Fii alături de noi
Deja Îmi place!
Îndemn la necitire
Simt că ar fi cazul să vin cu niscaiva lămuriri... Scriu de 40 de ani. Unii zic că scriu binișor, alții - că rău de tot. Dar oi face și eu ca mirele cela care, întrebat, după nuntă, dacă i-a fost mireasa fată, a răspuns cu un ”nici nu știu cum să vă spun: unii zic că era, alții zic că nu”.

Bucata de pîine mi-o cîștig înșirînd litere pe hîrtie, precum înşiră femeile frunzele de tutun pe șfară. Mult mă bucur că această trudă nu e o povară pentru mine. Cu toate că mă istovește uneori, mai ales joia. Jocul cu cuvintele îmi produce plăcere. E dulce ca mursa cînd e născător de frumuseți nebănuite (Jăratecul apusului de soare plutea pe apa bălţii; Al ei chip se zugrăveşte plin şi alb: cu ochiu-l măsuri prin uşoară-nvineţire a subţirilor mătăsuri.) 

 

Domnilor țărani, trebuie să vă mărturisesc că, în afară de articolele la gazetă, pe mine, din vreme în vreme, mă apucă scrisul. Ca pe lunatic acoperișul. Ca pe peștoaică depusul icrelor. Aud aici o replică: ”Și cînd te-apucă, mult te ține?” Nu știu cît mă ține, pentru că atunci nu știu ce-i cu mine. Pentru că nu eu conduc scrisul, ci scrisul mă conduce pe mine. Curg de-a valma cuvintele din mine ca grîul din sac în banița care trebuie deșertată în colul morii de făină chicluită. Iar făina n-o poți preface iar în grăunte. Mai pot spune că, după ce am citit cîteva cărți în viața mea, aş crede că posed tehnica romanului, iar tehnologia sofisticată a nuvelei contemporane (”Pană de automobil”, ”În orășelul nostru nu sînt hoți”, ”Evanghelia după Marcu”) nu e deloc complicată pentru mine. Poate că prea tîrziu, dar, ultima vreme, trăiesc o mare bucurie: tot mai des mă vizitează Perfectul simplu… Secolul e grăbit, descrierea naturii dispare din literatură, dispare și grupul celor trei epitete crengiene de lîngă personaj… Însă cel mai trist lucru pentru creatorul de azi e faptul că cuvintele din dicționare au fost răscolite de zeci de ori și întoarse pe toate părţile de sute de ori. Nu mai trezesc emoțiile de cîndva… Se simte o nevoie acută de rupere a tiparelor, de democratizare a limbajului operei literare și de creare a noi metafore, insolite, de dezgropare a cuvintelor ”moarte”. Japonezul Haruki Murakami încearcă să facă acest lucru, iar spaniolul Camilo José Cela, laureat Nobel 1989, a și reușit să iasă cu brio din tiparele limbajului cuminte. 

 

…Atunci cînd ne trimite cineva într-un loc, nu ne ducem acolo; iar căcăcios înseamnă, de fapt, fricos, - omul care, de frică, face în paltaloni… Nu cred că ar trebui să existe cuvinte tabu în limbă. Orice cuvînt obscen e doar la prima vedere obscen, căci, într-o sintagmă, el poate conferi frazei originalitate, încărcătură emoțională, un sens nou și o culoare aparte. (”Gura bate curul.”) Cu toate acestea, rog cititorii să nu citească, o vreme, paginile 8 și 9. Ar da de niște cuvinte și niște imagini care să nu le prea placă. Însă eu sînt conștient de ceea ce fac și știu că nu fac rău. Bine fac. Nu pentru mine, ci pentru limba noastră. Amarele măsline devin tot mai dulci și mai gustoase odată cu trecerea anilor. 

 

Înainte vreme, credeam că adevărata limbă română se vorbește în tîrgul Dîmboviței. Abia peste ani și ani, după ce am ajuns să prășesc pe moșia Perfectului simplu, am înțeles că limba română se vorbește la Boian și la Mălini, la Pașcani și Humulești, la Costești și Ipotești. Mai puțin la București.

06.07.15
Viorel Mihail
îmi place
distribuie
Fii alături de noi!
Top