Fii alături de noi
Deja Îmi place!
Piaţa marii dezbinări naţionale
Duminica, 7 iunie, Piaţa Marii Adunări Naţionale a găzduit a nu se ştie cîta oară o mostră de dezbinare naţională tradiţională, specialitatea casei, cum s-ar zice.

Platforma ”Demnitate şi Adevăr”, o mişcare aparent improvizată la cîteva luni după alegeri şi asamblată din forţe eterogene unite de dorinţa alungării de la putere a celora care abia au revenit la ea, a desfăşurat un miting de protest dintre cele pe care unii dintre observatori le consideră antrenamente pentru un maidan chişinăuian după alegerile locale, cu blagoslovirea partenerilor noştri strategici, tactici şi nu mai ştiu cum occidentali. Dar pe aceeaşi piaţă, pe care patrioţii români încearcă s-o sacralizeze şi nu prea reuşesc, Partidul Liberal în frunte cu charismaticul tandem familial de lideri Ghimpu – Chirtoacă s-a încăpăţînat să desfăşoare o întîlnire cu alegătorii, cu susţinătorii lor de vază, artişti, muzicuţe şi tot tacîmul pre-electoral din dotare.

 

Încăpăţînarea liberală nu este o surpriză pentru scena politică moldovenească, ea a dezmembrat alianţele fie în perioada de gestaţie, fie după constituire, dar patrioţii români de la Chişinău au considerat-o mereu drept o manifestare a demnităţii, verticalităţii şi îndîrjirii anticomuniste, antiputiniste, antioligarhice şi aşa mai departe. Nici această atitudine nu este una surprinzătoare. Pentru un anumit public şi electorat, un primar poate să ruineze urbea pe care o gestionează, dar din moment ce se bate pe burtă cu preşedintele României şi declară că dacă unire nu e nimic nu e, mandatul lui poate să dureze o eternitate. La fel e şi cu liderii de partide - atîta timp cît se declară unionişti şi îşi avîntă degetul mijlociu înspre Kremlin, toate inepţiile lor sînt percepute ca sentinţe aforistice, vulgarităţile drept emanaţii ale spiritului popular şi toate piruetele parapolitice dubioase drept manevre subtile pe cîmpurile minate ale politicii. 

 

Cînd însă vine vorba de împărţit piaţa marilor declaraţii naţionale, se declanşează festivalul etnic de oratorie ”Ca la gura cortului”. Am auzit şi citit multe şi mărunte despre trecutul abisal al liderilor liberali şi al liderilor platformei ”DA”. Nu din gura şi tastatura socialiştilor, comuniştilor, nici a diabolizatului Renato şi nici a televiziunilor ruseşti care îi împiedică mereu pe patrioţii noştri să-şi iubească neamul cu toată puterea rărunchilor. Cei care ne sînt prezentaţi ca duşmani ai poporului, mîna duşmanului, coloana a cincea îşi văd de treburile lor electorale într-o campanie care, spre deosebire de precedentele, se bazează mai mult pe expunerea planurilor şi a proiectelor decît pe demascarea oponenţilor.

 

Demascarea şi denigrarea par să fie mai la ele acasă pe segmentul de dreapta al politicii,  pentru care rusofobia este mai importantă decît urbanistica, iar idolatria prooccidentală mai cu pondere decît avantajele economice. Mai mult, liderii dreptei nu-şi pot împărţi echitabil nici măcar aceste abstracţiuni aproape pure – e o luptă acerbă pentru postul de unionist-şef, antirus nr. 1, director de vector european etc.       

 

După ce a concurat la microfoane cu platforma de demolare şi anihilare, primarul în exerciţiu al capitalei a fost blamat, băgat în mormînt politic, aneantizat electoral (cu vorba, fireşte). Dar să vedeţi cît de repede s-a reabilitat edilul în faţa contestatarilor: a închis pentru reparaţii Piaţa dezbinării naţionale ca să saboteze, probabil, concertul unor artişti ruşi anunţat de mai înainte. Bravos, naţiune! La trecutu-ţi mare, viitor aşijderea…

15.06.15
Viorel Mihail
îmi place
distribuie
Fii alături de noi!
Top