Fii alături de noi
Deja Îmi place!
Republica Plahotniuc. Opera Europei apusene
Vom schimba totul fără a schimba nimic!

 

1. PLDM, prin votul său din 30.11.2015, a blagoslovit criminalizarea  în continuare a țării. Plahotniuc își freacă palmele de bucurie. Corectă stratagemа: ”Куда они, на…, денутся?!” Pe 30.11.2015, PLDM, vorba aia, a comis mai mult decît o crimă,  a comis o greşală.

 

2.  O scenă cutremurătoare, revelatoare, din piesa ”Fuga”, de Mihail Bulgakov:

Krapilin (ordonanță; către generalul Hludov). Șacalule! Te hrănești cu hoituri?

Tihiy (șef servicii contraspionaj). Excelență, permiteți să-i iau piuitul?

Hludov. Nu. Căci din vorbele lui afl u niște adevăruri interesante despre război. Continuă, soldat, continuă… Numele de familie, soldat.

Krapilin. Care nume? Nume ca toate numele: ordonanța Krapilin. Însă tu, șacalule, tu, fi ară ce ești, vei pieri sub un gard! Nu, de fapt, vei fugi, vei întinde-o la Constantinopol, căci ești curajos la spînzurat femei și meseriași.

Hludov. Te înșeli, soldatule, eu cîntînd am cucerit Ceongarul; acolo, pe mlaștini, am fost rănit de două ori.

Krapilin. Lumea scuipă pe cîntecele tale! (Apoi, ca trezit din somn, cade în genunchi şi, cu glas rugător.) Excelență, fi e-ți milă de un păcătos ca Krapilin. El nu și-a dat sama ce vorbește.

Hludov. Nu. Ai început bine, dar rău ai terminat-o: te guduri la picioarele mele. Spînzurați-l. Mi-e și silă să mă uit la el.

 

La noi, Krapilin are un nume răsunător: PLDM. Mai întîi, i-a spus lui Plahotniuc că este o canalie mizerabilă, care, cu satrapii săi din diferite organe de drept, a capturat Justiția în Moldova din care cauză PLDM nu va intra în dialog cu un monstru. Ca doar peste cîteva zile să cedeze rușinos și să-l salveze pe acel care urma să fi e dus la eșafod. Mai mult decît atît: să-i închine nu doar Justiția, ci întreaga Moldovă!

 

3.  Desigur, după greșala PLDM-ului din 30.11.2015, dl Plahotniuc va avea o străfulgerare. Va deveni maleabil, conciliabil. Ba chiar se va plesni, vinovat, peste frunte: ”Vai, cum nu mi-am dat sama de la bun început că trebuie schimbate conducerile organelor judecătorești. Parcă mi-a furat cineva mințile!”

 

4.  Vor fi efectuate mari schimbări, schimbări radicale. Gurin, la Procuratură, va fi înlocuit cu Zubco. Tănase, la CC, cu Panțîru, sau chiar cu Băieșu, fi indcă-i ordonat, ascultător și-și taie unghiile în fi ecare săptămînă. În locul lui Viorel Chetraru, la CNA va fi numit Bogdan Zumbreanu, fi indcă e cu nume dat de la Dumnezeu.

 

Pe Pleșca, de la Curtea de Apel, cu șeful de ocol ”Pădurea Domneasca”, căci a tăcut ca o căprioară moartă cînd a trebuit să spună cine-a tras din noi în noi. Pe dl Poalelungi nu vreau să-l scurtez, căci nu i-ar ședea frumos în fustă mini: n-are picioare frumoase.

 

5.  Iată aşa vor fi schimbate toate fără a se schimba nimic. Justiția lui Plahotniuc se va transforma în Republica Plahotniuc. Trăiască RCP! Unde litera C ține loc cuvîntului ”criminală”. Apoi, lucrurile se vor derula în dulcele stil clasic: Eu fur, tu fuși, el, ea fu; noi furăm, voi furăți, ei, ele, fură. Cine fură de prin șură? Eu și noi, căci sîntem doi: fi nul și nănașul or să-mpartă cașul.

 

6.   Acum, Gruparea Plahotniuc e cuminte-cumincioară. Așteaptă să treacă puntea sau stă cocoțată pe carapacea broaștei cu țistă, care o trece apa, ca, după ce va ajunge la mal, să aplice lovitura de grație: scorpionul va omorî broasca. Va trebui să demonstreze cu fapte de ce a demis Guvernul Streleț pe 29 octombrie curent. Dacă faptele nu există, ele vor fi supte din deget. Cam cu asta se va alege ex-prim-ministrul după vizita sa la Bruxelles pe 19 noiembrie.

 

7.  Să nu creadă cineva că PLDM-iștii sînt niște toromaci față de ”democrații” lui Plahotniuc. Pur și simplu, PLDM-iștii sînt mai cu obraz, iar Gruparea Plahotniuc se conduce de legile lumii interlope. Şi dacă nu-s mai proști ca alții, de ce bat în retragere, de ce distrug partidul provocînd dezgust în rîndul susținătorilor săi? – Pentru că situația e de așa natură. И хочется, ох, хочется, да мама не велит. Cine-i mama? – Hătui mama mamei ei!

 

8.Nu știu ce-i în capul lui Plahotniuc, dar mi se pare că omul acesta nu știe că în toate trebuie să existe o normă. După demiterea guvernului Streleț, el o cam sfeclise. Știindu-se fricos din fi re, a crezut că deputații PLDM din parlament, de frica pierderii mandatului, vor participa la instalarea altui guvern. Dar n-a fost să fi e așa: căci mai sînt încă oameni în Moldova care țin la bunul lor nume.

 

9. Socialiștilor li se pare puța pă pușă; Ghimpu se afl ă în imposibilitatea de a vota cu comuniștii; PLDM-iștii nici nu vroiau să audă de Idiotul care a încălcat în mod murdar Acordul AIE3; și democrații o puseseră de mămăligă. Cum s-ar spune, писец подкрался незаметно! Pentru Gruparea Plahotniuc. Căci ieșea că din cauza PD-ului, care a organizat puciul din 29 octombrie 2015, e pe cale să preia puterea stînga fi lorusă. Și atunci, toate oalele s-ar fi spart de capul Grupării Plahotniuc!

 

10. De cine credeți că a fost salvată Gruparea care ne-a transformat țara într-o cloacă interlopă? – De dușmanii ei de moarte, PLDM-iștii! PLDM-iștii l-au salvat pe dușmanul lor de moarte: Gruparea Plahotniuc. Alegîndu-se din ei numai oale și ulcele.

 

11. Crede oare cineva că PLDM-iştii sînt chiar atît de nătîngi și de cupizi? Cu siguranță nu. (Vezi mai sus punctul 7.) Atunci de ce își taie craca de sub picioare? – Vă voi divulga secretul: NU și-o taie de bună voie, ci la indicația prețioasă a partenerilor de dezvoltare. E în interesul lor să fi e creată coaliția dintre PL, PD și PLDM. Dar e oare aceasta şi în interesul Moldovei?

 

– Nici pe departe. Căci nu-mi prea vine a crede că alta va fi confi gurația parlamentului după eventuale alegeri anticipate. Însă paza bună trece primejdia rea, nu? De ce să aibă Bruxelul dureri de cap, dacă PLDM, scos la mezat ori trecut prin Furcile caudine, poate salva situația? Deci, vrei-nu vrei, be, Gligore,-agheazmă. Salvează-l pe cel care te va gîtui și dă țara pe mîna celor Doi interlopi.

 

12. Credeți oare, boieri dumneavoastră, că Apusul nu vede prin ce dureri ale facerii trece țara noastră? Care durează de un sfert de secol? (Imaginațivă că nașterea la femei ar dura o săptămînă. Vă ia groaza, nu-i așa?) Apusul pe toate le vede, dar niciodată n-a vrut să ne ajute să devenim și noi o țară acătării. Dacă SUA și UE ne susțineau în anul 2000 să trecem la forma prezidențială de guvernămînt, azi noi am fi fost alături de România sau Ungaria în UE.

 

13. De ce nu ne-au susținut și nu ne vor susține? Pentru că se tem. Se tem ca nu cumva să deie ciomagul pe mîna nebunului. Nu pe mîna nebunului ca atare, ci a unui om care și-ar apăra ambițios interesele țării sale. Care interese ar putea să nu coincidă cu cele ale Europei. Iar cu o republică parlamentară cum este a noastră e foarte ușor de lucrat: schimbi guverne și rupi coaliții cînd îți poftește inima! Unde mai pui că și deputaților noștri le convine o atare stare de lucruri: nimeni nu răspunde de nimic. Pe cînd cu un președinte ales de întregul popor, cu largi împuterniciri executive, altă făină s-ar măcina la moară.

 

Acum, 101 deputați nu-s răspunzători de nimic, la o adică. Atunci, un singur om va răspunde de toate. Și i-am cunoaște nu- mele. Acum, M. Ghimpu, cu o ciurdă de miniștri în guvern, spune că nu-și asumă responsabilitatea de dirijarea dezastruoasă a țării. Pentru că n-are majoritate parlamentară.

 

14. Nu știu cum altora, dar mie îmi pare că Apusul ne cam freacă. Și de multă vreme. Ne dă niște pomene, ne mai aruncă cîte un os și noi cu atîta ne mulțumim. În rest, haos și тихий ужас. Însă haosul e manevrabil; dacă nu-ți plac comuniștii din alianță, îi găsești lui Gaburici o pată pe buca stîngă; dacă vrei să fi e votată Legea ”Rușii mănîncă oameni”, dai jos guvernul și-l aduci pe Ghimpu în coaliție. Dacă n-ai nevoie de alegeri anticipate, îl chemi pe Streleț la Bruxel și-l rupi în două… Îl obligi să-și taie creanga de sub picioare. Dacă Gruparea Plahotniuc își face de cap în țară, facă-și, căci ea este un element de bază al Haosului dirijat, care… ne convine de minune!

 

15. Apusul, pe parcursul a 25 de ani, nu ne-a permis să punem capăt Crizei identitare. Nu ne-a permis, în 2000, să trecem la forma prezidențială de guvernămînt. Nu ne ajută să edifi căm o federație de tip american pentru a reîntregi țara. Căci ar fi destul doar să pocnească o dată cu biciușca în aer, fără a da în cai, și lucrurile în Moldova ar lua o altă întorsătură: fi rească, omenească, efi cientă, cu tentă de prosperitate.

 

16. Numai că, iată, s-a împlinit un an de cînd am semnat Acordul de asociere cu UE. Cu cît au crescut exporturile noastre în Europa după semnarea lui? Și nu-s oare aceste acorduri un fel de neocolonialism economic? Cînd combinatele de porcine românești dispar, ca mai apoi piața preaiubiților noștri frățiori să fi e inundată cu pulpe de porc cu gust de iarbă, nu de carne…

 

17. La cele spuse, ce pot să mai adaug? Într-o zi, îmi voi lua inima în dinți și voi ieși și eu la proteste. De unul singur. Pe la ambasadele țărilor care ne vor binele. Cu cîte o pancartă. Pe una să fie scris ”Scăpați-ne de Justiția lui Plahotniuc, pe care o tolerați!”. Pe alta: ”Ajutați-ne să soluționăm criza identitară” etc., etc.

10.12.15
Viorel Mihail
îmi place
distribuie
Altele
Scîrbavnica Justiție a lui Plahotniuc
06.12.15
publicat de Viorel Mihail
În fond, organele abilitate ar trebui să stabilească gradul de vinovăție a lui Vlad Filat. Însă nu despre asta e vorba. Vorba e că fiecare dintre noi poate fi arestat oricînd în baza unei jalbe de-a vecinului cu care nu ne împăcăm. Şi în asta constă toată scîrnăvia Jus...
Marele vector cornut
05.12.15
publicat de Vsevolod Ciornei
S-a împlinit o lună de guvernare provizorie în Moldova, dar nu s-ar putea spune că provizoratul a generat patimi şi tînguiri.S-a mai întîmplat să avem şi preşedinte interimar multă vreme,  şi guverne în exerciţiu şi se pare că oamenii încep să ...
Ritualuri în reluare
30.11.15
publicat de Vsevolod Ciornei
În timp ce omenirea se confruntă cu noile provocări emanate de terorismul mondial şi fluxurile de refugiaţi, moldovenii, tradiţionalişti şi conservatori şi născători la sat ai veşniciei, rămîn cu ritualica problemă parlamentară: chinurile facerii unei alianţe de guvern...
Practica și retorica
23.11.15
publicat de Vsevolod Ciornei
Noi ne facem sau ne prefacem că ne facem luntre și punte de dragul fidelității păstrate vectorului european, dar între timp în Europa se produc niște zguduiri, în urma cărora, luminosul nostru vector se înfige, în cel mai bun caz, într-un fel de zid al unei indiferențe bine...
Cu ai noștri la putere
22.11.15
publicat de Viorel Mihail
Pe vremuri comuniste, ne era în inimă că prin parcuri, la greblat și la săpat, numai moldovence de-ale noastre și cîte un brigadir pe lîngă dînsele.Moldovan și el. Dar vesele fetele și femeile, bengos brigadirul, rîsete și hohote în valuri din vreme în vrem...
Fii alături de noi!
Top
Recente
Avion prăbuşit la Iaşi. Care este starea singurului supravieţuitor al accidentului aviatic
Bărbatul de 33 de ani din avionul prăbușit sâmbătă după-amiaza într-o râpă din apropierea satului Vâlcica, comuna Tătăruși, a fost stabilizat de echipele de medici de la Spitalul Sfântul…
Cu FISC-ul „de pază”, șefii piscinelor au început „brusc” să declare venituri de 2 ori mai mari
Serviciul Fiscal de Stat anunță că la majoritatea agenţilor economici pe care i-a monitorizat de la începutul verii, veniturile au crescut în perioada iunie-iulie 2017 comparativ cu perioada iunie-iulie…
VIDEO: Incendiu într-o casă din sectorul Buiucani al Capitalei! Două autospeciale cu pompieri au intervenit
Un incendiu a izbucnit în această seară într-o casă părăsită de pe strada Lisabona, din sectorul Buiucani al Capitalei.a fața locului au intervenit două autospeciale. Incendiul a fost…
FOTO: Doar femei frumoase in familia Xeniei Deli! Fotomodelul are o verisoara superba
Se pare ca din familia fotomodelului, Xenia nu este unica care uimeste cu frumusetea sa.Pe langa sora care ii semana foarte mult, Xenia are si o verisoara la fel de atragatoare.   Verisoara…
Neymar a intrat în conflict cu oamenii din conducerea Barcelonei: Nu merită să fie acolo, în fruntea clubului!
Neymar a avut o declarație dură la adresa oamenilor din conducerea Barcelonei, la finalul meciului cu Toulouse, pe care parizienii l-au câștigat cu 6-2 și în care brazilianul a strălucit.Atacantul…