Fii alături de noi
Deja Îmi place!
Уймись, Dodon !
Partidul socialiștilor a lansat campania națională ”Urmașii Victoriei”, consacrată, cităm, ”aniversării a 71-a a Victoriei în Marele Război pentru Apărarea Patriei”. Din mesajul radiofonic al liderului socialiști lor aflăm, iarăși cităm: ”Fiecare familie are propriul erou în Războiul pentru Apărarea Patriei”.

 

Nu mă consider un oponent al dlui Dodon, însă îmi dă de bănuit și mă descurajează modul în care își încropește dumnealui strategiile de partid. Ele sînt trase la indigo după un calapod al Moscovei, nefiind obligat de aceeași Moscovă să copieze exact și-ntocmai strategiile Cremlinului. Fiindcă realitățile sînt cu totul diferite - cele din Moldova față de cele din Rusia. Răsădite pe sol moldovenesc, ele nasc nedumeriri și strîngeri din umeri sau chiar reacții recalcitrante.

 

Îi pot comunica dlui Dodon că eu n-am avut în familie un “propriu erou în Războiul pentru Apărarea Patriei”. Din simplul motiv că alta a fost Patria ostașului Ion Mihail din comuna Costești, județul Botoșani. În perioada 1941-1944, ne-am aflat sub administrație românească și taică-meu a fost înregimentat și trimis să lupte împotriva Armatei Roșii, de unde e clar că Patria sa la acea vreme era România.

 

A plecat să pună în aplicare deviza antonesciană: ”Un român la șapte ruși”, ceea ce însemna că ostașul român, după ce-și îndeplinea planul de producție, - împușca șapte ruși – schimba patul puști i pe coarnele plugului. Adică, se demobiliza. Taică-meu însă a schimbat viața ostășească pe cea de prizonier. L-au luat rușii din pădurea de lîngă Săseni și Bravicea și l-au dus pe trei ani tocmai la Baku, la încărcat vagoane.

 

Așa că, Igore, mulți, mulți concetățeni de-ai noștri au avut soarta ostașului Ion Mihail. Deci, pentru acești mulți care, fără voia lor, s-au aflat de altă parte a baricadei – despre ce fel de ”Marele Război pentru Apărarea Patriei” poate fi vorba, odată ce patria lor a fost cu totul alta decît Uniunea Sovietică? Ce ai de gînd să faci cu oamenii din satul tău de baștină care au murit la Cotul Donului ca ostași ai armatei române? Nepoții lor au dreptul să iasă cu portretele lor la Marșul ”Urmașii Victoriei” sau pentru ei organizezi un marș aparte: Marșul ”Urmașii celor înfrînți”?

 

Vezi unde ajungi cînd te iei după capul altora, fără să-ți pui măcar olecuțică tărtăcuța în mișcare? Crezi că cei de la Moscova nu ți-ar fi permis să-ți ajustezi Marșul la realitățile noastre? Să se numească, de-o pildă, ”Primăvara împăcării noastre”? La care să participe atît nepoții ostașilor sovietici, cît și cei ai ostașilor armatei române? Așa e cînd demonstrezi exces de zel: transformi tragedia în tragicomedie și tragicomedia în farsă.

 

Fratele mai tînăr al tatei, Fiodor Mihail, a fost recrutat în Armata Sovietică… A luptat în Polonia. Acum, vreau să te întreb, Igore: văru Dinu Mihail, după socotelile tale, are dreptul să iasă la marș cu portretul unchiului Fiodor, iar eu? – Eu așă-i că n-am dreptul să ies cu portretul lui taică-meu! Căci la marșul tău pot veni doar copiii și nepoții celor care au parti cipat la Marele Război pentru Apărarea Patriei, adică de partea rușilor. 

 

Cică Hrușciov, vrînd să se gudure pe lîngă Stalin, din exces de zel, îi cere acestuia aprobare ca să mai împuște, suplimentar, o partidă de „dușmani ai poporului” din Ucraina. Răspunsul lui Iosif Visarionovici: ”Уймись, дурак! И. Сталин”

08.05.16
Viorel Mihail
îmi place
distribuie
Altele
Departe de Europa, departe de Hristos
03.05.16
publicat de Viorel Mihail
În limbaj contemporan, Alaric, regele vizigoților, era un terorist, un extremist, un rus expansionist, un vandal din Daish, un descreierat care poseda arma chimică. În anul 410, acest Alaric cucerește Roma. Orașul este devastat, dar cuceritorii nu distrug lăcașele crești ne. Ret...
Delectări electorale
25.04.16
publicat de Vsevolod Ciornei
Moldovenii vor alegeri. Nu toți, firește, ci doar cei care cred că de politică depinde felul lor de a fi, norocul în viață, parametrii pungii și priza la sexul opus. Ceilalți, mai puțin cultivați și cu orizonturi existențiale înguste, își văd de treabă, care ...
Între patos şi scepticism
21.04.16
publicat de Vsevolod Ciornei
Un poet sovietic afirma că revoluţia are început, dar n-are sfîrşit. Realitatea moldovenească îi dă dreptate, schimbînd vectorul revoluţiei prin desovietizare şi prooccidentalizare.Înainte de fiecare scrutin electoral, revoluţionarii prooccidentali cheamă oamenii de b...
Bicicleta mersului pe loc
18.04.16
publicat de Viorel Mihail
Primăvară. Lelele, lalelele explodează în culori. Primăvara lovește în pisici și în oamenii scrisului. Aceștia din urmă, ca biciclistul: de cum se zvîntează cărările, apasă pe pedale. Uitînd că de fapt, deseori, se află într-o sală de antrenamente. Și că apasă ...
Fondul Adenauer şi suveranitatea
09.04.16
publicat de Viorel Mihail
Un președinte ales de întregul popor trebuie să activeze într-o țară cu regim prezidențial. Fondul Adenauer însă nu e de acord cu asta; Fondul Adenauer știe că, în condiții de haos, miorița Moldova, cu zgarda la gît botniță la gură, va putea ușor s-o țină în pripo...
Fii alături de noi!
Top