Fii alături de noi
Deja Îmi place!
Farmecul şi utilitatea
Viaţa continuă, rutina îşi vede de treabă. După ce timp de vreo trei luni moldovenii erau zguduiţi emoţional de întrebări sacramentale despre cine cu cine se va coaliza şi cine va fi la cîrma guvernului, s-a făcut şi coalizarea, s-a găsit şi insul care să ghideze executivul.

Supăraţii de serviciu au mai cutremurat văzduhul cu revoltatele reproşuri că alţii trebuiau să fie în alianţă şi altcineva mai mare pe miniştri, dar în asta constă, în fond, farmecul şi utilitatea democraţiei: să se găsească întotdeauna cineva care să fie pentru contra, să se revolte pe ăştia de la guvernare că fac totul anapoda şi că trebuie daţi jos de urgenţă din poziţiile lor ca să vină alţii care fireşte că ne vor ferici cu o guvernare înţeleaptă, corectă, onestă şi obsedată maniacal de fericirea poporului.

 

Chiar şi la începuturile democraţiei socialiste sovietice, necesitatea opoziţiei constructive era luată în consideraţie – în romanul scriitorului rus Andrei Platonov „Cevengur” este descrisă constituirea unei celule a partidului bolşevic din 9 persoane, uneia dintre care secretarul celulei i-a poruncit să voteze întotdeauna contra, indiferent de tema luată în dezbatere sau propria opinie a respectivei persoane: dacă votau toţi în unanimitate, imaginea democraţiei avea să fie generatoare de suspiciuni.  

 

Nu ştim dacă Platonov s-a inspirat din realitate sau a inventat situaţia, cert este că ulterior iubitul conducător Iosif Vissarionovici Stalin a considerat inutilă această preocupare de imagine şi a preferat votul unanim fie şi de frica votului democratic, fie şi de formă. 

 

Dar democraţia a învins totalitarismul. Deşi fructificatorii şi beneficiarii ei nu prea dau dovadă de recunoştinţă - aniversarea a 30-a a venirii la putere în URSS a lui Mihail Gorbaciov, care a dat dezlegare la limbă şi la faptă antisovietică, a fost trecută sub tăcere de cei care, datorită acestui om care a slăbit hăţurile şi şuruburile, s-au transformat din comunişti obscuri de duzină în anticomunişti de frunte şi de vază. Rolul acestuia în viaţa lor le cam umbreşte legenda eroică şi dramatică despre cum au suferit pe timpul ocupaţiei sîngeroase şi au luptat pentru independenţă şi libertate. 

 

Acum lumea e înhămată la propulsarea altei legende, cam la fel de frumoase şi de consistente ca şi cea care ne distribuise pe imensul şantier de construcţie a societăţii comuniste. Lumea bună din Moldova construieşte autostrada dintre baştină şi Uniunea Europeană şi o face aplicînd cam aceleaşi metodologii, tehnologii şi logistici ca şi la şantierul care şi-a dat obştescul sfîrşit acum un sfert de veac. Adică, şterpeleşte care şi ce poate de pe respectivul şantier – care un pumn de cuie, care o căldare de ciment, care un sac de nisip… Un obicei strămoşesc bizantino-otomano-ruso-sovietic. Şi se revoltă periodic pe şefii de şantier care fură cu camioanele şi, deci, din cauza lor construcţia stagnează şi ţara nu prosperă.    

 

Esenţial este să strigi sus şi tare că viitorul nostru este în UE şi că, odată ajunşi acolo, vom deveni peste noapte corecţi ca nemţii, şarmanţi ca francezii şi înnobilaţi de subtilitatea umorului negru ca britanicii. 

 

Ce-i drept, avem şi opoziţia care ne spune corect că locul nostru în UE va fi mereu între şură şi closet, propunîndu-ne o altă utopie, la fel de dubioasă, care afirmă că, în alianţă cu Rusia, Timofti (sau Dodon, care îi va lua locul) se va bate pe burtă cu Putin în capul mesei, iar în jurul mesei vor roi generos cîinii cu colaci în coadă.

 

O zicală licenţioasă rusească ne avertizează că un bărbat nu poate sări mai sus de propriul organ sexual. Evident, pentru că organul sare concomitent cu bărbatul. Există şi cazuri excepţionale. Dar bărbaţilor nu le place nici măcar să şi le imagineze…

13.03.15
Vsevolod Ciornei
îmi place
distribuie
Fii alături de noi!
Top