Fii alături de noi
Deja Îmi place!
Stere. Alfa şi Omega statalităţii moldoveneşti
Ce-ar zice Stere dacă i-ar auzi lălăind şi falsificînd? Încheiem ciclul de materiale consacrate aniversării a 150 de ani de la nașterea lui Constantin Stere. Pot spune că noi avem în Moldova oameni care și-au făcut datoria față de acest mare predecesor al nostru. Mă refer la consistentele cărți semnate de Haralambie Corbu, Raisa Grecu, Ion Șpac… (Evreii, prin Zigu Ornea, și-au făcut datoria față de Stere. Romîne să și-o facă și românii.)

Numai că nu acești oameni vor da tonul evenimentului de la Academie. Gureșii și fonfii se vor pronunța, plagiatorii și falsificatorii de serviciu se vor produce plenar. Evenimentele periferice ale vieții lui Stere vor fi luate în dezbatere… Ne vom alege cu un Stere fals, cu un Stere unionist ireductibil. Iar adevăratul Stere va rămîne necunoscut. Căci iată cine a fost Stere pentru regățeni, cităm: ”Un spirit pervers, care respiră numai  răutate şi ambiţiune vulgară şi este hrănit numai de ura implacabilă pentru tot ce e românesc” și ”îşi va sfîrşi cariera subversivă la puşcărie sau pe  felinar”. 

 

Constantin Stere este Alfa și Omega actualei statalități moldovenești. El merită nu doar busturi neschimonosite. El merită un monument în centrul Chișinăului măcar cît al lui S. Lazo (de la Botanica) de mare, poate că și mai mare. (Al doilea ca mărime ar trebui să fie monumentul părintelui Alexei Mateevici.)

05.06.15
Viorel Mihail
îmi place
distribuie
Fii alături de noi!
Top