Fii alături de noi
Deja Îmi place!
Hubloul de la botul calului
Patimile politice moldoveneşti nu au astîmpăr. Spaţiul mediat este dominat de întrebări, mistere, acuzaţii, presupuneri, calcule cu adunări şi procente. Oamenii interesaţi de politică – interesaţi şi abstract, şi concret - nu-şi dau rînd la datul cu părerea ce ar avea de făcut partidele din parlament ca să se facă bine şi în ţară. De fapt, cam toată lumea ştie cine şi ce ar avea de făcut şi la fel cam toată lumea ştie şi de ce nu se face ceea ce trebuie făcut.

După ce au votat pentru oricine le arăta cu degetul spre Vest pentru ca nu cumva să cîştige cei care arătau cu degetul spre Nord-Est, alegătorii rafinaţi s-au pomenit şocaţi de dezvăluirea secretului lui Polichinelle: cei care arătau cu degetul spre paradisul terestru european au nişte planuri şi calcule telurice pe aici, prin Moldova. Şi pentru că planurile unora dintre arătători lezează planurile altora, nu se poate constitui coaliţia cu trei degete care să arate în aceeaşi direcţie dragă inimilor electorilor prooccidentali. De aceea, respectivii alegători au impresia că dinspre legislativ li se arată degetul mijlociu şi e cam greu de spus cît de înşelătoare e şi dacă e înşelătoare această impresie. 

 

Acuzaţiile adresate negociatorilor curg gîrlă – unii zic că liberalii sînt prea lacomi şi de aceea nu se poate constitui coaliţia, alţii că liberal-democraţii şi democraţii sînt prea zgîrciţi şi de aceea nu iese pasienţa alianţei. Ca de obicei în această larmă retorică adevărul e amestecat cu ficţiunea şi cert rămîne doar faptul că alegătorii cu pretenţii intelectuale  vor fi nemulţumiţi şi în următorii patru ani de cei pentru care au votat.  

 

E o poveste cu cocoşul roşu, capăt n-are. În 2009, ideea era să se voteze pentru oricine, numai nu pentru comunişti. S-a votat pentru oricine şi apoi s-a pornit cascada reproşurilor că aceşti oricine nu sînt îngeri şi eroi, ci nişte oameni cu patimi prozaice şi interese terestre. Au trecut cinci ani de atunci, ca în 2014 să se voteze pentru oricine numai nu pentru cei care promovează apropierea de Rusia. S-a votat pentru oricine nu vrea apropierea de Rusia ci o vrea pe acea faţă de Occident.  

 

Şi încep din nou strîmbările din nas: că ei vor posturi, nu idealuri, bani, şi nu standarde europene, că ei sînt aceiaşi care erau şi pînă la 30 noiembrie 2014, pe cînd noi credeam că o să  se schimbe radical chiar din prima zi a iernii. 

 

Un englez mucalit zicea că democraţia constă din nişte baloane multicolore lansate în aer şi în timp ce noi căscăm ochii la ele cineva ne umblă prin buzunare. Şi a spus-o demult. Şi a spus-o despre democraţia occidentală, cu standardele ei care li se par de la distanţă ideale visătorilor noştri la europenizare prin aderare. 

 

Politica este la fel pretutindeni. Interesele sînt la fel pretutindeni.  Ideea că un procuror adus din Occidentalia va face dreptate solomonică la Chişinău e din aceeaşi serie de basme cu minuni.  La fel ca şi speranţa că uite acum partenerii noştri europeni se vor apuca de capul clasei politice moldoveneşti şi o vor pune la punct şi la zdup.  

 

De ce ar face-o acum, după ce n-au făcut-o pînă acum, nu ne explică nimeni, pentru că unii sînt naivi şi nu ştiu, iar alţii sînt deştepţi şi nu spun: occidentalilor nu le pasă de noi şi de conducerea noastră.  Le furnizăm braţe de muncă ieftine la negru, le cumpărăm mărfurile în loc să le producem pe ale noastre şi gata.  

 

Cum e clasa politică şi ce face mulţimea apolitică nu-i priveşte pe europeni. De aceea poartă discuţii cu liderii politici moldoveni prin hubloul avionului, la botul calului…

23.01.15
Vsevolod Ciornei
îmi place
distribuie
Fii alături de noi!
Top