Fii alături de noi
Deja Îmi place!
Spasiba, America!
Nu încetez să mă tot minunez de modul cum activează ambasada SUA în Moldova. Din ziua în care a fost deschisă. Dacă instituțiile statului nostru ar fi activat la fel de harnic ca lucrătorii corpului diplomatic american, Moldova ar fi arătat azi, cel puțin, ca Slovenia sau ca Cehia.

Americanii zilnic ies la lucru și ca o țărancă care tot scormonește pămîntul de pe lanul de cartofi de acum recoltat, poate că mai dă de niște bulbi rămași din urma tractorului: cei mai scumpi și cei mai dulci din lume; asemenea copiilor care toamna tîrziu, după cules, trec printre rîndurile de vie, să mai găsească cîte un cîrcel de poamă: cel mai rîvnit și cel mai dulce din lume…

 

Toți ambasadorii americani au îndrăgit țara noastră. Au deplîns-o în sinea lor, au mîngîiat-o pe ascuns și au ajutat-o cu ce-au putut. Spasiba, America! 

 

Nu vreau să vorbesc de reprezentanța unei altei mari puteri, care de la Pușkin încoace, consideră Moldova drept loc de surghiun… Rușii nu se dau urniți din loc pînă nu se retrag pînă la Stalingrad sau pînă nu dau foc Moscovei. 

 

Din cele spuse pînă acum n-aș vrea să mă considere cineva proamerican sau rusofob. Ori invers. Mi-s dragi și rușii, și americanii mi-s dragi, dar cînd îmi amintesc de Moldova mea, de moldovenii mei, de înduioșare mi se înrourează ochii și inima mi se strînge de durere…

 

În condițiile actuale Rusia nu poate influența lucrurile în Moldova. Lucrurile în bine le-ar putea influența doar SUA. În ce sens? - Nu în sensul de a ne dicta, ci în sensul de a ne ajuta.

 

Ne zbatem ca peștele pe uscat

 

De la declararea independenței pînă în prezent noi practicăm mersul sau fuga pe loc. De 25 de ani nu ne-am mișcat cu un pas înainte. Vor urma alți 25 și situația nu se va schimba, dacă nu vom soluționa criza care ne mănîncă ca un cancer: criza identitară. 

 

Noi trebuie să stabilim ce vrem să fim: 1.Țară aparte; 2. Provincie românească; 3. Republică în Uniunea vamală.  

 

Să ne susțină în organizarea și desfășurarea unui Referendum constituțional pe această temă. După care lucrurile se vor limpezi și vom vedea ce avem de făcut. Rezultatele unui atare referendum sunt previzibile, tocmai de aceea forțele ostile Moldovei vor face tot posibilul ca să împiedice desfășurarea lui. Precum s-a mai întîmplat de două ori. O dată în 1994, a doua oară în 2010. Primul a fost contestat, al doilea, falsificat.

 

În calea răutăților, la cheremul răilor

 

Moldova, de la începuturile ei post-sovietice și pînă în prezent, e un sat fără cîini, din care, mai ales conducerile țării, rup cît pot. Imprevizibilul, nesiguranța rămînerii sau reveniții la putere, îi preface pe politicieni în brute lacome, care transformă țara în loc de pradă și mijloc de îmbogățire. Orice nouă conducere activează după principiul ”După noi potopul”.

 

Orice funcționar de stat dacă e cinstit, devine șomer-cerșetor după concediere, atunci cînd altă partidă preia puterea în stat. De aceea, funcționarul e obligat să fure, ca să-și creeze rezerve pentru perioada post-aflare în structurile puterii. Cei din vîrful piramidei sînt și mai rapace.

 

Prin Moldova circulă o vorbă spusă de un fost președinte de țară în cadrul unei adunări cu factorii de decizie: ”Știu că furați, dar nu furați chiar totul. Mai lăsați și la stat cîte ceva”.  
    

Să nu creadă cineva că scoaterea țării din această criză va putea fi făcută cu așa-zișii curăței. Ieșirea din impas poate fi făcută fără participarea a măcar unu-doi mînjiței (fie și ca vaccin, dacă e să ne amintim de părinții constituției americane care n-au fost etalon de puritate). Curățeii sunt flămînzi și cu asta am încheiat orice discuție. Mînjițeii trebuie dați cu dust, scăldați în apă cu leșie din cenușă de bețe de răsărită, pieptănați frumușel, primeniți și  puși la munci silnice - cu zîmbetul pe buze și penisul înnodat! Căci nimic nu apare din nimic. Actuala supraputere de peste ocean a răsărit din putregaiul unei colonii engleze, nu?

 

Referendumul ne-ar dezlega mîinile

 

Plebiscitul constituțional ne-ar indica următorii pași pe care i-am avea de făcut: alegerea formei de guvernămînt, a formei de organizare teritoriale a țării, a modului de alegere a președintelui țării, de funcționare a parlamentului, a vectorului de dezvoltare a țării; stabilirea partenerilor strategici de dezvoltare etc., etc. 

 

Aceste rînduri le-am scris sub impresia unei emisiuni televizate cu participarea Ambasadorului Statelor Unite, dl James D. PETTIT.

17.10.15
Viorel Mihail
îmi place
distribuie
Altele
Miniștri care luptă cu propria țară
05.10.15
publicat de Viorel Mihail
”Totul e pierdut în afară de onoare”, a spus cîndva un rege al Franței după înfrîngerea suferită în bătălia de la Pavia. Noi nu că am pierdut, dar am cedat mai întîi de toate, cu multă bucurie, onoarea. Fiindcă n-avem obraz. Statul Moldova e în derivă, instituțiile...
Ion Sturza adevăr vorbeşte
30.09.15
publicat de Viorel Mihail
Acest articol trebuia să apară în numărul trecut, dar am temporizat pentru a crea un echilibru în gazetă. Între timp, a venit peste noi Ion Sturza şi ne-a furat ideea… Nu ne-a mai furat-o, ci pur şi simplu ne-a confirmat-o în cadrul unei emisiuni televizate.Vă spun sincer, n...
Poporul riscă să fie folosit şi tras pe sfoară
28.09.15
publicat de Vsevolod Ciornei
Nimic nou sub soare, deşertăciune şi goană după vînt, cîinii latră, caravana trece, iar caii nu acceptă să moară la voinţa cîinilor. Aceste formule biblice şi folclorice universale ar putea anula activitatea mediatică particulară de la noi, exprimînd esenţa celor ce se ...
Biruința noastră va fi îngropată în Orășelul Victoriei
26.09.15
publicat de Viorel Mihail
Orășelul Victoriei e locul unde noi, cei mulți și cei proști, ne vom îngropa, pentru a cîta oară! speranțele de mai bine. Cei din Orășelul Victoriei vor fi groparii Biruinței noastre. Ne referim la biruința noastră asupra noastră, căci, dacă stăm și socotim atent, cons...
De ce plîng chitarele
22.09.15
publicat de Vsevolod Ciornei
În timp ce noi sărbătoream cu voioşie şi înflăcărare la grătare o independenţă care ne-a căzut pe neprins de veste în curte ca un meteorit (deşi acum, peste decenii, mulţi îşi amintesc cu cîtă încrîncenare au luptat pe baricade pentru sinestătătornicie) şi o limb...
Fii alături de noi!
Top