Fii alături de noi
Deja Îmi place!
Mase mlădioase
Prin mediile digitale de comunicare circulă o mini-bandă desenată despre o comunitate de oameni care declară că nu știu ce vor, dar vor ca ceea ce nu știu să li se dea chiar acum.

Fiecare popor își revendică rolul de protagonist al acestei scurte tragi-dramo-comedii, căci l-am văzut cu texte în diferite limbi. S-ar putea spune că și noi ne merităm un loc destoinic la acest casting. Turbulenta mișcare socială și politică orientată împotriva actualei guvernări este categorică și aproape radicală – i se cere să părăsească de bună voie Olimpul politic de pe Bîc, pentru că a dezamăgit profund lumea bună din țară și nu este exclus să fi dezamăgit și o bună parte a lumii proaste.

 

Virulența acuzațiilor și imperativitatea revendicării impresionează și chiar cuceresc masele care se alătură demonstrațiilor de protest ce devin tot mai numeroase. Masele noastre sînt mlădioase la cuget, ca, de altfel, și masele de pretutindeni. Pentru că acum jumătate de an, cam aceiași lideri de opinie și aceleași căpetenii de protest convingeau aceleași mase să voteze pentru cei pentru care masele au și votat - partidele loiale vectorului european, pentru că altminteri venea Putin călare pe un urs polar cu balalaika Kalașnikov la gît și ne sugruma suveranitatea, independența și luminosul vis de a ne alătura familiei europene. 

 

Actuala guvernare ne mai guvernase patru ani pînă la acea campanie de alegeri. Cu minime și nesemnificative modificări de componență și distribuție. Scandalurile mediatice axate pe felurite giumbușlucuri para-legale de-ale coaliției prooccidentale s-au succedat armonios de-a lungul mandatului. Masele electorale erau supărate, deziluzionate și gata să voteze pentru altcineva. Liderii de opinie însă și-au extenuat puterea de convingere și aptitudinile retorice pentru a readuce în scaun echipa de sub steagul albastru cu multe stele. 

 

Ce revelații cutremurătoare au transformat relativa iubire în ură absolută? Volatilizarea unui miliard de valută? Să fi fost oare primul miliard plecat pe tainice poteci din țară? Să fi fost prima șmecherie din istoria contemporană a meleagului și să fi fost oare chiar atît de surprinzătoare? Acum șase luni, în plină campanie electorală, nu știau opozanții de azi că genul acesta de operațiuni dubioase face parte din farmecul aflării la putere? Cum să nu știe, dacă unele simboluri actuale ale speranței de schimbare spre bine a țării erau bine-mersi în funcții-cheie, fără de știrea și participarea cărora miliardele nu-și puteau trăda sedentaritatea? 

 

Acum ce vrem? Să plece benevol și pașnic actuala guvernare și să ne jucăm iarăși de-a alegerile anticipate? Sau, dat fiind că există riscul ca să cîștige aceleași personaje sau cei acuzați că fac jocul lui Putin, să interpretăm creativ democrația și să înlocuim guvernarea fără alegeri. Cum? Poate prin tragere la sorți, prin dat în bobi sau în ordinea alfabetică a partidelor politice sau a liderilor lor.  Sînt diferite moduri de a ajunge la același rezultat - o țară de operetă, în care opoziția îi fixează premierului un randevu la bibliotecă pentru că socoate mai prejos de demnitatea ei să negocieze cu guvernul la guvern.

 

Premierul n-a găsit biblioteca. Poate că opoziția îi mai dă o șansă, pe la doișpe jumătate fix, la popicărie?

11.05.15
Vsevolod Ciornei
îmi place
distribuie
Fii alături de noi!
Top