Fii alături de noi
Deja Îmi place!
Renato Alberto Usatîi-Fujimori
Îmi permit să răsfoiesc, pentru dumneavoastră, cîteva file din istoria imediată a unei țări, patria dansului erotic Marinera.

Apoi să știți că în țara aceea, în anul 1990, au avut loc alegeri prezidențiale. Conducerea acelei țări era atît de coruptă, încît președintele în funcțiune al țării (Alan García Pérez, președinte APRA) nici n-a îndrăznit să-și depună candidatura pentru postul de președinte. Formațiunea APRA l-a înaintat pe unul mai curățel la funcția supremă în stat (pe Luis Alva Castro).

 

Pînă aici, totul e clar, nu? Ne rămîne doar să adăugăm o cugetare a unui laureat Nobel pentru literatură din țara aceea: ”…Există şi printre noi oameni capabili să facă ce au făcut, de exemplu, în ultimii zece ani, spaniolii în Spania, dar oamenii aceștia s-au ocupat rareori de politică, aceasta rămînînd aproape pentru totdeauna în Peru în sarcina celor mediocri şi, în majoritate, corupți”.

 

Acum vă dați sama că țara e Peru, iar laureatul e Mario Vargas Llosa. Biiine… Merem mai departe.

 

Fiind un bun cetățean al țării sale, un mare patriot al Peruului, știind ”de unde să ieie și unde să pună”, mai și fiind sigur că ar putea scoate țara din mocirla corupției, scriitorul Mario Vargas Llosa decide să candideze la funcția de președinte al țării.

 

Principalul său concurent, Luis Alva Castro de la APRA. Pe lîngă principalii actori, mai figurau alți 7 aspiranți la postul de președinte al țării, toți 7 considerați mari perdanți în confruntarea politică ce urma să se desfășoare pe 8 aprilie 1990. Scriitorul Mario Vargas Llosa iese învingător în turul I de scrutin. Obține 32,6 % din sufragii.

 

Concurentul principal (Luis Alva Castro) nici nu trece în turul II. Populația se săturase pînă-n gît de corupționerii APRA aflați la putere. În Turul II, cu 29,2% din sufragii, trece unul din cei șapte insignifianți: peruvianul de origine chineză Alberto Fujimori. Într-un fel, fără reprezentantul APRA, pentru Mario Vargas Llosa era deschisă calea spre palatul prezidențial, căci nu se putea, oh, nu se putea ca întreg Aliotmanul să sempiedice de-un ciot.

 

Dar tocmai asta s-a întîmplat: amăgit întruna, decenii la rînd, de politicienii și partidele ce se perindau la putere, electoratul, ajuns la capătul răbdării, flămînd și deznădăjduit, fără speranțe de viitor, poporul peruvian adică, l-a ales președinte pe un incognito. Pe unul din cei 7 ”insignifianți”: pe chinezul Alberto Fujimori, care în Turul II l-a învins pe Llosa, obținînd 62,41% din voturile celor prezenți la urne în ziua de 10 iunie 1990.

 

Acestei înfrîngeri Mario Vargas Llosa i-a găsit și un nume pe potrivă: ”tragismul dezgolit al inconștienței naționale”.

 

Și n-a greșit, fiindcă populistul (în sensul că a promis multe și de toate) Alberto Fujimori s-a dovedit a fi un aventurier, care a introdus dictatura în Peru, fără să renunțe la darea și luarea de mită. Adică anticorupționerul Fujimori, după preluarea puterii, a devenit unul dintre cei mai rapace corupționeri ai țării.

 

…În anul 2007, Alberto Fujimori, extrădat de Chile, a fost escortat în patrie. Justiția peruviană l-a condamnat la 30 de ani de închisoare. În anul 2009, aceeași justiție i-a mai adăugat, la cei 30, încă 7,5 ani de pușcărie. Pentru dare de mită: 15 milioane de dolari. Fostul președinte al Peruului și-a recunoscut întreaga vină. Vara aceasta, Fujimori a împlinit 77 de ani și ar putea ieși la libertate pe la mijlocul anului 2044… La vîrsta de 106 ani.

 

 

Am scris aceste rînduri pentru că și prin părțile noastre și-a făcut apariția un Alberto Fujimori. Pe el nu-l cheamă Alberto, ci Renato: Renato Usatîi. Amăgit întruna, decenii la rînd, de politicienii și partidele ce se perindă la putere, electoratul, ajuns la capătul răbdării, flămînd și deznădăjduit, fără speranțe de viitor, poporul moldovenesc adică, l-ar putea alege președinte pe un incognito. Alegătorii liber i-ar putea oferi, generos, sufragiile, mai întîi într-o electorală parlamentară, apoi în cea prezidențială. (La Bălți, i le-a și oferit de-acum, într-o proporție năucitoare: 70%!)

 

Tensiunile dintre Filat și Usatîi n-au pornit de la principii și valori, dar de la o halcă barosană pe care aspira s-o cîștige Farmazonul de la Bălți.

 

Usatîi e periculos prin faptul că are un mesaj foarte corect. Unde mai pui că pare a fi și sincer. Nu uită să-l tot bată cu vărguța la tălpi pe Igor Dodon cînd își aranjează propriile interese: ba spune că îl leapădă cînd socialiștii încropesc alianțe obscure în teritoriu, ba îi ia corturile dacă mai votează încă o dată cum a votat joi, 22 octombrie, în parlament. Într-o confruntare directă în cursa prezidențială cu vot direct, Usatîi l-ar bate ușor pe Dodon, chiar dacă Dodon se vede doar pe sine în fotoliul prezidențial.

 

Să zicem că Renato preia puterea în 2018. Peste 10 ani, ca și Fujimori, pleacă de la putere… Amu haideți să stăm și să ne gîndim: cam peste cîți ani Moldova ar putea reveni la normalitate? Oare nu prin anul 2028?

 

Notă. Gura păcătosului adevăr vorbește. În fond, și cei de stînga, și cei de dreapta analizează corect situația creată în Moldova. Dar ambele tabere ascund ceva esențial. Cei de dreapta, unioniști fiind, savurează enormitățile lui Rogozin. Cei de stînga, rusofilii, atacă aberațiile lui Băsescu. Încă n-am cunoscut un partid care ar ataca concomitent și enormitățile lui Rogozin, și aberațiile lui Băsescu. De ce? – Pentru că doar un partid promoldovenesc ar fi în stare să o facă. Înseamnă că, deocamdată, în Moldova n-a apărut o formațiune politică serioasă, în stare să apere interesele țării și ale moldovenilor.

03.11.15
Viorel Mihail
îmi place
distribuie
Altele
Crima de Joi
03.11.15
publicat de Viorel Mihail
Pînă una-alta, fiți buni și scoateți-l pe Vlad Filat din butucul de cărți. Scoateți-l, deocamdată, din orice ecuație. Ics a dispărut; în prezent, Ygrec și Zet fac politică. Ne referim la bravii noștri parlamentari.Acum, să vedem ce-au făcut legislatorii în epoca po...
Lecția de omenie de la Viktoria Tokareva
02.11.15
publicat de Viorel Mihail
Extrase din povestirea «Nişte bărbați din viața mea»  Stau în casă. Sună telefonul, ridic receptorul, îl recunosc pe voce: e Serghei Vladimirovici. De cincisprezece ani nu i-am mai auzit glasul: - V-viktoria, ajută-mă. Ei își bat joc de mine. - Cine? &...
Greu se mai fac oamenii oameni
02.11.15
publicat de Viorel Mihail
Cine dintre voi este fără păcat, să arunce cel dintîi cu piatra… (Evanghelia după Ioan, 8:7) Mă uit cu cîtă bucurie sălbatică savurează unii oameni reținerea lui Filat. Jubilează. Tocmai se ling pe buze de plăcere. Sorb plăcerea în doze homeopatice. Cu lingur...
Ce li se propune celor din PLDM
31.10.15
publicat de Viorel Mihail
Daca violul e inevitabil... las-o mai moale si primește oleacă de plăcere. PLDM! Uită de ce-ai pățit, uită că tare te-a mai durut, gîndește-te la destinele țării! PLDM! Fă așa cum te povățuiește Marina Lupu, purtătorul de borsetkă al lui Plahotniuc. Asta li se propu...
Legea şi tocmeala
26.10.15
publicat de Vsevolod Ciornei
Păţaniile lui Vlad Filat au cam zăpăcit opinia publică moldovenească. Arestarea lui era fluturată ca ameninţare sau promisiune de mai mulţi actori politici,  numele lui figura în lista corupţilor contra cărora manifestau protestatarii în centrul capitalei,&nbs...
Fii alături de noi!
Top