Fii alături de noi
Deja Îmi place!
În funcție de aed și rapsod
Zice o vorbă mai mult sau mai puțin străveche că niciodată nu se spun mai multe minciuni decît după pescuit, în timp de război și în campanii electorale.

Aici și acum, doar pescuitul lipsește din această ecuație – nu pentru că s-ar fi lăsat omenirea de această îndeletnicire și nici pentru că pescarii ar fi început brusc, nitam-nisam, să dea informații exacte despre cantitățile și dimensiunile performanțelor lor. Pur și simplu, războiul și alegerile au acoperit cu vîrf și îndesat tot spațiul informațional cu minciuni atît de măiestrite și de intens clădite unele peste altele, încît exagerările pescarilor cu vreo cîţiva decimetri sau cîteva kilograme par doar niște nuanțe care accentuează adevărul, și nu îl sfidează sau substituie. 

 

De fapt, alegerile, chiar și cele locale de peste cîteva zile, sînt un episod al războiului global între Occident, care a descoperit brusc că n-a cîștigat pînă la capăt ”războiul rece”, așa cum i se părea, și Rusia, care și-a dat seama sau își imaginează că n-a pierdut același război al cărui perdant semăna să fie. Restul e mitologie, legendă și folclor. Despre tot și despre toate. Dinspre toți și dinspre toate. Cu hiperbolizări despre căderea iminentă în neant a Rusiei sau a Statelor Unite ale Americii, în funcție de aed și rapsod. Cu împletiri de adevăruri și fantasmagorii despre implicarea trupelor americane și rusești în diferite conflicte de pe glob. Iar la nivel local participarea la acest spectacol al inventivității verbale deplasează discuțiile despre virtuțile edilitare ale candidaților la postul de primar al cutărei sau cutărei localități de la iscusința de-a face mai confortabilă viața unei comunități urbane sau rurale la elementara întrebare: De-al cui este și cu cine este?

 

În consecință, cei care consideră că integrarea Moldovei în structurile politice, sociale etc. ale Occidentului va plasa colaci în cozile cîinilor noștri vor vota cu însuflețire, entuziasm și mîndrie patriotică pentru vreun ins care le va umple orașul de gropi, gunoi și ambuteiaje în detrimentul unui presupus gospodar care, prin experiențele anterioare, a dovedit că ar fi în stare să civilizeze cît de cît urbea, dar consideră că situarea Moldovei pe poziții fățiș ostile Rusiei este cel puțin contraproductivă. Și invers, adepții integrării eurasiatice nu au nici timp, nici chef să asculte nici un sfert de argument din partea cuiva care consideră că vesternizarea ne va aduce prosperarea.  

 

Și astfel, iese că ori fiind pentru Rusia, ori fiind contra ei, existăm în funcție de Rusia. Și sîntem utilizați ca atare. Cum scria pe blogul său Dorin Tudoran: ”Rușii (care nu mai sînt sovietici, fiindcă le ajunge că sînt ruși) continuă să fie pentru noi ce erau pentru Kavafis barbarii din poemul său. Orice porcărie “înfăptuim”, orice promisiuni încălcăm, orice megaimunități ne acordăm, orice arest îl petrecem la domiciliu (de preferință, “la vilă”), orice rahat înghițim de la “prieteni strategici” este justificat de înspăimîntătorul: “În acest moment, rușii se  pregătesc să vină iarăși peste noi.” În realitate, rușii n-au de ce să mai vină. Spre deosebire de noi, ei l-au citit pe Paul Goma. Ei știu că noi (rușii rușilor și barbarii barbarilor) sîntem deja aici. De ce-ar mai face drumul? În România, nici minciuna nu mai este adevărată”.  

 

Dacă ne aruncăm ochii pe glob și ciulim urechile, am putea extinde paradoxala constatare. Cam pretutindeni nici minciuna nu mai e adevărată...

09.06.15
Vsevolod Ciornei
îmi place
distribuie
Fii alături de noi!
Top