Fii alături de noi
Deja Îmi place!
Floarea de la pălărie şi zurgălăul de la sanie
Marxismul revine în forţă. Existenţa determină conştiinţa. Volumul burţii îi dictează creierului ce să gîndească. Calea spre inima unui bărbat trece prin stomac. Expresii telurice şi banale, marginalizate de idealurile geopolitice promovate şi propagate de inşi care, de regulă, nu prea au probleme de genul ce şi dacă o să mănînce la cină.

Ele revin însă cu încăpăţînare în actualitate, pentru că democraţia le oferă o dată la patru ani şi celora care nici nu sînt idealişti şi nici nu au nevoie să se prefacă că ar fi şansa de a decide cine să îi guverneze, camuflîndu-şi poftele materialiste cu basme despre cît de voios vom huzuri dacă mergem la est, la vest, la sud sau la nord.

 

Vin alegerile şi cei de la putere vor să rămînă unde sînt, iar concurenţii lor îndepărtaţi de la comorile ambalate în sloganuri idealiste vor să-i înlocuiască. Iar cei mulţi şi mărunţi urmează să decidă prin vot ce lozinci vor fi la modă în spaţiul public în următorii patru ani.

 

Nu prea e clar ce-o să iasă. Din ultimele sondaje sociologice reiese că semnarea Acordului de asociere cu UE şi posibilitatea de a călători pe bătrînul continent fluturînd geometricele paşapoarte moldoveneşti de culoare bordoleză sînt nişte realizări prea subţirele şi abstracte nu doar pentru materialiştii filistini care vor să se împlinească urările şi să le fie casa casă, masa masă şi cîte şi mai cîte pe masă, ci şi pentru cei care împărtăşesc idealurile contopirii cu curăţica şi civilizata familie europeană. Materialiştii vulgari care nu se prea delectează cu savurarea noţiunilor abstracte şi trăiesc din ce cîştigă în sudoarea frunţii au remarcat că apropierea noastră de Uniunea Europeană supără Rusia. Lor nu le prea pasă dacă are Rusia dreptate sau nu, dacă e copleşită de ambiţii imperiale sau dacă e obsedat Putin de coroana de împărat al Universului. Le pasă doar de banii care veneau şi s-ar putea să nu mai vină în bugetul familiei de la rudele plecate la muncă în Rusia şi în urma vînzării în Rusia a produselor agricole şi alimentare crescute şi fabricate de ei.

 

Idealiştii pro-europeni îi acuză că ar fi manipulaţi de propaganda rusească din televizor, supraapreciind acest factor psihologic poate pentru că majoritatea acestor idealişti activează cam în aceeaşi sferă – a propagandei şi manipulării, doar că îndreptate contra Rusiei. Propaganda antirusească nu este mai puţină în aerul nostru traversat de unde electromagnetice, dar maeştrii autohtoni nu prea se întreabă de ce spusele lor sînt mai puţin credibile decît ale ruşilor şi văd unicul mod de a-şi învinge oponenţii în interzicerea tuturor surselor de imagini şi sunete din Rusia pe teritoriul nostru.

 

Degeaba. Propaganda e floare la ureche şi zurgălău la sanie. Oamenii vor stabilitate materială. Dacă piaţa de desfacere şi a forţei de muncă din Rusia ar fi înlocuită peste noapte de pieţe echivalente sub aspectul cîştigului şi accesibilităţii din orice altă zonă a continentului european, toţi aceşti filoruşi blamaţi de conaţionalii lor pro-europeni pentru maleabilitate psihică în faţa propagandei ar pleca direct din Rusia în zona respectivă, condamnînd la sterilitate şi cele mai seducătoare rulade ale capetelor vorbitoare din televizoarele moscovite.

 

La asta probabil că ar trebui să se gîndească în primul rînd cei care vor ca drumul ţării să traverseze vestul. Sau poate că se gîndesc deja şi ne pregătesc vreo surpriză pînă la finele toamnei? Bine-ar fi să fie aşa, că altminteri s-ar putea să aibă parte şi ei tot atunci de surprize, şi nu neapărat plăcute…

22.08.14
Vsevolod Ciornei
îmi place
distribuie
Fii alături de noi!
Top