Fii alături de noi
Deja Îmi place!
În războaiele bogaţilor, mor săracii
- Domnilor țărani! Războaiele le pornesc cei bogați ca să moară în ele cei săraci. De aceea, în caz de ceva, boicotați orice mobilizare: ascundeți-vă copiii prin beciuri, prin podul caselor, trimiteți-i de urgență în Rusia sau în Europa. Îi veți chema înapoi doar atunci cînd veți fi siguri că au fost create plutoane speciale de asalt pentru a fi trimise pe linia întîi, toate completate cu feciorii celor patru președinți, cu feciorii foștilor prim-miniștri, cu feciorii, nepoții deputaților care vor aproba declanșarea unui nou război pe Nistru, cu feciorașii milionarilor și miliardarilor din această țară.

Prietenul meu care nu e pianist a revenit, vinerea trecută, din vestul Ucrainei. După un tratament sanatorial.

 

- Nu e deloc bine prin părțile celea. Ucraina e o țară schilod. Mergi prin orășel și peste tot dai de bărbați caliciți. Fără mîini, fără picioare, fără de-un ochi… Nu mai vorbesc de invalizi țintuiți la pat… Mare tragedie. Acolo lucrurile nu se vor termina cu bine. 

 

A doua zi, citesc o știre tristă: Un grup de combatanți din gruparea ultranaționalistă „Sector dreapta” (Pravîy Sektor) au fost implicați într-un schimb de focuri cu polițiștii ucraineni la Mukacevo (oraș din vestul Ucrainei). Conflictul s-a soldat cu 2 morți şi 20 de răniți. 

 

Informația parcă ne-ar sugera: te poți aștepta la altceva de la niște extremiști belicoși? Greșită supoziția, mai ales după relatarea prietenului meu care nu e pianist. Căci acolo, la Hmelynik, el a văzut băieți tineri cu viitorul periclitat, bărbați schilozi, oameni săraci și neajutorați… Flămînzi și goi, lor acum li-i a Pravîy Sektor şi a ideologie xenofobă?! 

 

Acești schilozi au fost, pînă mai ieri, oameni sănătoși și la trup, și la gîndire. Au fost mobilizați și duși în Donbass să-și apere Patria. Li s-a spus că, după înăbușirea rebeliunii, vor fi fericiți, vor fi asigurați cu de toate (Poroșenko le promitea cîte 1000 de grivne pe zi, adică cîte 100 de dolari). 

 

Ce văd însă invalizii după ce revin la vatră? - Sărăcie-lucie și ei rămași pe drumuri ca niște pui de badaproste, ca rușii pe vremuri: cerșetori la iarmaroace. E ceva de groază, ceva ce ne aminteşte de primele rînduri din ”Sergentul” lui Alecsandri, ceva de felul ”Scrisorii de la Muselim Selo” a lui Coșbuc sau ”Colonelului n-are cine să-i scrie” a lui Marquez… Întorși la vatră, vorba aceluiaș Marquez, ei, ciungii, constată că împilatorul Poroșenko a devenit de 7 ori mai bogat în timp cît ei se aflau pe front. Oligarhul local îi tratează ca pe niște cîini vagabonzi: îi dă cu piciorul în burtă cînd suferindul îi cere o hrincă de pîine, zicîndu-i: ”Măi boule, nu eu te-am trimis la război și să nu te mai văd, prostule, cu mîna întinsă la poarta mea. Du-te la cei care te-au trimis: la Turcinov, la Abakov, la Iațeniuk, căci ei ți-au promis marea cu sarea”. 

 

Aceasta e fericirea promisă. Fericirea de a muri de foame, pentru că, dacă ești calic, nimeni nu mai are nevoie de tine… Într-o situație penibilă ca asta, pe timpuri, oamenii luau calea codrului. Astăzi, scot pistolul de sub pernă și merg la oficiul oligarhului să-și facă ei înşişi dreptate. Prin urmare, при чем тут Pravîy Sektor?

 

Cu asta trag un semnal de alarmă ca să-l audă ighioții noștri de la conducere și avortonii lui Soros care ies sară de sară la televizor să instige la un nou război pe Nistru.

 

- Domnilor țărani! 
Războaiele le pornesc cei bogați ca să moară în ele cei săraci. De aceea, în caz de ceva, boicotați orice mobilizare: ascundeți-vă copiii prin beciuri, prin podul caselor, trimiteți-i de urgență în Rusia sau în Europa. Îi veți chema înapoi doar atunci cînd veți fi siguri că au fost create plutoane speciale de asalt pentru a fi trimise pe linia întîi, toate completate cu feciorii celor patru președinți, cu feciorii foștilor prim-miniștri, cu feciorii, nepoții deputaților care vor aproba declanșarea unui nou război pe Nistru, cu feciorașii milionarilor și miliardarilor din această țară.

 

Notă. Pentru un asemenea mesaj pacifist, un jurnalist pacifist din Ucraina de Apus - Ruslan Coțaba - a fost arestat în luna februarie și acum stă după gratii.     

31.07.15
Viorel Mihail
îmi place
distribuie
Fii alături de noi!
Top