Fii alături de noi
Deja Îmi place!
Poporul riscă să fie folosit şi tras pe sfoară
Nimic nou sub soare, deşertăciune şi goană după vînt, cîinii latră, caravana trece, iar caii nu acceptă să moară la voinţa cîinilor. Aceste formule biblice şi folclorice universale ar putea anula activitatea mediatică particulară de la noi, exprimînd esenţa celor ce se întîmplă.

Presa de tot soiul dă doar detalii. Cine pe cine s-a supărat, cine pe cine l-a ameninţat, cine trebuie să facă puşcărie dacă ar avea cine să-l pună acolo. Şi nu se schimbă mare lucru. Îşi dă demisia mai marele băncii naţionale care abia spre sfîrşitul mandatului a simţit că este victima unor presiuni politice. 

 

Brusc, opinia publică intelectuală a aflat că acesta dispunea de două automobile de serviciu şi s-a scandalizat. Şi s-a pronunţat în vastul registru stilistic dintre indignare şi băşcălie. Fără să insiste să afle lucruri cu mult mai utile pentru cunoaşterea dedesubturilor – cine exercită presiuni politice asupra unui funcţionar care trebuie să fie apolitic sau dacă e adevărat că funcţionarul presat politic beneficia de credite cu fantastica rată a dobînzii de jumătate de procent.

 

De fapt, dacă se insista pe asta, tot nu aflam mare lucru. A aflat omul că o bancă oferă credite avantajoase, a profitat de ocazie, a avut noroc. Ca la loterie. Să nu fim invidioşi. Să ne bucurăm de norocul aproapelui, că aşa-i creştineşte.

 

Nici protestatarii de la gura corturilor plantate în piaţa care riscă să rateze anul acesta sărbătoarea naţională a vinului nu se bucură de norocul electoral al actualei guvernări, un noroc pe care mulţi dintre aceşti protestatari l-au şi cultivat acum un an, cînd îndemnau să se voteze pentru forţele proeuropene, bune, rele, cum sînt, altminteri vine Putin şi ne ia pînea de la gură, libertatea presei de la ochi şi libertatea de deplasare de la picioare. 

 

Peste jumătate de an, o serie de votanţi şi militanţi proeuropeni a remarcat că noua/vechea guvernare nu este suficient de europeană, ci doar se preface. Şi a pornit protestul pentru a cere demisia, iar alegeri, demisia preşedintelui, căruia i-a mai rămas, apropo, doar jumătate de an de mandat – toate astea cu ideea că poporul îşi va lua astfel ţara înapoi. 

 

Dacă e să facem o retrospectivă sumară a istoriei recente, nu prea e clar cînd a fost ţara asta în proprietatea poporului încît ceea ce revendică protestatarii să fie perceput ca luarea ţării înapoi de către popor. Probabil că protestatarii şi liderii lor nu ar accepta ideea că între 2001 şi 2009 ţara era a poporului, deşi Vladimir Voronin şi ai lui ar împărtăşi cu plăcere această afirmaţie. 

 

N-ar accepta nici ipoteza că pînă la 2001 ţara a aparţinut poporului - că atunci a fost Lucinschi, agro-socialştii, Iurie Roşca (care la fel părea că este un chip luminos, dar s-a dovedit viceversa). Şi atunci cînd poporul şi-a avut ţara în proprietate şi şi-a gestionat-o după bunul său plac şi înţeleapta pricepere?

 

Între 1945 şi 1990? O ipoteză şi mai inacceptabilă pentru ultraprooccidentalii de pe Bîc, deoarece această perioadă este acum tratată ca una de ocupaţie oribilă şi plină de suferinţe morale şi materiale.

 

O fi fiind investigaţiile de mai sus căutare de noduri în papura stilistică, numai că uneori grija şi atenţia în care cineva îşi alege sloganurile şi lozincile denotă şi gradul de seriozitate şi de sinceritate al intenţiilor.

 

Poporul riscă a cîta oară să fie folosit ca personaj de lozincă şi tras pe sfoară.

 

Şi nici măcar nu va suferi din cauza asta pentru că s-a cam obişnuit. Unde mai pui că şi poporul nu este chiar unanim şi omogen, iar separarea protestelor pe parcele partinice şi geopolitice îi va reduce amploarea şi eficienţa. Pentru că această gradaţie între proeuropeni buni şi proeuropeni răi, între protestatari buni şi protestatari răi ne duce cu gîndul la nimic nou sub soare, deşertăciune, goană după vînt şi celelalte…

28.09.15
Vsevolod Ciornei
îmi place
distribuie
Altele
Biruința noastră va fi îngropată în Orășelul Victoriei
26.09.15
publicat de Viorel Mihail
Orășelul Victoriei e locul unde noi, cei mulți și cei proști, ne vom îngropa, pentru a cîta oară! speranțele de mai bine. Cei din Orășelul Victoriei vor fi groparii Biruinței noastre. Ne referim la biruința noastră asupra noastră, căci, dacă stăm și socotim atent, cons...
De ce plîng chitarele
22.09.15
publicat de Vsevolod Ciornei
În timp ce noi sărbătoream cu voioşie şi înflăcărare la grătare o independenţă care ne-a căzut pe neprins de veste în curte ca un meteorit (deşi acum, peste decenii, mulţi îşi amintesc cu cîtă încrîncenare au luptat pe baricade pentru sinestătătornicie) şi o limb...
Mulţumescu-ţi ţie, dragă Românie!
22.09.15
publicat de Viorel Mihail
Există adevăruri pe care trebuie să le spunem. Căci trăim în libertate, nu? Scriind minciuni, am păcătui în fața lui Dumnezeu. De aceea, trebuie să recunoaștem că în ultima vreme, odată cu plecarea lui Băsescu de la Cotroceni (chiar ceva mai înainte), România a început...
Gîndirea defect. De cine rîdeți, dle ambasador?
15.09.15
publicat de Viorel Mihail
Mă postez, probabil, pe un spațiu nemeritat, precum s-a exprimat cîndva un fost turnător sovietic, azi - demnitar de stat moldovenesc în țara vecină și pr'etenă. Dar nu pot lăsa goală această coloniță în lipsa celui care trebuie s-o completeze. Asta-i viața, dragă tu...
Doamna Merkel pregătește vapoarele
11.09.15
publicat de Viorel Mihail
Noi încă la începutul acestui an (a se vedea “Săptămîna” din 16 ianuarie curent) am arătat calea de soluționare a problemei: ţări precum Anglia, Franța, Olanda, Belgia etc. să înapoieze măcar o parte din cele furate fără pic de milă, fără jenă și fără socoteal...
Fii alături de noi!
Top