Fii alături de noi
Deja Îmi place!
Stabilitatea sau spectacolul?
Zicea unul că viaţa este grea pentru că iarna e prea frig, vara e prea cald, iar cînd vremea e frumoasă, se termină banii. Este o formulă care simbolizează şi atitudinea moldovenilor faţă de politică, iar aceasta, după cum constată bloggerul Ion Grosu, este cel mai urmărit spectacol în Moldova, dat fiind că nu avem sport de performanţă comercializabil şi telenovele autohtone care să ţină publicul cu sufletul la gură în faţa televizoarelor.

Deci, pentru noi Isaura şi Luis Alberto sînt preşedintele şi premierul, iar clanurile de petrolişti din Dallas sînt înlocuite cu partidele sau găştile politice. Dar, spre deosebire de spectacolele sportive sau serialele care se soldează şi cu cîte un micro-catharsis care detensionează supărarea pe viaţă şi mahmureala de după evenimentele cotidiene mai stresante, soap-opera noastră politică este una cu implicare, cu luare de atitudine civică şi chemare la ieşirea în stradă pentru a cere schimbarea distribuţiei sau modificarea scenariului. 

 

Şi implicarea aceasta este permanentă şi paradoxală. În fond, o societate aşezată ar trebui să prefere stabilitatea în defavoarea spectacolului. Adică, noi am votat, v-am ales, voi guvernaţi ţara cum vă ajunge capul, iar peste patru ani vom face totalurile şi vom vedea dacă vă realegem sau vă înlocuim cu alţii, mai pricepuţi într-ale gestionării la nivel înalt.  

 

La moldoveni această atitudine nu funcţionează. Moldovenii care nu au super-bowl şi all stars game-uri pe stadioane şi nici santa-barbare pe micile ecrane, monitorizarea activă a guvernării este efectuată pas cu pas, cu exigenţă, intransigenţă şi încrîncenare.

 

Deci, v-am ales, faceţi coaliţie. De ce n-aţi făcut-o a doua zi după alegeri? De ce nu a treia zi? Cît se poate de negociat? Afară cu ăştia, să alegem alţii în locul lor! Care alţii, de unde alţii, cu ce vor fi alţii mai buni? Nu contează, ăştia să plece, că ne-au înnervat!

 

Au făcut coaliţia. Păi, nu cu ăştia trebuiam, bre! Cu ceilalţi! Ăştia îngroapă integrarea europeană şi bunăstarea poporului! Jos cu ei! Să vină alţii! Care alţii şi de unde? Nu contează, ăştia ne-au dezamăgit!

 

E propus Leancă în funcţia de premier…  Păi, e din gaşca lor, ce-a făcut el cu banca şi aeroportul, cît se mai poate… N-a fost aprobat Leancă? Ăştia îngroapă visul nostru european şi ne bagă în gura însîngerată a Kremlinului! Hai la protest, hai să facem grupul de susţinere „Je suis Leancă”!

 

A fost propus Gaburici? Păi, ăsta va fi un simplu executor, cum să fie el prim-ministru! Şi nu contează că guvernul este un organ al puterii executive şi trebuie să fie prin definiţie executor! Noi vrem spectacol cu contradicţii şi pasiuni cutremurătoare!

 

Preşedintele Timofti este pasiv şi inexistent, el trebuie să lupte contra tuturor partidelor. Iar prim-ministrul să lupte contra parlamentului.

 

În general avem nevoie de supermani feţi-frumoşi care să-i pună la punct pe răii şi hoţii care au pătruns în parlament. Ei, şi ce dacă au pătruns după ce am votat noi pentru ei? Noi am votat pentru contra lui Putin, ca să nu ne aliem cu hoardele asiatice înarmate cu balalăici şi samovare! Pentru integrarea europeană! Noi ştiam că ei nu sînt îngeri, dar speram că după ce vor face alianţă cu cine ne place nouă vor numi un prim-ministru care va acţiona contra parlamentului, iar preşedintele îşi va da seama că aşa nu se mai poate şi va lupta contra tuturor, şi vom avea procuror european, judecător european şi poliţist de sector european care îi vor băga la dubă pe toţi, iar noi îi vom alege pe alţii.

 

Care alţii? Vedeţi în episodul 4.578 al  serialului thriller romantic tragi-comic „Moldovenii şi politica”. Pauză de publicitate.

20.02.15
Vsevolod Ciornei
îmi place
distribuie
Fii alături de noi!
Top