Fii alături de noi
Deja Îmi place!
Gîndirea defect. De cine rîdeți, dle ambasador?
Mă postez, probabil, pe un spațiu nemeritat, precum s-a exprimat cîndva un fost turnător sovietic, azi - demnitar de stat moldovenesc în țara vecină și pr'etenă. Dar nu pot lăsa goală această coloniță în lipsa celui care trebuie s-o completeze. Asta-i viața, dragă turnătorule!

Mi s-a dat cîndva de înțeles că nu fac bine cînd îi provoc durere unui frate român atunci cînd îi schimonosesc numele de familie. Și eu, suflet caritabil și человеколюб din naștere, am ținut cont de sugestie.

 

Numai că nici așa nu-i așa. Dl ambasador Marius Lazurca a început să-mi deie de bănuit. Se pare că a devenit prizonierul unui mod defectuos de gîndire.

 

Zice dl Ambasador: ”Voi admite că moldovenii și-au pierdut încrederea în UE cînd vor merge în concediu la lacul Baikal”. După asta, întreb și eu ca prostul: ”Dar dacă ar merge în Groenlanda sau la Yalta, Soci?” Ca să încheiem alineatul: de obicei, oamenii - și din Moldova, și de lîngă Baikal, și din Suedia – oamenii de la Nord își petrec concediile la Sud, în țările calde.

 

Mai zice dl Ambasador că "voi admite că moldovenii au pierdut încrederea în UE …și cînd își vor trimite, în mod majoritar, copiii la studii la Universitatea Lomonosov”. Vă dau asigurări, dle Ambasador, că Universitatea Lomonosov ar fi invadată de moldoveni dacă li s-ar oferi șansa să învețe acolo în condițiile pe care ni le oferă România. Iar între Universitatea Lomonosov și cea de la Tîrgu Jiu există o mică deosebire, nu?

 

Și mai zice dl Ambasador: ”Datorită omniprezenței, aproape, a mediilor de informare rusești în Republica Moldova (datorită lor), Federația Rusă (e) percepută drept factorul puternic în conjunctura actuală și UE (e) percepută drept partenerul mai slab”. Greșeală, dle Ambasador. Numărul mediilor de informare românești și pro-românești în Moldova e cam egal cu cel al mediilor rusești. Numai că cele românești sînt proaste și lumea nu se interesează de ele, iar cele rusești sînt făcute profesionist. Cuiva, pe vremuri, i se părea că, dacă-i închizi "pliscul" Monicăi Lovinescu, Ceaușescu va avea dreptate. Dacă mediile de informare românești n-ar fi țigănești și de mahala, dacă ar avea ținuta articolelor dlui Andrei Pleșu, vă dau asigurări, dle Lazurca, că moldovenii mei numai pe ele le-ar căuta. Nu dați vina pe mediile rusești. Făcéți ceva mai bun decît rușii. Eu nu-s vinovat că nu vă ajunge capul să le faceți.

 

Vă mai spun, pe secret, că moldovenii mei n-au pierdut încrederea în UE. Ei au pierdut încrederea în actuala putere. La eventuale alegeri anticipate, ei, cu votul lor, o vor sucomba. Iar în locul ei ar putea să vină la putere partida prorusească. La fel de neprofesionistă, la fel de avară, dar cu alt drapel. Dixi.

 


GÎNDIREA ADÎNCĂ


 

Probabil dl Ambasador ne crede pe noi, moldovenii, picați de pe lună atunci cînd persiflează pe sama universității Lomonosov sau poate e sigur că ne aburește-tumănește cu adînca-i elocvență curat românească. Nu, cîntecul de sirene nu ne farmăcă și apa rece nu ne turmentează.

 

Spre luare aminte

 

Un clasament al celor mai bune universități din lume, alcătuit de prestigioasa Round University Ranking (RUR) arată că Universitatea Lomonosov, de care rîdeți Dumneavoastră subțire-românește, ocupă locul 67 în lume la calitatea învățăturii și împreună cu alte 9 universități din Rusia intră în Liga de Aur a topului (primele 200 de instituții). Mai mult, în clasamentul mondial al altei organizații internaționale de reiting, Times ​Higher Education (THE), la compartimentul reputație, Universitatea Lomonosov a ocupat locul 5 în lume. Ce-i drept, în topul RUR-ului găsim și două instituții românești: Universitatea din Bucurtești - pe locul 379 și Universitatea Babes-Bolyai - pe locul 532… Cu părere de rău, (greșala celor de la RUR?) Universitatea de la Tîrgu Jiu nu figurează printre cele 750 de instituții incluse în listă.

 

 

 

 

 

De cine rîdeți? – De voi rîdeți

 

Știm că Pădurarul a deschis sezonul și multe javre și-au cumpărat bilete la vînătoarea de ruși și acum fiecare Tărcuș, lățos și plin de purici, își permite să latre la ursul rusesc. Dar în toate există și o măsură și o limită și unii demnitari de stat ar trebui să-și cunoască lungul nasului și țara de origine.  Nu trebuie să fii filorus sau gheara Moscovei ca să constați că Rusia e un continent aparte, un mare continent de cultură și civilizație, că o bună parte din literatura sec. XX și-a tras sevele din ”sfînta literatură rusă” (Thomas Mann) a sec. XIX. Mai la obiect: distanța universitatea Lomonosov și prima clasată în topul RUR (Institutul de Tehnologie din California) e de minus 66 de puncte. Distanța dintre Universitatea Lomonosov și Universitatea din București e de minus 312 puncte. Închei cu o replică dintr-o celebră piesă a lui Gogol: ”De cine rîdeți? – De voi rîdeți”.

 

Meandrele gîndirii patriotice

 

Dar dacă noi nu l-am înțeles corect pe domnul ambasador Lazurca? Dacă Domnia sa a avut altceva în vedere cînd s-a referit la nevrerea moldovenilor de a pleca să învețe la universitatea din Moscova? Dacă rigola gîndirii a făcut un cot imprevizibil pentru muritorii de rînd? Dacă ea în semnat ceea ce urmează:

 

- În pofida faptului că Universitatea Lomonosov e una dintre cele mai prestigioase universități din lume, moldovenii oameni cu dragoste de țară, cu un proverbial simț patriotic și cu o viscerală ură față de ruși, nici prinși cu arcanul și apoi legați fedeleș nu se dau duși să învețe la Universitatea Lomonosov. Căci moldovenii:

 

Patrioți de cînd se știu,

Очень любят Тыргу-Жиу.

15.09.15
Viorel Mihail
îmi place
distribuie
Altele
Doamna Merkel pregătește vapoarele
11.09.15
publicat de Viorel Mihail
Noi încă la începutul acestui an (a se vedea “Săptămîna” din 16 ianuarie curent) am arătat calea de soluționare a problemei: ţări precum Anglia, Franța, Olanda, Belgia etc. să înapoieze măcar o parte din cele furate fără pic de milă, fără jenă și fără socoteal...
VOR AVEA LOC ALEGERI anticipate?
09.09.15
publicat de Viorel Mihail
În cele ce urmează vom încerca să povestim cîte ceva despre Momentul politic de după mitingul din 6 septembrie curent. Despre care unii spun că a fost mare cît un gurar de cuptor, iar alții că a fost mic cît un ochi de pitulice. Noi nu numărăm nici banii din buzunarul altora...
CINE A REGIZAT SPECTACOLUL din PMAN?
07.09.15
publicat de Viorel Mihail
Organizatorii mitingului nici să bănuiască, nici prin cap să le treacă că sînt utilizați și subtilizați, că sînt folosiți pe post de personaje, de marionete într-o Reprezentație cu umbre și lumini.Ce a avut loc în Piață? – În piață a avut loc un miti...
Frații întru credință
05.09.15
publicat de Viorel Mihail
Băiatul stătea pe malul apei. Flămînd. De trei zile nu pusese nici nafură în gură. Băiatul aștepta. Aștepta lotca. Lotca e un vas care plutește pe apă. În ea încap zece-cincisprezece oameni. La o adică, pot încăpea șaptesprezece. Dar cu mai mulți, lotca ia apă și se ...
Adevărul. Tăcut de HOȚI şi de IDIOȚI
01.09.15
publicat de Viorel Mihail
Adevăr, adevăr vorbesc și pînă acum nimeni nu mi-a adus argumente plauzibile şi convingătoare că nu aş spune adevărul adevărat. • Mi s-ar face scîrbă de mine dacă aș falsifica adevărul în mod premeditat. Precum îl falsifică istoricii noștri, f...
Fii alături de noi!
Top