Fii alături de noi
Deja Îmi place!
Nepoţii colonizatorilor şi imigranţii de pe Continentul negru
Vezi pe-un rege ce-mpînzeşte globu-n planuri pe un veac,
Cînd la ziua cea de mîine abia cuget-un sărac...
(Mihail Eminescu )

Marea Britanie. Însoțitorii de cîini în Ziua de alint

 

În Marea Britanie, salariul mediu lunar e de 3300 de dolari. Al însoți­torilor de cîini e de 3400 de dolari. 20 de dolari pe oră pentru plimbatul unui cîine. (360 de lei moldovenești.) 

 

Cavalerii noii profesii le propun servicii de calitate englezilor bogați care au cîini, dar nu au timp sau nu le place să iasă cu patrupezii la plimbare. Serviciile prestate pot fi diferite: începînd cu ”hotelul pentru cîini” și încheind cu Ziua de alint pentru lătrător. În acea zi de poveste, buldogul sau pomeranianul e dus la frizer, acolo e scăldat și tuns, ca mai apoi să fie servit cu aperitive ușoare. În Ziua de alint, promeneur-ul (de la fr.: promeneurs de chiens) e remunerat cu 100 de dolari (65 de lire). 


Văduva veselă: mesaj sarcastic pentru soțul defunct

 

Milionarul american Roger Dorcas s-a însurat cu o actriță, cu Wendy Dithrih. Diferența de vîrstă – 37 de ani. Peste un an de trai în comun, soțul decedează. Tînăra văduvă urma să primească o moștenire de 64 de milioane. Dar a rămas stupefiată cînd a citit testamentul. Rogers îi lăsase ca moștenire doar 1 cent! Se vede că milionarul, pe parcursul anului de căsnicie, a înțeles că iubita nu-l iubise pe el, ci se îndrăgostise de banii săi. Restul moștenirii – de 64 de milioane de dolari - i l-a transmis testamentar cîinelui Maximilian. Dacă și actrița… descurcăreață de felul ei. S-a măritat oficial cu Maximilian, moștenitorul banilor. Peste un an, moare și cîinele, și actrița devine posesoarea cu drepturi depline a moștenirii.  

 

Am reprodus niște bizarerii preluate din presa mondială. Cum s-ar spune, n-au oamenii ce face cu atî­ta bine… Și de atîta bine – de nu mai pot de harașo! – se iau după cîini, iar cîinii, cînd n-au ce face, știți ce fac… Asta ar fi de rîs, dacă n-ar fi de batjocură. Dacă n-ar fi de plîns. Dacă n-ar fi strigător la cer…

 

Parcă aud de undeva din spate: ”Aista iar începe să bombănească, să-l doară tuberculoza omenirii, să arate ca Maica Precista din Pieta a lui Michelangelo”. Oponentul meu ar putea să aibă dreptate, căci nu e de nasul oricui să  ia în dezbatere marile probleme ale lumii acesteia. Mai ales de nasul unuia care nu știe ce-i cu dînsul, dar e sigur că s-a născut pe Valea Afedronului, într-o țară de rahat, unde toate lucrurile stau de-a falusul. 

 

Fie și așa. N-am nimic împotrivă. Dar totuși, totuși, totuși… 

 

Zilele acestea, ni-i dat să aflăm că de-acum au și pornit în lumea eronată ecouri de revoltă și de jale. 

 

Imigranții creează mari probleme Europei. În special cei din Africa. Traversează Mediterana cu miile, mor cu sutele, pentru că șubrede li-s plutele, supraaglomerate ambarcațiunile cu motor. Mor ca muștele, dar, totuși, o bună parte ajunge pe litoralul italian… Iar ca să scape de această molimă, o doamnă din țara lui Petrarca, doamna Federica Mogherini, a găsit o soluție judicioasă de eradicare a acestei nenorociri. A cerut ca ambarcațiunile cu bejenari să fie bombardate în largul mării. Bombardate și scufundate. Cu tot cu oameni. 

 

Sîngele apă nu se face. Această doamnă din Cizmă e dată boalelor: vrea să reactiveze metoda unui strămoș de-al ei, a Marelui Pompei, care, în anul 67 î.H., a scufundat corăbiile piraților în mare, pe cele rămase le-a capturat, iar pe prizonieri i-a expus vederii crucificați, spre a-i înfricoșa pe cilicieni (Cilicia, o regiune din sud-estul Asiei Mici), din rîndul cărora era recrutat grosul bandiților. Numai că Pompei ataca răufăcătorii, pe cînd Mogherini - oameni neajutorați, muritori de foame. Pentru ei nu contează unde-i va găsi moartea: la ei acasă, înfometaţi, sau pe mare, înecați. Cu toate că pînă și o plută hrentuită le oferă o șansă, fie și minimă, de supraviețuire. 

 

Deşi între moartea de-acasă și cea de pe plută africanul o va alege pe cea de pe plută, indiferent de numărul ambarcațiunilor scufundate în Mediterană cu tot cu oameni.

 

Mai e ceva de spus? – Mai e! De fapt, mai e ceea ce am scris acum cîteva luni în această revistă, dar și mai de fapt, ceea ce am propus pentru a soluționa problema pe, cel puțin, cîteva decenii înainte. 

 

Timp de un secol şi jumătate, ţările europene (Belgia, Franţa, Marea Britanie, Portugalia, Germania, Spania, Italia) au transformat Africa într-o colonie a lor şi au exploatat-o cît le-a poftit inima. Acum ar trebui să întoarcă cîte ceva, măcar cîte ceva din cele furate, şi atunci miliardul african ar avea cu ce trăi. Miliardul de Aur să înapoieze - lunar - Miliardului Negru cîte 100 de euro şi atunci africanii ar rămîne la căsuţele lor, ar avea cu ce trăi şi n-ar mai invada minunatele ţări europene în  căutare de lucru şi de mîncare.

 

Miliardul de Aur, să lase cîinii și să se gîndească la viața de cîine a celor pe care predecesorii lor i-au exploatat crunt și le-au luat bogățiile și  bucățica de la gură, ca ei acum să trăiască în dezmierdare, răutate și ticăloșie, cum scria Sadoveanu în ”Baltagul”…  

 

Dar pînă atunci ...

 

 

Dar pînă atunci, o rog pe creștina Federica să-și imagineze, numai să-și imagineze! că trăiește sentimentul urcării pe plută în Benghazi libian – fără bani, făra hrană și apă, nefiind sigură că nu se va îneca și că nu o vor mînca peștii – și cu acest sentiment să pornească spre Italia ei cea dragă. 

 

Ce zici, Federica? 


P.S. Mă întreb pe mine însumi: ca să scrii cele de mai sus, ar trebui să te pui și pe tine la socoteală. Te-ai pus? Nu știu ce să răspund, însă uneori mi se pare că i-am ajutat  pe unii oameni cu ce-am putut, cu o copeică, cu un sfat, cu un cuvînt bun pus pe lîngă cineva… Sau poate doar mi se pare? – Însă, pînă la urmă, Pațanul Cel de Sus, Preabunul și Preaîngăduitorul de El, le pune pe toate la socoteală

02.06.15
Viorel Mihail
îmi place
distribuie
Fii alături de noi!
Top