Fii alături de noi
Deja Îmi place!
Omul care nu doar cuvinte, dar pînă şi litere a cioplit în viaţa sa, dîndu-le formă şi sunet frumos
Stimate domnule redactor-şef al revistei «Săptămîna», Viorel Mihail

Poate că nu-i modest din partea mea, poate că nu ar trebui să Vă deranjez cu această scrisoare, însă sînt nevoit să trec peste toate acestea şi nu pot să nu Vă destăinui că peste cîteva zile, adică la 11 iunie 2015, împlinesc 85 de ani. Şi rugămintea mea este ca „Săptămîna” să semnaleze măcar în 10-15 rînduri, într-un colţ de pagină, acest eveniment. Vă mulţumesc anticipat.
Cer scuze pentru deranjul pe care Vi l-am făcut cu această scrisoare. Cu tot respectul, Alexandru Donos
8 iunie 2015

P.S. Alăturez cărţulia „O viaţă în zbucium”.

Ce vă pot spune? – Omul acesta a trudit din greu. A fost lucrător cu sapa. A prășit și a arat pe hîrtie. Îl cunosc de mult. Încă de pe vremea cînd săptămînalul ”Cultura” îşi avea  sediul pe strada ”Șciusev”, se pare. Apoi, cu unii dintre noi a fost şi coleg de lucru la publicația ”Literatura și Arta”. Uneori, ni se părea prea meticulos în felul său de a fi. Ca mai apoi să ne dăm sama că a așeza cu grijă toate lucrurile la locul lor e o calitate umană dintre cele mai alese și puțini dintre noi, moldovenii, cu calități nemțești în comportament și în activitate. Onest și cu dreptate în toate. Fără alegere.

 

În materialele lui Sașa Donos, pînă și jumătățile de virgulă erau puse meticulos: nici una în plus, nici una lipsă. Din cauza insistenței sale de a pune cuvîntul potrivit la locul potrivit, uneori acestea ni se păreau a fi bizarerii. Ca, într-un tîrziu, să ne dăm sama că a face lucrul gospodărește, cu meticulozitate, e o calitate rarisimă, pe care noi, cetățenii noii țări, nu o prea avem, de aceea, de 25 de ani, tot sărim din lac în puț, precum zice românul…

 

Printre multe alte calităţi care îl fac deosebit pe omagiatul nostru, e şi spiritul  justițiar, mai ceva decît o deprindere, mai rău decît o boală. În urma căruia a avut de pătimit pe parcursul anilor, mai ales în perioada de la cucerirea Libertăţii încoace. Poate tocmai de aceea a  devenit autorul nostru. Căci materialele sale polemice, pe vremuri de "libertate”, în lipsa cenzurii! nu-și găseau loc pe paginile altor publicații din țară. Decît la ”Săptămîna”. 

 

Ani mulţi și rodnici în continuare, domnule Donos. Așteptăm materialele Dumneavoastră. În care nu doar orice cuvînt, ci orice literă e cîntărită înainte de a fi aşternută pe hîrtie. 

 

Viorel Mihail și toți colaboratorii și cititorii revistei "Săptămîna"

23.06.15
Viorel Mihail
îmi place
distribuie
Fii alături de noi!
Top