Fii alături de noi
Deja Îmi place!
Istorici, ca fetițe de companie
Că a fost bine, că a fost rău sub români? - La o adică, puțin ar trebui să-mi pese. Căci, vorba aia adîncă, românească: mama țese, iar capra bese.

Au fost și lucruri bune, la care ne-am referit de mai multe ori; au fost și lucruri rele, asupra cărora am stăruit nu doar cu tîmpla, ci și cu inima.

 

De ce am abordat o atitudine diferită? Din simplul motiv că Coloana a cincea de la Chiș’nău și cercurile revanșarde de peste Prut, de pe la 1990 încoace, nu obosesc să atenteze la independența și suveranitatea Moldovioarei noastre, cea de azi și de peste secole, de la Nistru pînă la Siret.

 

Și atîta timp cît cei mulți și drepți, cu umerii gîrbovi de povară, n-au dreptul la cuvînt sau sînt obligați de împrejurări să aleagă între hoții de la putere și cei din opoziție, în satul rămas fără cîni e întuneric și ziua în amiaza mare.

 

De ce nu dau în ruși? – Personal, am luptat cu ei, pe cît m-a ajuns capul și puterile, în vremea cînd alții îl cîntau pe Lenin de pe rubla de zece și alfabetul chirilic din carnetul comsomolist al lui Boris Glavan.

 

Și de ce ar trebui să critic Uniunea Sovietică, dacă ea ni l-a dat pe politicianul Mihai Ghimpu? Măcar și pentru acest fapt, URSS și-a meritat existența sa de șapte decenii. Căci timp de 31 de ani s-a tot chinuit, sărmana, pînă a reușit să ne fericească cu un politician bine calibrat, de calibru planetar, ca MeGe. (Шутка.)

 

Pour moi, era explicabil de ce pe vremea totalitarismului sovetic minciuna stătea în capul mesei. Nu puteam să-mi imaginez că în democrație minciuna va fi și mai groasă decît în URSS. Că va fi plătită cu bani grei, pentru a izola cetățeanul de adevăr. Mă întreb: de ce Academia noastră are Institut de Istorie, dacă acesta  nu e altceva decît o Unealtă de tortură și de mutilare a Istoriei? 

 

Am rămas perplex atunci cînd am aflat că există scriitori-plagiatori, credeam această împerechere de cuvinte un non-sens, un oximoron. Scriitorul vrea să comunice cititorului propriile, originalele sale trăiri, dar nu pe ale lui Nichita Stănescu.

 

La fel e și cu istoricii. Istoricii, indiferent de regim, trebuie să opereze cu date, documente și evenimente: cu obiectivități. Istoria de la Chișinău s-a transformat însă în Curvă. În tîrfa hoților nesubtilizați de pe Bîc și a potlogarilor dungaci de pe Dîmbovița. 

 

Curvele sovetice se refereau la rolul trădător al Sfatului Țării. Tîrfele românești susțin că Sfatul Țării a exprimat impecabil voința seculară nestrămutată a moldovenilor de a se uni cu regatul României. Pe cînd, de fapt, Sfatul Țării, prin votul său din 27 martie 1918, a validat anexarea Basarabiei de către România, pe care a obținut-o la 5 martie 1918 cu voia nemților și cu grele cedări (a se vedea pag. 8-9) în urma tratativelor secrete de la Buftea. 

 

Ce-a fost mai departe? – Mai departe… S-au scăpat și regățenii la călcat în picioare pe alții, s-au evidențiat ”prin înjosirea şi oropsirea ramurii neamului românesc celei mai blînde şi mai smerite faţă de omenie, dar şi celei mai mîndre şi dîrze faţă de nedreptate şi apăsare; - şi în acelaşi timp celei mai expuse!” (C. Stere, ”Preludii”) 

 

Ei nu oboseau să ne poreclească bolșevici, noi ne scoteam pîrleala spunîndu-le țigani.  Iar mai apoi, au venit rușii, precum a și prevăzut autorul ”Preludiilor”.

31.03.17
Viorel Mihail
îmi place
distribuie
Altele
Greșeli accidentale sau occidentale?
19.03.17
publicat de Vsevolod Ciornei
Ceea ce ne fascina de la distanţă în vest era toleranţa aproape absolută faţă de orice, libertatea cuvîntului, gîndului, sentimentului şi multe alte libertăţi!Continuă militanţa noastră încăpăţînată pentru adoptarea standardelor occidentale şi adaptarea la...
Nu mai vrem Miliardul! Nu vrem ca Dodon să-l întoarcă
18.03.17
publicat de Viorel Mihail
Ce mai faceţi, domnilor ţărani?Moldovenii care au fost nevoiți să plece la muncă peste hotare, cei care au gustat din amarul străinătății; ei, mușcații de vipera singurătății, au  toată compasiunea noastră, și cei rămași acasă le plîng de milă. Că nu de ...
Sfetnicii de taină ai dlui Plahotniuc
13.03.17
publicat de Viorel Mihail
Sistemul electoral mixt și-a demonstrat absoluta ineficiență atunci cînd s-a votat pe circumscripții pentru primul parlament ales în condiții de libertate.Atunci deputații băteau laturile. Lipseau de la ședințele comune, nu participau la lucrările comisiilor din care făceau ...
Soros și organizațiile sale trebuie să părăsească Moldova!
01.03.17
publicat de Viorel Mihail
Victor Orban, prim-ministrul Ungariei: „Concepția de a crea o lume fără frontiere aparține lui George Soros și organizației sale Lumea Deschisă. Ea constituie un compartiment al planului său de lichidare a civilizațiilor tradiționale, a modului de viață tradițional, de lic...
Milostivul Plahotniuc nu uită nimic
26.02.17
publicat de Viorel Mihail
Filat a fost filat. Filat, absolut nevinovat pentru ceea ce se vorbea că a fost arestat: semnăturile altora s-au aflat pe documentele care au dat undă verde ca Miliardul să fie furat. 1. Care-i legenda arestării lui Vlad Filat? – Legenda e următoarea: Filat a fost arestat pen...
Fii alături de noi!
Top