele-națiune.  Și cum să încropești o națiune sănătoasă  fără a fi naționalist dur? 


Iată așa, dragi cititori, am pornit să scriu un articol despre cele întîmplate în Moldova noastră vreme de 25 de ani și am ajuns la Eminescu. Și am intrat la el în casă și mi-a fost bine, și mi-a fost cald.

14.02.17
Viorel Mihail
îmi place
distribuie
Altele
Platforma DA și Programul de țară
13.02.17
publicat de Viorel Mihail
Reiterăm: Aleksandr Slusary, fruntaș al Platformei DA, se tot întreabă de ce Igor Dodon nu-i retrage Ordinul Republicii lui Plahotniuc.Îl roade la lingurică ordinul lui Plahotniouc. Nimic rău în asta, dar de ce panionokul Slusary nu cere și retragerea Ordinului Republi...
Ordinea și dezordinea
03.02.17
publicat de Vsevolod Ciornei
Toată speranţa amatorilor de răsturnări de situaţii este la Marine Le Pen, care vrea să repete isprava lui Donald Trump pe pămîntul vechii Galii.Alegerea unui preşedinte din rîndul opoziţiei ne-a amintit tangenţial că facem parte din frăţia francofoniei (dacă e sau n...
Ce s-a întîmplat în America
02.02.17
publicat de Viorel Mihail
Statele Unite e una dintre cele mai democratice țări din lume, dat fiind că cetățenii americani au încredere în justiție. Moldova va fi țară atunci cînd cetățenii ei vor avea încredere în justiție.În SUA, a cîştigat alegerile un om care s-a pus de-a curmeziş...
Scuipați în suflet
20.01.17
publicat de Viorel Mihail
Peste un timp, ne-am dat însă sama că, de fapt, noi, proștii, cu entuziasmul și sinceritatea noastră, am croit pîrtie pentru hoți. Care n-au avut și n-au nevoie de limbă și alfabet. Lor le-a trebuit unealta cu care ar putea să fure țaraMulți oameni care merg din urma coșci...
Limpeziri la început de an. Cine-și bagă nasul în treburile poporului?
14.01.17
publicat de Viorel Mihail
În cazul în care Parlamentul nu va binevoi să aprobe cea mai judicioasă decizie pentru a pune capăt animozităților care durează mai bine de un sfert de veac – Articolul 13 din Constituția Moldovei – să rămînă intact. Pe ani înainte. Iar cu cei dragoste de Țeară și cu...
Fii alături de noi!
Top