Fii alături de noi
Deja Îmi place!
Pe alei, alene, pușcăriașii pășesc
Populația e hămesită, iar pușcăriașii benchetuiesc lîngă havuzul din Parcul central. Cu șampanie, cu purcei de lapte cu morcovior în gură, scoși din cuptor, și cu jurnaliste sau cîntărețe la desert, că de actrițe...știți prea bine care-i chestia: zboară speriate și ciorile din copaci cînd dau cu ochii de vreuna.

Moldova noastră e plină de realism magic.  Se pare că noi le-am dat chișca la toți, căci realismul magic la noi nu e unul de rînd, latinoamerican, cu republici bananiere și cu frumoasa Remedios urcînd în văzduh. Al nostru e unul, ştii, cole! cu şic. 


La noi, mai mare dragul să vezi sara, plimbîndu-se în libertate prin parcul central, cete de pușcăriași. Care au  termene mari de detenție. Pentru furt în proporții deosebit de mari, pentru dare și luare de mită. Unii dintre ei ies cu familiile la plimbare, alții, cu avocații, mai sînt și dintr-acei care dispar pe un ceas-două, izolîndu-se în separeurile de la etajul unde-s serviți cu curve de lux: jurnaliste, cîntărețe; actrițe - nu, că-s tare slute, încheagă apele dacă se privesc în Bîc.   


Căci așa este ea, justiția moldovenească – blîndă ca presvitera Olimpiada din romanul lui Sadoveanu. Blîndă, îngăduitoare și înțelegătoare cu cei care fură mult. Căci, pe lîngă toate, justiția noastră mai e și religioasă, e practicată în spiritul pildei cu femeia păcătoasă (“Păcatele ei, cari sînt multe, sînt iertate, căci a iubit mult.”).  


- Ei au furat mult,  spune blînda justiție moldovenească,  și mulți ani le-am dat, dar îi iertăm pe toți, fiindcă multe ne-au povestit despre alții  pe care avem de gînd să-i mulgem sau să-i șantajăm. Unde mai pui că acuzații au fost bucuroși aflînd că odoarele lor toate și business-ul în întregime vor deveni ale celor de la putere.


Populația e hămesită, iar pușcăriașii benchetuiesc lîngă havuzul din Parcul central. Cu șampanie, cu purcei de lapte cu morcovior în  gură, scoși din cuptor, și cu jurnaliste sau cîntărețe la desert, că de actrițe…știți prea bine care-i chestia: zboară speriate și ciorile din copaci cînd dau cu ochii de vreuna.


 Cum se procedează în țările realismului magic de pe continentul sud-american? Echipa care vine la putere prin lovitură de stat bagă la închisoare întreaga echipă care, proasta de ea! pierde puterea.  

 

În țara lui Don Quijote, pe vremea lui Franco, realismul magic se cristalizase în fraza: ”La ai noștri – tot; celorlalți – după lege!” Ambele cazuri sînt caricaturi ale  realismului magic pe lîngă realismul magic de la noi! Reprezentantul realismului magic din Moldova se apropie de om și-i propune să aleagă:  ”Ori iei mita pe care ți-o dăm și treci la noi, ori ne tratezi cu refuz și atunci vei căpăta ani mulți de pușcărie”. Și sărmanul om, între mită și închisoare, alege, desigur, mita. Fie și de numai 250 de mii de dolari. 


...Nu mai e mult și pușcăriașii vor dispărea din parc. Conducerea țării, dornică de stabilitate în Moldova  și de progres în lume, va năimi, zilele acestea, trei avioane particulare, ca să-și ducă pușcăriașii la odihnă, în Dubai. Măcar pe trei săptămîni. 

13.07.17
Viorel Mihail
îmi place
distribuie
Altele
Magicienii de la Chișinău
12.07.17
publicat de Viorel Mihail
Dar să trecem la magicienii noștri, căci pe ei îi cunosc destul de bine, fiind născut, cu voia mamei și cu truda tatei, pe miraculoasele noastre plaiuri mioritice. “Dumneavoastră aveți o debordantă putere de imaginație”, a vrut să-l măgulească un jurnalist europe...
O ţară ca o gară
12.07.17
publicat de Vsevolod Ciornei
Fără patriotism, măcar unul minim, instinctiv şi primitiv, nu prea poţi clădi o patrieCam asta sîntem. O ţară interimară, frumoasă, dar păcat şi de mirare că-i încă locuită, un fel de haltă în care toţi fac escala şi rămîne doar cine nu poate s...
Tolea, iubeşte-l pe Mumu!
07.07.17
publicat de Viorel Mihail
Junele partid al dlui Anatol Șalaru nu prea are șanse să intre în parlament. Dar, dacă vrea să fi e sigur că totuși va accede, pe lîngă performera Ana Guțu, ar trebui s-o achiziționeze și pe campioana Vitalia Pavlicenco. Ilici, Țapul, Chiorul, Mutul. Acestea-s poreclel...
Între speranţă  şi biochimie
05.07.17
publicat de Vsevolod Ciornei
Esenţial e să ne luptăm între noi întru promovarea şi apărarea purului adevăr care este de cîteva feluri. Viaţa politică este ca şi cea biologică niţel moleşită de arşiţă, dar, de asemenea, continuă.  Avem două tendinţe principale pe agenda societăţii, la fel...
Omul cu hîrlețul
04.07.17
publicat de Viorel Mihail
Dacă plouă neîntrerupt cîteva zile, dacă în cîteva ore plouă cît ar ploua în cîteva zile la rînd, încep să mă sufoc. Nu-mi ajunge aer. Ies la lumină.Aparatul meu locomotor e unul rudimentar, de aceea mă deplasez cu încetinitorul. Omenește vorbind, mă tîr&ic...
Fii alături de noi!
Top