Fii alături de noi
Deja Îmi place!
Ocupanții și academicienii unei țări inexistente
Ocupanții ruși, hrăpăreți de felul lor, au construit în centrul Chișinăului două clădiri impunătoare. Pentru viitorii eliberatori Mișa Ghimpu și Corina Dediu. Mai apoi, acele clădiri ridicate de ocupanți au devenit sedii pentru Președinția și Parlamentul Moldovei Eliberate. În 2009, din ură nestăvilită față de ocupanți, ambele edificii ale Moldovei Eliberate au fost incendiate de alți eliberatori. De atunci au trecut 6 ani. Ele încă n-au fost reparate. ”Nu-s finanțe!”.

Ca să vedeți în ce țară bogată trăim și cîte bogății au cărat ocupanții ruși din Moldova! Însă unii românofobi consideră că sub ruși Moldova s-a aflat mereu la dotație și acum, după ce nu mai vin dotații de la Moscova, adică după alungarea ocupanților, vedem cît de săraci sîntem și am fost și dacă nu erau rușii, ne mîncau cîinii. Spurcații! Cică de la plecarea ocupanților noi ne sugem degetul ca ursul laba. Și dacă ar fi doar degetul! Așă-i, Corina? Am o prepunere: chemăm înapoi ocupanții, pe doi ani, să repare cele două clădiri.  

 

• Lipsiți de orice simț omenesc, de elementara cumsecădenie țărănească, se opintesc să devină academicieni la o Academie a țării pe care n-o recunosc de țară: pe care o numesc țărișoricuță și pe care vor s-o lichideze ca stat. Ce-i asta, Doamne?! 

 

• Lichele profitoare ale tuturor timpurilor: ieri, tata, boier co­munist, se stropșea și își bătea joc de moldovenisme, lămurea cît de mare e literatura din RASS Moldovenească și cît de spurcați sînt americanii; azi, fiul bolșevicului e dușman înrăit al rușilor și profitor de granturi americane. 

 

• Cît priveşte perioada sovietică, mă conduc de niște versuri ale lui Esenin: 
Ну кто ж из нас на палубе большой
Не падал, не блевал и не ругался?
Их мало, с опытной душой,
Кто крепким в качке оставался.

 

• De ce? – Pentru că regimurile comuniste i-au frînt în două pe cei care au luptat cu adevărat împotriva regimului comunist. Întrebarea noastră e: de ce în 1989 la tribuna din Piață nu s-au ridicat Șoltoianu, Moroșanu, Usatiuc, N. Lupan, de ce în locul lor au apărut Moșanu, Lari, Vieru, Hadîrcă, Soltan? Oameni care nu au făcut disidență. Ba din contra, unii dintre ei… Oho-ho-ho! 

 

• Nimeni nu putea să iasă curat din acel regim. Scăpați la libertate, trebuia să ne iertăm biblic unii pe alții și să ne apucăm de lucru. N-a fost să fie, fiindcă stîlpii regimului comunist care i-au turnat la securitate pe Șoltoianu, Moroșanu, Usatiuc au continuat să exceleze în rele. Anton Moraru, unul dintre schingiuitorii românismului în Moldova Sovietică, astăzi, împreună cu dl Acad. Nicolae Dabija, e mare activist unionist. Explicația pentru acest tip de struțocămilă moldovenească e simplă. O vom lua la disecat cînd vom încerca să spunem cîte ceva despre vizita disidentului Nicolae Lupan la o gazetă din Moldova.

03.06.15
Viorel Mihail
îmi place
distribuie
Fii alături de noi!
Top