Fii alături de noi
Deja Îmi place!
Situație de pat pe Marea tablă de șah
1. Totul e limpede și clar. Și dacă-i așa, la ce bun tot felul de interpretări inutile? Să fie vorba de o stratagemă special construită, un tertip de inducere în eroare a opiniei publice? Mai degrabă e o manevră, o manevră cu un subiect foarte asemănător cu cel din basmele populare. În ele, eroul e pus la grele încercări, i se pun condiții și i se dau porunci. S-ar crede că, după îndeplinirea lor, el va deveni om liber și se va însura cu fata Împăratului Roș. Pe boala! Căci condițiile nu-s puse pentru atingerea unor standarde performante (occidentale, să zicem) pentru a fi primit în UE, să zicem. Poruncile nu au scopuri perfecționiste, ele-s, de fapt, niște vicleșuguri, abil dosite în ambalajul bunelor intenții și al presupuselor valori democratice. Conțin pericole letale pentru protagonistul basmului. Poveștile, știm, au un final optimist, însă calvarul eroului se termină numai după ce înțelege, ca Alexandru Macedon, că Nodul gordian, ca să scapi de el, trebuie tăiat. Se pare că evenimentul a avut loc pe 10 februarie 2007 la Munchen.

2. Povestea e mai veche… Încă de pe vremea cînd la noi se afla la domnie Alexandru Lăpușneanu: se făcea tot posibilul ca să se împiedice ieșirea la mare a moscoviților; europenilor li se interzicea să meargă și să aibă relații comerciale cu Moscova, sperîndu-se că în felul acesta va fi izolată de marele centre europene de cultură, va continua să trăiască în izolare și întuneric. Pretext pentru aceste sancțiuni: despotismul țarului Ivan al IV-lea… Domnilor țărani, au nu vă pare dumneavoastră că și azi se recurge la aceleași procedee ca acum patru secole și jumătate? 

 

3. ”Povestea e mai veche… - scriam noi la început de an 2015. - Ea ar putea să-și aibă începutul în nişte calcule efectuate imediat după încheierea celui de Al Doilea Război Mondial. Atunci, în 1945, un grup de economiști a ajuns la concluzia că resursele energetice de pe glob nu-s inepuizabile și că, peste o habă de vreme, cineva ar putea iarăşi porni în căutarea unui loc sub soare…”  Întru susținerea acestei idei, publicația austriacă ”NEOPresse” scria că ”unul din scopurile (campaniei antirusești) este detronarea lui Putin, ca impediment principal în calea elitelor mondiale de a ajunge la mult rîvnitele bogății subpămîntene din Siberia. În numele atingerii acestui scop, Occidentul va continua metodic să scadă prețurile la petrol”. La ora cînd era publicat studiul analiștilor austrieci ( ianuarie 2015), prețul barilului de petrol era de $44,3. În februarie, experții credeau că prețurile la petrol vor scădea pînă la $25 barilul. Acum, cînd apare acest articol, prețul unul baril e de $64. Se vede clar că Economia cîştigă războiul în fața Politicii.  

 

4. Vreo patru gospodari din satul meu de baștină s-au înțeles să meargă la moară la Balatina, unde se făcea făină chicluită, bună de copt pîine. Au urcat sacii în coșul mașinii și au dat în cai, cum s-ar zice. Însă dincolo de Stîncile lui Șalaru mașina s-a împotmolit într-un rătăcan. Patru bărbați s-au chinuit s-o împingă cu umărul, dar degeaba: mașina se afunda și mai mult în irugă. Atunci unul dintre ei a zis: ”Numai Aurel ne-ar putea ajuta. Mă duc să-l rog”. Și a venit Aurel Briceag. A venit și… de unul singur a scos mașina din glod! A ieșit din șanț ca vita care se sprijină cu copitele de dinainte de malul tare cînd iese din apa cu maluri oable. După aceea, taică-meu două zile s-a tot mirat: ”Cîtă putere e adunată în Aurel aista! Ne-a dat pe toți la o parte și cînd a strigat odată la șofer ”Apasă pe gaz!”, și mașina, ca și cum i-ar fi știut de frică, a ieșit din șanț”. La serbările școlare, spuneam poezii. Poezii de rîs. (”Lupii la beție”, 44 de strofe. Traducere din limba rusă de Aurel Busuioc, ”Ipate chiulangiul, frate cu rachiul” , de Andrei Lupan, și ea mărișoară, ”Nici în ”ZIM”, nici în căruță”, de Aurel Busuioc…)  Cînd îmi venea rîndul, ieșeam pe scenă și-l căutam cu ochii prin sală pe ghea Aurel, îl fixam cu privirea și spuneam poezia numai pentru dînsul. Căci era receptiv la umor și mă încuraja la recitat. Odată a lipsit de la serbare și m-am bîlbîit, am înghiţit în sec, la jumătatea poeziei, m-am închinat frumos şi am coborît rușinat de pe scenă. Cînd am crescut mai mare și începeam să cînt prin somn  ”Două mere fata are, verde de măsline”, iar Valerică, un vlăjgan care rămăsese de două ori clasa, ne arăta, la repauză, cum se fac copiii, suflînd ritmic, șuierător într-o  foaie de caiet  îndoită; da, chiar în primii ani de existență juvenilă m-a apucat o mare milă de chiochea Liuba, o mînă de femeie subțire ca trestia și ușoară ca pana. Căci chiochea Liuba era soția lui Aurel Briceag. Prostul de mine! Ca și cum Dumnezeu n-ar fi avut grijă de asta și nu i-ar fi dat bărbatului două coate de sprijin, iar femeii nu i-ar fi pus la piept două mere tari, îmbourate, ca să aibă cu ce-și îmboldi partenerul…  

 

5. Așa e și cu Rusia. E măroaie și inspiră frică cînd o privești. Unde mai pui că are și ceva sovaj-virginal în ea și ți se pare că, dacă ar veni peste tine, te-ar tofligi ca pe o patlagică pe care o calci cu piciorul. Dar nu-i chiar așa.  Pentru conformitate, întrebați-o pe Rusanda, fata lui Vasile Lupu, care crezuse că taică-său o mărită, o dă cu sila după Urîciunea pămîntului, după Timoșka lui Bogdan Hmelnițkiy, însă, cu timpul, a dat de gust și s-a întîmplat așa că și după moartea soțului (lîngă Suceava, în 1653) tînăra văduvă n-a vrut să se întoarcă acasă, la taică-său, la curțile domnești de la Iași. Totuși, unele izvoare spun că peste 13 ani Rusanda ar fi revenit în Moldova și că ar fi avut o moarte tragică…

 

6. Povestea e mai veche, cu mult mai veche decît s-ar părea. E de pe la 1600 și ceva, cînd negustorul Minin și cneazul Pojarskiy au devenit eroii Timpurilor tulburi, iar țăranul Ivan Susanin a cîștigat concursul de orientare prin pădure… Deci, sînt ani la mijloc și-ncă mulți vor trece, precum spunea Eminescu într-un sonet… Se pare că nu există în alt om în lume decît Otto Bismarck, făuritorul Germaniei moderne, care să fi fost în stare să străpungă cu privirea  Apele Rusiei pînă la mîluri și dincolo de ele: pînă la luturi. Vă pun la dispoziție cîteva din cugetările sale despre Rusia . 

 

•  Pe parcursul sutelor și sutelor de ani, ne-am convins că rușii nu pot fi învinși. Însă îi poţi infecta oferindu-le valori false și atunci rușii se vor lupta unii cu alții pînă se vor birui pe ei înșiși. 
•  Cunosc sute de metode de a scoate ursul din bîrlog, dar nici una de a-l băga înapoi.

 

Deci, enigma rusească a fost descifrată încă pe la 1880. Ce-i drept, paradoxurile au fost comentate cu alte paradoxuri, dar, haideți să le spunem childuri. Cu toate acestea, constatările lui Otto Bismarck sînt actuale și în zilele noastre. Alte previziuni ale cancelarului german (Nu există o tîmpenie mai mare decît un război între Germania și Rusia. Tocmai de aceea, el numaidecît va avea loc.) s-au adeverit și nu o dată: Primul război mondial și Al doilea război mondial. 

 

7. Dar, precum spunea scriitorul englez Aldous Huxley: ”Cea mai mare lecție a istoriei este că nimeni n-a învăţat lecţiile”. Căci cine e Bismarck ca să ne învețe pe noi cum se face politica în epoca Internetului? El poate că a fost bun pentru epoca sa, dar astăzi, cît de frumos ți-om ambala noi momeala, rușii n-au chip să n-o muște. Una din etapele de îmblînzire și domesticire a slavilor asiați trebuia să se încheie în decembrie 2014. Însă, ca întotdeauna: ori iarna, ori Turcinov și compania vin, ca o providență, să salveze Rusia. Ca să se împlinească încă o previziune de-a lui Bismarck: ”Nu încercați să uneltiți vreodată împotriva Rusiei, căci, la orice șiretlic de-al vostru bine gîndit, ea-ți va răspunde cu o tîmpenie imprevizibilă.” Pe 22 februarie 2014, unora li s-a părut că au pus mîna pe Sevastopol (șiretlicul bine gîndit), iar pe 18 martie 2014 Putin (tîmpenia imprevizibilă) declară teritoriu rusesc nu doar Sevastopolul, ci și întreaga peninsulă Crimeea! 

 

8. Scriam noi, la început de 2015, că evenimentul ar putea fi începutul sfîrșitului unor idei care au bulversat omenirea după 1989 încoace. Căci „Sfîrşitul istoriei?” prezis de Francis Fukuyama n-a avut loc; căci Zbigniew Brzezinski (cel care ne îndemna, în 1989, ”să-i facem comunismului o înmormîntare decentă”) peste un pătrar de secol ”participa la funeraliile strădaniilor sale de o viaţă, începute încă prin 1953 (”S”, 2014, nr.41, pag. 1). Exact peste 7 ani de la apariția cărții sale ”The grand chessboard” la editura ”Basic books” din New York, el pierdea partida pe Marea tablă de șah, pe care o credea ca și cîștigată în 1997.

 

Ambele teorii trăgeau jăratic la turta Guvernului mondial și la Supremația unei singure țări în întreaga lume. Numai că pînă și cei mai deștepți oameni de pe planeta zeiței Geo nu țin cont de un detaliu, insignifiant la prima vedere: de faptul că Domnul Dumnezeu, după ce a alcătuit lumea, le-a mai dat cîte ceva, pentru siguranță, lucrurilor apărute din truda Măriei Sale: a fixat Pămîntul între doi poli. Căci, numai cu unul, s-ar fi prăvălit în hău… 

 

9. (Va urma.)

30.06.15
Viorel Mihail
îmi place
distribuie
Fii alături de noi!
Top
Recente
Avion prăbuşit la Iaşi. Care este starea singurului supravieţuitor al accidentului aviatic
Bărbatul de 33 de ani din avionul prăbușit sâmbătă după-amiaza într-o râpă din apropierea satului Vâlcica, comuna Tătăruși, a fost stabilizat de echipele de medici de la Spitalul Sfântul…
Cu FISC-ul „de pază”, șefii piscinelor au început „brusc” să declare venituri de 2 ori mai mari
Serviciul Fiscal de Stat anunță că la majoritatea agenţilor economici pe care i-a monitorizat de la începutul verii, veniturile au crescut în perioada iunie-iulie 2017 comparativ cu perioada iunie-iulie…
VIDEO: Incendiu într-o casă din sectorul Buiucani al Capitalei! Două autospeciale cu pompieri au intervenit
Un incendiu a izbucnit în această seară într-o casă părăsită de pe strada Lisabona, din sectorul Buiucani al Capitalei.a fața locului au intervenit două autospeciale. Incendiul a fost…
FOTO: Doar femei frumoase in familia Xeniei Deli! Fotomodelul are o verisoara superba
Se pare ca din familia fotomodelului, Xenia nu este unica care uimeste cu frumusetea sa.Pe langa sora care ii semana foarte mult, Xenia are si o verisoara la fel de atragatoare.   Verisoara…
Neymar a intrat în conflict cu oamenii din conducerea Barcelonei: Nu merită să fie acolo, în fruntea clubului!
Neymar a avut o declarație dură la adresa oamenilor din conducerea Barcelonei, la finalul meciului cu Toulouse, pe care parizienii l-au câștigat cu 6-2 și în care brazilianul a strălucit.Atacantul…