Fii alături de noi
Deja Îmi place!
Serialul și idealul
Șontîcăind glorios, ne continuăm calea spre integrarea în Uniunea Europeană, care ne va învăța să nu scuipăm cojile de semințe de floarea-soarelui pe stradă și ne va pune salarii mari pentru munci decente. Pentru aceasta e musai să desfășurăm niște reforme care să ne ridice pînă la cota amețitoare a standardelor europene de civilizație. Urcușul spre aceste standarde este la fel de anevoios ca și combaterea dorinței de a scuipa cojile de semințe pe jos.

Europenizarea ni se dă dureros, dar sîntem la fel de optimiști ca și protagonistul unui banc, un inventator care a zămislit un aparat de ras universal, confortabil și digital. S-a prezentat la biroul de eliberare a brevetelor și a descris aparatul: o cutie, în care omul bagă capul și peste cîteva secunde îl scoate ras și luminos ca fața vizibilă a Selenei. La care cei de la birou i-au replicat că, de fapt, craniile bărbaților sînt diferite, de felurite forme și configurații. Inventatorul a răspuns senin precum cerul primăvăratic traversat de Selene: Asta e valabil doar pînă la prima radere. 

 

Ce-i drept, la cel mai dificil standard european, ba chiar occidental-atlantic reușim să ne adaptăm cu brio, iute ca săgeata, ba chiar depășindu-l pe alocuri. Este vorba de cultivarea perseverentă și persuasivă a stărilor de spirit antirusești. Avem la nivel înalt de stat o permanentă îngrijorare de securitatea noastră informațională a meleagului. Orice laudă de sine a rușilor este ca o salvă de rachetă balistică intercontinentală care lovește cu cruzime de GULAG siberian în dragostea moldovenilor de Europa, de democrație și de economie de piață.

 

De aceea, niște ruși care au aterizat la Chișinău cu gîndul să țină niște lecții în care să le spună băștinașilor că uneori s-ar putea să aibă și rușii dreptate în încăierările geopolitice de pe planetă au fost trimiși înapoi și declarați indezirabili, iar în parlament și în culoarele societății civile se discută aprig despre nevoia stringentă de a interzice buletinele de știri și discuțiile despre politică difuzate de televiziunile rusești retransmise pe teritoriul Moldovei. Pentru că conțin elemente de propagandă. Probabil, spre deosebire de televiziunile românești, ucrainene, americane, germane e tutti cuanti în emisiunile cărora nu găsești zare de propagandă chiar de-o cauți cu lumînarea ziua în amiaza mare.

 

Unii promotori zeloși ai standardelor occidentale care n-au ochi să vadă propaganda și nici urechi s-o audă au criticat timiditatea și caracterul parțial pînă la lașitate al acestei interdicții preconizate, solicitînd să fie interzise și emisiunile distractive și cognitive rusești, căci și în ele stă pitită la pîndă perfida propagandă cremlineză gata să muște din naivul și credulul creier moldav și să-i clatine fidelitatea față de înaltele valori evropenești.  

 

Ideea este demnă de toată atenția și prețuirea. Pe vremea Uniunii Sovietice, prin anii '50-'60 ai secolului trecut, organele abilitate, anticipînd lupta moldovenilor pentru securitatea informațională a țării lor, protejau urechile publicului din prima țară a socialismului victorios de inflexiunile și cadențele muzicii occidentale. Această militanță pentru neprihănirea muzicală a melomanilor sovietici a dat naștere unei zicale care, într-o traducere aproximativă, sună cam așa: ”Astăzi el ascultă jazz-ul, mîine Patria-și trădează”.  Istoria a confirmat justețea profundă a acestei zicale:  ascultînd în condiții de clandestinitate Duc Ellington și Miles Davis, oamenii sovietici au deviat de la înaltele standarde ale socialismului, țara a dispărut, iar socialismul s-a refugiat în China, dar și acolo a căpătat o formă cam viciată de revizionism - probabil pentru că Swingul și Bebopul au pătruns și în urechile inventatorilor hîrtiei și ai prafului de pușcă.

 

Așa că ideea e bună.  Astăzi ei serialul ”Mentî” îl vizionează, iar mîine idealurile europene le trădează. E inadmisibil. Pentru că vectorul nostru european este ireversibil și punctum.

14.04.15
Vsevolod Ciornei
îmi place
distribuie
Fii alături de noi!
Top