Fii alături de noi
Deja Îmi place!
Pe ”Panta lui Sisif”
Pe Eugen Lungu l-am putea strînge în brațe ca pe o femeie, căci tare-i puhav și plăcut. Și ca cetățean, și ca intelectual. Despre aceștia, prin satele noastre, se spune că-s oameni cuminți (rom: oameni cumzecade, dragă). Ca să nu uit: Eugen Lungu își scrie opera într-o frumoasă limbă moldovenească - în româna lui Eminescu, Sadoveanu, Creangă. E dulce scrisul lui Eugen, dar dacă se satură omul de prea mult dulce, n-are decît să treacă la ceva mai util: la făcut frumosul (cuiva), cum se spune alegoric prin părțile noastre (rom: la sexat (pe cineva)).

Citesc cu plăcere, pe apucate, eseurile lui Eugen Lungu și vi le recomand și dvs. spre lectură. Nu vă recomand cărți proaste (căci CARTIERUL știe să aleagă), dar dacă, totuși și totuși, cuiva nu-i va plăcea ceea ce i-am propus să citească, vie și deie-mi cu cartea-n cap, c-așa se spune prin părțile noastre (rom: cu dînsa-n frunte).

 

Eugen Lungu e cel mai rafinat critic literar de la noi, dar nu prea apare cu critică literară, căci, dacă ar scrie, toate oalele s-ar sparge de capul lui. La modul direct, nu la figurat. Omul acesta e băiat serios, deloc întîmplător născut la Hăsnășeni, ergo nu acceptă ca dezgustul său din suflet să-l împace cu-a sa minte.  Tocmai de aceea a și început să scrie lucruri interesante, glose, despre marii morți ai lumii și despre viii care trăiesc hăt departe de Chișinău… Căci de-i spui cuiva că a plagiat din Nichita, din Dinescu, vine și-ți dă la bot (rom: moacă) și foc la casă (rom: domiciliu).

 

Eugen Lungu e băiat prodvinutîi: citează masiv din franceză, scapă pe ici-colo cîte un englezizm, despre latinisme nici nu mai vorbim, curg din el ca grîul dintr-o straistă bortelită. Dar ne mai rămîne și nouă, semidocților, cîte ceva. Deci îmi permit să încep ad ovo, spunînd că, pe lîngă faptul că protagonistul schiței noastre e un verro homo sapiens, el mai e și un neîntrecut homo ludens. Practică jocul cu mărgele de sticlă (rom: arșice), biliardul intelectual și încă multe alte jocuri utile și plăcute pentru deshidratarea Prutului.

 

Ca homo ludens ce este, dl Eugen (rom: dl Lungu) și-a intitulat bengos un eseu: Epistolă către Pis[.]oni. Citind doar titlul la Vasile în revistă, am buhnit (rom., greșit: exploadat) în rîs coleric а ля Homer în Iliada. Căci imediat mi-am dat sama că punctul dintre parantezele mari ține locul unei litere, iar litera ceea nu poate fi decît litera D mic. Unde mai pui, în poanta eseului, căci așa-și construiește dl Lungu eseurile (cu poante, care te lasă paf), am găsit confirmarea presupunerilor noastre.

 

Nu ne rămîne decît, desigur cu permisiunea eseistului, să ne prindem în horă și să ne jucăm cu cele două mere de fată mare, în cazul nostru. Căci și ele ne permit să îmbinăm frumosul cu plăcutul (idem, încîntarea cu puparea). Așadar, iată cum își începe autorul Epistola către Pisdoni, că nu mai are rost să ascundem ceva odată ce am clarificat care a fost litera lipsă și gîndul curat al scriitorului: ”Epistula ad Pisones, unul dintre textele „sacre” ale artei, a fost scrisă în anul 14 î.H. Acum, calculați ce vîrstă rotunjește acest poem în 2014!” Calculăm, Eugen. Din calculele noastre, iese că, în 2014, Epistola lui Horațiu rotunjea 2028 de ani. Să fi e oare 2028 cifră rotundă? Căci anii dinainte de Hristos nu se scad, ci se adaugă, așa-i?

 

Totuși, să nu uităm de farmecul jocului. Să intrăm iar în horă. Am pus noi litera D mic la locul ei, dar cum să scăpăm de litera S mic din titlul eseului cu pricna? Căci S mic trebuie înlocuit urgent cu litera Z mic. Parcă așa iese, ce zici, Eugen? (De altfel, sînt la curent, știu românii luptă din greucu litera Z. Încă Maiorescu i-a schimonosit un Sonet de-al lui Eminescu înlocuind un zvîrle exploziv  cu un sfîrle fîsîit. Le cam pute Z-ul dacic. Da brînza nu le pute? Sau poate că ei au trecut la brînsă?)

 

Merem mai departe. Venim cu o idee. De acord, Sisif a tot urcat și a tot coborît o pantă (mă refer la titlul cărții: ”Panta lui Sisif”). Totodată, panta ceea, după atîta du-te-vino seculare, s-a bătătorit, a devenit cărare. Însă cărare e un urît regionalism moldovenesc lipsit de cantabilitate și eufonie, precum rînjitele cuvinte ce urmează: îs, îl, sînt, mîl, tărîță, mîță…  De aceea propun să utilizăm ceva sui generis românesc: pistă. Ea e   aceeași cărare, însă conține în el multă muzicalitate. (Ca să-i auziți muzica, rostiți repede cu glas tare de trei roi cuvîntul sau metaforizați: s-a dus pista la culcare, sugerînd astfel că s-a lăsat întunericul și cărarea nu se mai vede.)

 

Oh, pistă, pistă și iar pistă! Ești moale ca lîna călugărițelor lui Creangă. Ești sinceră ca versurile eminesciene despre iubire. Ești pură și duioasă ca o scoică de mare, din care, однозначно, ai putea să te adapi din ea… Cam înțelegi spre ce înclinăm: vrem să-ți sugerăm, dragă, un nou titlu de eseu memorabil: Pista lui Sisif. Prepunerea noastră ți-ar oferi fericita ocazie de a mai apărea în presă cu încă un titlu-кроссворд: Pi[..]a lui Sisif. Desigur, observi că ar fi unul cu pod[]yobcă, menit să potolească (reproduc cu aproximatie splendida-ți poantă din Epistola către Pis[.]oni ), repet, menit să potolească: agitația meschină a liliputelor de azi care merită din ofciu (da, da: chiar din orificiu!) numele pe care îl sugerez delicat în titlul acestor note.

 

Notă. Să nu creadă cineva că, odată cu schimbarea pantei în  pistă, Sisif ar deveni fătălău (rom: bisexual). Nu, căci cuvîntul-sugestie din titlul cifrat, Pi[..]a lui Sisif,  nu ar fi  utilizat în sens somatic, ci  ca sinecdotă, cu sinonime variate și  plăcute: Iubita (amica, prietena, verișoara) lui Sisif ).

 

Homo ludens, так homo ludens. Dacă-i joacă, apoi joacă să fie! Să duduie tîrgul Chișinăului de veselia noastră. N-am scris din rea intenție. Am scris fiindcă mi-a fost a scrie. Dar ce-a ieșit, alții să se întrebe și să socoată. Și să mai îndrepte cîte ceva, unde îmi șchioapătă scrisul. Dixi.

25.10.15
Viorel Mihail
îmi place
distribuie
Fii alături de noi!
Top
Recente
Un tanar de 25 de ani din Cantemir, retinut dupa ce si-ar fi ucis parintii adoptivi si i-a lasat doua zile sa zaca in casa: L-am palit si a cazut in garderoba. Ce le-a spus politistilor
Un barbat de 25 de ani din raionul Cantemir, a fost retinut de oamenii legii fiind suspectat ca si-ar fi omorat parintii adoptivi si i-ar fi lasat sa zaca in casa.Tragedia a avut loc pe 13 august in…
Celebra balerină Anastasia Volocikova se mărită iar! De data asta va schimba 14 rochii de mireasă
Prim-balerina rusă Anastasia Volocikova își anunță o nouă căsătorie. Artista de 41 de ani nu a dezvăluit cine îi este alesul inimii, însă a făcut publice detalii interesante despre nunta pe…
Un bărbat UCIS de șoferița unei „Toyota Land Cruiser” stă de două luni la morgă și nimeni nu vine să-l ia. Victima locuia pe str. Muncești din capitală
Un bărbat din Chișinău a fost strivit, în noaptea de 21 iunie curent, de către un automobil de model „Toyota Land Cruiser”, în timp ce traversa șoseaua Balcani din Chișinău în mod neregulamentar.…
Imagini VIDEO cu perchezițiile de la Penitenciarul nr.18-Brănești! Deținuții, descălțați și controlați minuțios
Poliția Republicii Moldova a făcut publice imagini video din cadrul perchezițiilor din dimineața acestei zile, 15 august, efectuate de către angajații Direcției Combaterea Crimelor Grave a Inspectoratului…
VIDEO: Au dansat in aplauzele tuturor. Primul dans al Margaritei Dodon si al proaspatului mire
Dansul mirilor reprezinta unul din momentele cheie ale petrecerii de nunta.Margarita Dodon s-a casatorit saptamana trecuta, iar mirele a fost "tinut in secret" pana in ziua nuntii.  …