Fii alături de noi
Deja Îmi place!
Sărbători sub jug rusesc
Redacția gazetei ”Tinerimea Moldovei”. Un grup de jurnaliști moldoveni aflați sub ocupație sovietică, ridicați cu de-a sila de la masă și obligați de tătarul Bob Safulin, fotograful redacției, să pozeze în fața mesei butaforice, încărcată cu băuturică și bucate frugale de tot felul.

Cea mai grea sărbătoare pen­tru noi, jurnaliștii aflați sub jug sovietic, era 28 iunie. Puține materiale și opere de artă consacrate ”eliberării Moldovei de sub nesuferitul jug românesc, burghezo-moșieresc” (Textul dintre ghilimele e o reproducere în spiritul poziției unui mare unionist de azi, care, în 1984, scria destul de четко în rusește: ”Чтобы спасти прогнивший режим и удержать хотя бы часть советской территории – Бессарабию и Северную Буковину, правители фа­­шис­тской Румынии основную ставку в достижении этих целей делали на реакционные силы США и Англии, пытаясь сговориться с ними на антисоветской основе”.).

 

Deci, mari dureri de cap ne provoca sărbătoarea Eliberării. Ne adunam la ședințe redacționale. Fiecare trebuia să vină cu cîte o propunere. Dar în afară de 2 poezii de Bucov, nu puteai găsi ceva acătării. Şi iată că, după o oră de opinteli mintale ineficiente, ridică mîna Cimburel, un jurnalist venit la Chișinău de prin părțile Ghiolului.

 

”Nu știu dacă îmi veți accepta ideea, începe el cu vocea sa tărăgănată, - dar vreau să vă spun că noi avem în Chișinău strada 28 iunie…”  ”Avem!”, - l-au încurajat colegii prezenți la ședință. ”Apoi eu propun să ne ducem pe strada 28 iunie și să căutăm un om…|””Frumoasă idee”, - zice cel din  capul mesei. ”Să dăm de un eliberator, sosit pe meleagurile noastre în ziua de  28 iunie 1940 și acum trăiește pe strada 28 iunie”. ”Interesantă idee””Dar asta-i fleac, - continuă jurnalistul de la Ghiol. - E un fleac, căci rusul de pe strada 28 iunie, nu numai că a venit la noi pe 28 iunie 1940 odată cu eliberarea. Adică nu numai că acum trăiește pe strada 28 iunie, dar, pe lîngă toate,  mai  e și născut pe 28 iunie 1940, și  acum, în anul de față, pe 28 iunie împlinește frumoasa vîrstă de 28 de ani”.  

 

La cele spuse mai sus nu ne rămîne decît să facem o mică precizare: ședința redacțio­nală de planificare a numărului consacrat ”eliberării Moldovei de sub nesuferitul jug românesc, burghezo-moșieresc” a avut loc în vinerea de 23 iunie, pe la ora patru după-amiază, anul 1978  la redacţia gazetei ”Tinerimea Moldovei”.

21.08.15
Viorel Mihail
îmi place
distribuie
Fii alături de noi!
Top