Fii alături de noi
Deja Îmi place!
Ordinea și dezordinea
Toată speranţa amatorilor de răsturnări de situaţii este la Marine Le Pen, care vrea să repete isprava lui Donald Trump pe pămîntul vechii Galii.

Alegerea unui preşedinte din rîndul opoziţiei ne-a amintit tangenţial că facem parte din frăţia francofoniei (dacă e sau nu justificată apartenenţa, asta e o altă poveste) şi că în Franţa se întîmplă uneori să coabiteze un preşedinte de stînga cu un guvern de dreapta şi viceversa.  Adică, succedîndu-i unui Bucureşti istoric, urma şi Chişinăul să devină un mic Paris la răsăritul Europei.

 

Nu prea ştim dacă i-a reuşit sau nu după primele luni de convieţuire a antipozilor politici, pentru că nu prea suntem la curent cu istoria coabitărilor franţuzeşti – ceea ce nu e de mirare, dat fiind că nu prea ţinem minte ce s-a întîmplat pe la noi cu vreo 5-6 ani în urmă.  Dar chiar lunecînd pe la suprafaţa memoriei, nu prea sunt informaţii despre intenţiile preşedintelui francez de a iniţia referendumuri pentru a schimba radical cursul politic al ţării.

 

Toată speranţa amatorilor de răsturnări de situaţii este la Marine Le Pen, care vrea să repete isprava lui Donald Trump pe pămîntul vechii Galii. Deşi, se pare că şi dînsa îşi mai moderează discursul pe măsură ce se apropie scrutinul.  Dar ce-o să se întîmple la francezi este ilustrat de maxima formulată de un mare scriitor şi cugetător de-al lor, Paul Valery: ”Cele două mari pericole pentru lume sunt ordinea şi dezordinea”.

 

Nu e doar un paradox gratuit, un bon-mot elegant pur şi simplu. E o succesiune a speranţelor populare care s-a pornit din antichitate şi ne-a acoperit şi pe noi cu înţeleapta-i valabilitate. Filozofia a urmărit succesiunea dintre democraţie şi tiranie în condiţiile în care oamenii se săturau ba de una, ba de cealaltă.

 

Prin anii '80 ai veacului trecut, poporul sovietic multinaţional considera prea apăsătoare şi prea gîtuitoare ordinea existentă şi a optat pentru dezordinea libertăţilor democratice. După care n-a mai rămas nici multinaţional, nici sovietic, nici popor.

 

După festinul libertăţii din anii '90, ruşii, care constituiau nucleul sovieticilor, s-au cam săturat de dezmăţul a ceea ce se numea la ei democraţie şi iată că de vreo două decenii  se lasă conduşi de bună voie şi cu rata maximă a popularităţii de un preşedinte adept al strîngerii, deşi lentă şi treptată, a şurubului social-politic.

           
Ce facem noi pe terenul acestui meci dintre ordine şi dezordine? Încercăm să cultivăm un hibrid dintre ordine şi dezordine şi ne cramponăm de un sfert de secol de problema identitară şi de cea a ataşamentelor geopolitice.

 

Problemele astea par abstracte şi exagerate, din moment ce identităţile sunt, în fond, convenţionale, iar ataşamentele geopolitice nu depind de dorinţa noastră de a ne ataşa de vreo mare putere internaţională, ci de dorinţa vreunei mari puteri internaţionale de a ne ataşa la ea.  Pot fi rezolvate în doi timpi şi trei mişcări. De ce nu sunt rezolvate?

 

Pentru că nişte oameni un pic mai mari decît oamenii mici îşi rezolvă micile lor probleme existenţiale în timp ce rostesc vorbe mari şi epocale şi se prefac că vor să soluţioneze probleme fundamentale. Vorba lui George Bernard Shaw: democraţia este un balon aerian şi în timp ce tu te holbezi la ea cineva îţi umblă prin buzunare…

03.02.17
Vsevolod Ciornei
îmi place
distribuie
Altele
Ce s-a întîmplat în America
02.02.17
publicat de Viorel Mihail
Statele Unite e una dintre cele mai democratice țări din lume, dat fiind că cetățenii americani au încredere în justiție. Moldova va fi țară atunci cînd cetățenii ei vor avea încredere în justiție.În SUA, a cîştigat alegerile un om care s-a pus de-a curmeziş...
Scuipați în suflet
20.01.17
publicat de Viorel Mihail
Peste un timp, ne-am dat însă sama că, de fapt, noi, proștii, cu entuziasmul și sinceritatea noastră, am croit pîrtie pentru hoți. Care n-au avut și n-au nevoie de limbă și alfabet. Lor le-a trebuit unealta cu care ar putea să fure țaraMulți oameni care merg din urma coșci...
Limpeziri la început de an. Cine-și bagă nasul în treburile poporului?
14.01.17
publicat de Viorel Mihail
În cazul în care Parlamentul nu va binevoi să aprobe cea mai judicioasă decizie pentru a pune capăt animozităților care durează mai bine de un sfert de veac – Articolul 13 din Constituția Moldovei – să rămînă intact. Pe ani înainte. Iar cu cei dragoste de Țeară și cu...
Nu ştim că nu ştim nimic
19.06.16
publicat de Vsevolod Ciornei
Ce ştim despre ceea ce se întîmplă în jur? Totul şi nimic. Sîntem bombardaţi zilnic cu ştiri din felurite surse, dar îmbinarea lor în ansambluri şi conglomerate ne zăpăceşte în loc să ne lămurească în privinţa evenimentelor, tendinţelor şi ...
Țările mari nu vor rupe lumea-n două de dragul ţărilor mici
10.06.16
publicat de Viorel Mihail
Lupte de importanță locală în Marele Război Geopolitic MondialAtît America, cît și Rusia, principalele forțe implicate direct în MRGM (Marele Război Geopolitic Mondial), știu prea bine ce mișcări tectonice se produc la ora actuală în Europa, mai la ves...
Fii alături de noi!
Top