Fii alături de noi
Deja Îmi place!
Gala exagerărilor
Deşi mai mulţi comentatori şi observatori ai fenomenului politic autohton prevedeau o campanie electorală mai crîncenă şi mai murdară ca niciodată, pînă una-alta, ostilităţile retorice se desfăşoară în perimetrul unui deja-vu deja văzut şi răsvăzut în anii de cînd alegem liber dintre mai mulţi candidaţi.

Promisiuni că se va face ceea ce n-a fost făcut, deşi fusese promis anterior. Astea sînt din partea celor aflaţi la putere. Şi aceleaşi promisiuni din partea opoziţiei care fusese la putere şi nu onorase aceleaşi promisiuni pe care le face acum şi le făcuse şi înainte de a ajunge la putere. Şi tot aceleaşi promisiuni din partea partidelor mărunte care n-au fost la putere şi nu au avut ghinionul de a nu face ceea ce promiseseră.

 

Şi acuzaţiile aduse celor de la putere sînt second hand - sînt învinuirile tradiţionale, nici mai crîncene, nici mai murdare decît fuseseră cele de acum patru sau cinci ani.

 

Nimic nou sub soare. S-ar părea că e o axiomă de la Ecleziast încoace, numai că oamenii se tot încăpăţînează s-o verifice optînd pentru lucruri, oameni şi cuvinte care li se par mai noi şi implicit mai bune decît cele pe care le au în mînă şi despre care zicala populară afirmă că nu-s minciună. Ce-i drept, în ceea ce-i priveşte pe oamenii politici, electoratul s-a cam dumirit că altruiştii ideali din campania electorală se transformă în egoişti ordinari după ce cîştigă în scrutin. Magia cuvintelor însă îşi păstrează vigoarea, în actuala campanie electorală ea fiind axată pe două tărîmuri de basm, deopotrivă iubite şi urîte de viitorii votanţi în proporţie de 50 la 50. Este vorba de Uniunea Europeană şi Uniunea Vamală sau Euro-Asiatică, un fel de pseudonim geopolitic al spaţiului rusesc. Discuţiile despre acestea se reduc la exagerări şi pozitive, şi negative, în funcţie de spaţiul în care îşi investesc iluziile vorbitorii. Uniunea Europeană este reprezentată ca acea entitate miraculoasă care îi va transforma pe moldoveni într-un fel de combinaţie dintre nemţi, francezi şi englezi, cu tot confortul şi nivelul de trai, mai mult imaginar decît real, din dotare. Uniunea Vamală sau Euro-Asiatică este un fel de azil al nostalgiilor, un fel de Uniune Sovietică în care totul va fi ieftin şi bun, se va vinde tot ce producem şi ni se va da tot ce vom cere.

 

Există anumite doze de adevăr în aceste reprezentări abstracte, numai că în UE confortul este însoţit de efort, iar UEA se apropie cu încetul de acelaşi mod de viaţă occidental şi doar pentru că teritoriul este imens, populaţia multă şi eterogenă procesul este mai lent şi camuflat cu retorica patriotică a unui fel de a fi specific şi irepetabil.

 

Cam la fel de exagerate sînt şi sperietorile – hergheliile de gay din Vest şi urşii beţi plimbîndu-se pe străzi la Est sînt hiperbolele de serviciu în care nu cred nici cei care le vehiculează.

 

În fond, teatrul acesta al nostru ar fi vesel, dacă nu ar exista în culise confruntarea din Occident şi Rusia care ne antrenează acum şi pe noi şi dacă n-ar fi credibilă presupunerea făcută de unii colegi că indiferent de cine va cîştiga alegerile, vom avea maidan: fie unul prooccidental în centrul capitalei, fie nişte republici autorpoclamate pro-ruse pe la sudul şi nordul ţării. Dacă actorii politici moldoveni vor reuşi să evite acest scenariu care promite violenţe, înseamnă că chiar ştiu a face politică, cu toate păcatele mari şi mici pe care le poartă în cîrcă.

24.10.14
Vsevolod Ciornei
îmi place
distribuie
Fii alături de noi!
Top