Fii alături de noi
Deja Îmi place!
În ritm de vers
Au înnebunit salcîmii, vorba lui Arhip Cibotaru, popularizată prin cîntec de Tudor Gheorghe. S-au activizat hormonii, ar cam însemna asta în limbaj fie medical, fie poetic postmodernist. Intensificarea mișcărilor de stradă – de protest, de comemorare, de reactualizare, de mobilizare, de pentru și de contra - s-ar putea înscrie în acest șir de formulări metaforice și constatări fiziologice.

În decursul acestei luni, transportul public din capitală ocolește cu tact centrul capitalei pentru că în inima urbei diferitele eșantioane ale poporului își exprimă liber, democratic și supărat pretențiile și aspirațiile. A fost purtată pe străzi o uriașă panglică negru-oranj care simbolizează revigorarea Rusiei și îndemnul de a aciua toată Moldova sub umbrela ei paternalist protectoare. Apoi a fost purtată și o panglică tricoloră cam de aceleași dimensiuni pantagruelice care reprezintă ideea de a seca Prutul dintr-o sorbire și de a restaura România Mare, deși harta acesteia conține deocamdată niște fragmente enigmatice: teritoriile care acum se află în componența Ucarinei – pe de o parte, dacă anulăm consecințele odioase ale pactului Molotov-Ribbentrop, apoi să le anulăm pe toate, pe de alta însă, Ucraina este acum în avangarda luptei est-europene pentru democrație, libertate și alte plăceri civilizate și nu e clar dacă e oportun să fie deranjată cu revendicări teritoriale, unde mai pui că  istoriografia modernă a vecinilor noștri a depistat dovezi ale continuității ucrainești pe toate spațiile actuale de pe la Tutankhamon încoace…

 

Mai există și alte dedesubturi nu tocmai deslușite ale protestelor primăvăratice moldave. Mișcarea populară militantă pentru demnitate și adevăr afirmă că actuala guvernare s-a compromis definitiv cu tot felul de șmecherii cinice și doar demisia acesteia în bloc poate salva țara de de­zastru. Despre faptul că e cam greu de înțeles de ce aceleași partide cu aceiași lideri nu fuseseră compromiși cu jumătate de an în urmă, cînd foarte mulți dintre promotorii demnității și adevărului convingeau electoratul că e musai să voteze pentru aceștia, chiar astupîndu-și nările ca să nu intre izul, am mai scris. Dar mai apare și o altă nuanță, nu mai puțin picantă. Și în 2009, și 2010 cam pentru aceleași partide se milita cu ideea că oricine ar veni în locul comuniștilor la putere tot mai bine va fi decît cu comuniștii.

 

Au venit cei care acum sînt îndemnați categoric să plece. Și din nou nu ni se spune clar cam cine ar trebui să-i substituie, care lideri, care partide, care sfinți, care martiri… Din nou, ca și acum un cincinal, formula sugerată este că oricine ar veni în locul acestora vor fi mai buni decît ei. Înțelepciunea populară zice că acel care se frige cu uncrop suflă și în iaurt. Probabil că s-a cam răcit uncropul în perioada aceasta istorică, dat fiind că  erorile colective se repetă cu o ritmicitate amețitoare de vers în dulcele stil clasic. Cineva dintre cei deștepți, Einstein mi se pare, afirma că e o nebunie să faci mereu același lucru și să te aștepți la rezultate diferite.      

 

Ca o anexă multicoloră la demonstrațiile comemorative și politice, s-a desfășurat sub paza polițiștilor în uniforme de astronauți și o manifestație a reprezentanților minorităților erotice care au glorificat egalitatea, atacată furibund de niște energici apărători ai valorilor ortodoxiei creștine, cu încăierări și arestări și tot tacîmul care place reporterilor TV. 

 

Primăvara moldovenească e marcată de salcîmi înnebuniți, hormoni dezlănțuiți, revendicări categorice și patimi copleșitoare. Partea bună a latitudinii geografice este că primăvara moldavă nu culege consecințe similare cu primăvara arabă. În rest, acuși vine vara și le moleșește pe toate…

25.05.15
Vsevolod Ciornei
îmi place
distribuie
Fii alături de noi!
Top