Fii alături de noi
Deja Îmi place!
Suspendați între incertitudini
Parafrazînd un dulce clasic – e una care-o duce un pic mai prost ca mine, cu-atît mai bine țării... Deși te-ai mira să-i fie și ei cu-atît mai bine. Cu oricîtă înflăcărare și patos s-ar solidariza cu Ucraina și s-ar zborși la Rusia și la Putin reprezentanții opiniei publice moldovenești adepți ai integrării, harababura din vecini a contribuit și contribuie masiv și solid la apropierea Republicii Moldova de UE.

De la răzgîndirea bruscă a semipreședintelui Ianukovici și protestele pașnice ale aruncătorilor de cocteiluri Molotov la Kiev și pînă la anexarea războinică fără lupte a Crimeii și presupusele planuri putiniste de a trage o punte geopolitică prin sudul Ucrainei pînă la Tiraspol – toate evenimentele învolburate din țara vecină au accelerat unele procese de încadrare a Moldovei care, să fi fost Ianukovici mai consecvent și mai docil față de imperativele trendului, s-ar mai fi împotmolit încă multă vreme în tot felul de condiționări, monitorizări, tergiversări birocratice și diplomatice. Acum însă, liderii europeni s-au luat la întrecere cu calendarul și sînt gata să-i ofere Moldovei și călătorii fără vize, și semnarea Acordului de asociere, și bani de cheltuială, și reforme de primeneală și multe și de toate.

 

Și asta în contextul în care povestea cu Ucraina a ajuns într-un impas zăpăcitor pentru autorii de scenarii politice. După ce protestele de la finele anului trecut s-au declanșat la Kiev din motiv că Ianukovici a refuzat să semneze Acordul de Asociere cu UE, iată că acum, peste patru luni după startul tulburărilor, după ce Ianukovici a devenit președinte fără țară și lansează din exil niște mesaje de care nimeni nu are nevoie, nici UE, nici Ucraina nu se grăbesc să semneze buclucașul document. Premierul interimar Iațeniuk a iscălit la Bruxelles ceea ce se numește eufemistic „partea politică” a Acordului – adică niște alineate despre „bine-ar fi să fie bine”. O răzgîndire paradoxală deja a mai marilor Europei, aceasta însă nu pare să genereze vreun maidan înfocat la propriu și la figurat nici la Bruxelles, nici la Strasbourg, nici prin alte megapolisuri ale bătrînului continent. S-a dovedit că Ucraina e prea mare, și problemele ei sînt pe măsura-i, iar delicații europeni nu prea au chef să-și păteze mănușile rezolvîndu-le.

 

Iar alături e Moldova. O țară mică, cu economia pe măsură, care necesită cheltuieli aproape simbolice pentru a drege pe ici-pe colo imaginea de stat pornit spre asaltarea standardelor civilizației europene. Occidentul poate oferi și piață de desfacere pentru puținele produse moldovenești în cazul în care Rusia și-ar reedita onișcenkiadele și tot el a mai socotit cam cîți migranți potențiali l-ar inunda din Moldova în cazul abolirii vizelor și a dedus că torentul moldovenesc ar fi, de fapt, un pîrîiaș și pericolul inundației pe piețele muncii e minuscul.

 

Mai există însă niște cuie de-ale lui Putin-Pepelea (dacă tot am început cu citate din Alecsandri): populația refractară la europenizare din Transnistria și, în ultima vreme, și Găgăuzia. Greu de spus ce combinații cu ași scoși din mînecă și cu aceste cărți politice vor să alcătuiască pocheriștii de la Cremlin. Dar dacă autoritățile de la Chișinău ar înlocui aluziile și acuzațiile referitoare la „coloana a cincea” cu vorbe bune și respectuoase, iar partenerii occidentali ar mai plusa niște proiecte care să îmbunătățească realmente viața pe teritoriile respective, te pomenești că „Paris vaut bien une messe” și dacă-i vorba să trăim bine, nu-i mare bai să-ți îmbogățești vocabularul cu vreo cîteva cuvinte românești.

 

Că asocierea cu UE nu echivalează cu penetrarea unui meleag unde cîinii poartă în mod obligatoriu colaci în coadă bănuiesc chiar și cei care afirmă contrariul. Dar mai rău ca situația de țară suspendată între incertitudine te-ai mira să fie…

04.04.14
Vsevolod Ciornei
îmi place
distribuie
Fii alături de noi!
Top